<<< Προηγούμενη σελίδα

ΒΙΒΛΙOΠΑΡOΥΣΙΑΣΗ

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΩΤOΡΙΝOΛΑΡΥΓΓOΛOΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤOΙΧΕΙΑ ΧΕΙΡOΥΡΓΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛOΥ

Χωρίς αμφιβολία, η ελληνική ωτορινολαρυγγολογική βιβλιογραφία είναι πάμπτωχη. Αρκετοί συνάδελφοι, ενώ έχουν την ικανότητα και τις ιδέες, εν τούτοις δεν το αποτολμούν να συγγράψουν, πολύ δε περισσότερο να εκδώσουν κάποια μονογραφία, βιβλίο ή σύγγραμμα. Το περασμένο αποχείμωνο, στο ΩΡΛ σεμινάριο που έγινε στο Καρπενήσι, είδε το φως της δημοσιότητας ένα καινούργιο σύγγραμμα. Η χαρά και η συγκίνησή μου δεν περιγράφονται μόλις το αντίκρισα. Ένας κομψότατος και ευμεγέθης τόμος στο τραπέζι επίδειξης της έκθεσης του σεμιναρίου, αμέσως τράβηξε την προσοχή μου. Ως συγγραφέας και εκδότης βιβλίων, διακατέχομαι από πολύπλοκα συναισθήματα καθώς αγγίζω ένα καινούργιο βιβλίο.
Πρώτη εντύπωση ήταν το όνομα του συγγραφέα: Ιωάννης Δανιηλίδης, μετά ο τίτλος: ΚΛΙΝΙΚΗ ΩΤOΡΙΝOΛΑΡΥΓΓOΛOΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤOΙΧΕΙΑ ΧΕΙΡOΥΡΓΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛOΥ. Εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2002. O καθηγητής της ΩΡΛ, Ιωάννης Δανιηλίδης, υπήρξε πάντοτε άτομο γλυκομίλητο, με έντονη αυτοπεποίθηση, αλλά χωρίς παθολογική ταπεινοφροσύνη. Στην εισαγωγή του βιβλίου του διακρίνει κανείς τον ευγνώμονα άνθρωπο, που μνημονεύει τους γονείς του και αφιερώνει το βιβλίο στην οικογένειά του. Άρα, ο συγγραφέας είναι άτομο υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.
Η ποιότητα της έκδοσης είναι απαράμιλλη. Το χαρτί που τυπώθηκε το βιβλίο, το πιάνεις και νοιώθεις ότι είναι από βελούδο. Τα στοιχεία γραφής είναι επαρκώς ευμεγέθη και οι τίτλοι είναι ελκυστικά ευδιάκριτοι, έγχρωμοι, με ήπιο χρώμα.
Συνήθως, ως αναγνώστες βιβλίων, αυτό που πρωτοψάχνουμε σε ένα καινούργιο σύγγραμμα είναι το πώς περιγράφει ο συγγραφέας ορισμένα θέματα, προς τα οποία τρέφουμε ιδιαίτερη αγάπη και ενδιαφέρον. O γράφων δεν διέφυγε από τον κανόνα και έψαξε και αναζήτησε το κεφάλαιο της αλλεργικής ρινίτιδας. Το θέμα είναι εύληπτο, σύντομα και ξεκάθαρα γραμμένο, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αλλεργία του ανώτερου αναπνευστικού είναι οπωσδήποτε θέμα ΩΡΛ ενδιαφέροντος.
Ένα άλλο θέμα που αγαπώ πολύ είναι η ωτοσκλήρυνση και διαπίστωσα ότι έχει γραφεί με δεξιοτεχνία. O συγγραφέας περιγράφει με μεγάλη προσοχή και ακρίβεια τις χειρουργικές μεθόδους θεραπείας, μη εξαιρουμένης και της χρήσης του Laser. Εντυπωσιακή είναι η θέση του συγγραφέα για τη χρήση του φθοριούχου νατρίου, όπου περιγράφει την ανάγκη χορήγησής του, καθώς επιταχύνει τη μετατροπή της ενεργού ωτοσκλήρυνσης σε αδρανή. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι με αυτή τη μετατροπή αποτρέπεται και η παραγωγή τοξικών ουσιών από την ενεργό ωτοσκληρυντική εστία, οι οποίες επηρεάζουν τον κοχλία και προκαλούν νευροαισθητήρια βαρηκοΐα.
Πείθεται, λοιπόν, κανείς ότι ένα βιβλίο είναι αξιόπιστο και ότι ο συγγραφέας έχει κάνει επιμελημένη και σκληρή δουλειά προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του, όταν δει ότι μερικά θέματα που αγαπά πολύ και τα γνωρίζει, το βιβλίο αυτό τα περιγράφει με τόση σαφήνεια και προσθέτει καινούργιες γνώσεις.
Από τη στιγμή που περιήλθε το βιβλίο στα χέρια μου, έχω κάνει μια πολύ καλή επανάληψη της Ωτορινολαρυγγολογίας και απόλαυσα συνάμα τις σωστά επιλεγμένες εικόνες, σχήματα και διδακτικού ενδιαφέροντος διαγράμματα και πίνακες του βιβλίου.
Το σύγγραμμα, όχι απλώς διαβάζεται, αλλά «ρουφιέται». Ξεκινάς να διαβάσεις κάποιο κεφάλαιό του και χωρίς να το καταλάβεις, το έχεις τελειώσει ταχύτατα και ταυτόχρονα σου έχει καταγραφεί στον εγκέφαλο. Γενικά, ο συγγραφέας φρόντισε να μεταφέρει στο σύγγραμμά του όλες τις σύγχρονες απόψεις, θεραπευτικές μεθόδους, τεχνικές και εφόδια που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη Ωτορινολαρυγγολογία.
O καθηγητής Δανιηλίδης κατάφερε μέσα σε 455 σελίδες να συμπυκνώσει όλες τις παλαιές και σύγχρονες γνώσεις της Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου. Ως προσεκτικός και αυστηρός αναγνώστης του συγγράμματος του καθηγητή κ. Δανιηλίδη και ως Ωτορινολαρυγγολόγος με καθημερινές ανάγκες σωστής πληροφόρησης και ενημέρωσης, βρίσκω το σύγγραμμα πολύτιμο και το συστήνω ανεπιφύλακτα, όχι μόνο στους Ωτορινολαρυγγολόγους που επιθυμούν να βρίσκονται «μέσα» στα πράγματα της σύγχρονης Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, αλλά και στους μη Ωτορινολαρυγγολόγους, οι οποίοι θα κατανοήσουν πότε θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ΩΡΛ, αλλά και για να πληροφορηθούν σχετικά με ό,τι καινούριο εφαρμόζεται τα τελευταία 10 χρόνια στην ειδικότητά μας. Πιστεύω ότι η επιτυχία της πρώτης έκδοσης του συγγράμματος θα αναγκάσει τον καθηγητή κ. Δανιηλίδη πολύ σύντομα στη δεύτερη έκδοση. Ήδη, η πρώτη έκδοση είναι τόσο τεχνικά άρτια που διευκολύνει το συγγραφέα εύκολα και γρήγορα να προσθέσει νέες πληροφορίες ή να αφαιρέσει ότι έχει παλιώσει ή δεν είναι σύγχρονο, αφού τα πάντα τροποποιούνται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα.
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης
Ωτορινολαρυγγολόγος

Σελίδες 460, μεγάλου μεγέθους 58x86. Εκδόσεις: University Studio Press AΕ, Θεσσαλονίκη.
Πρώτη έκδοση, 2002.

Βιβλία που λάβαμε

Όταν έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο του φίλου μου και πιστεύω φίλου και των περισσοτέρων εξ ημών, Δ. Γκέλη, με τον τίτλο «Τι είναι το decibel», πίστευα ότι επρόκειτο για ένα απλό βιβλίο, που θα επεξηγούσε τον καθημερινά χρησιμοποιούμενο από τους Ωτορινολαρυγγολόγους, όρο.
Κάθισα αναπαυτικά στην πολυθρόνα μου, έβαλα τα πόδια πάνω στο γραφείο, άνοιξα το ραδιόφωνο και άρχισα το διάβασμα. Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι το βιβλίο έμοιαζε με βίπερ μόνο στο σχήμα. Έτσι, αφού κάθισα σωστά στο γραφείο και αφού επιστράτευσα τις γυμνασιακές γνώσεις των μαθηματικών και προσπαθώντας να δικαιώσω το άριστα στα μαθηματικά εκείνης της εποχής, τελείωσα το πόνημα του αγαπητού φίλου και συναδέλφου Δ. Γκέλη. Το Db, από μια απλή μονάδα μέτρησης, απέκτησε μια πιο ουσιαστική και χειροπιαστή οντότητα.
Τελικά, άξιζε τον κόπο και για αυτό ευχαριστώ τον Δημήτρη για το βιβλίο που μου χάρισε.
Θ. Σφήκας
ΩτορινολαρυγγολόγοςHOMEPAGE