ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ - 6/9/2012

<<< Προηγούμενη σελίδα


Συνεδρίαση του Δ.Σ του ΠΙΣ

Το Δ.Σ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κατά τη συνεδρίαση της 5/9/2012, ασχολήθηκε εκτενώς με τις δραματικές εξελίξεις που κυοφορούνται στο χώρο της Υγείας, τα προβλήματα που τις ακολουθούν, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τις υπηρεσίες του Ταμείου Υγείας Υγειονομικών ΤΣΑΥ-ΕΤΑΑ, καθώς και τη νοσοκομειακή οργάνωση, λειτουργία και αποδοχές προσωπικού.
Αποφάσισε:
-Στηρίζει τις αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ για 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτεμβρίου και επίσχεση εργασίας από 17 Σεπτεμβρίου.
-Καλεί όλους τους γιατρούς να συμμετάσχουν  στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Σάββατο 6 Οκτωβρίου η ΟΕΝΓΕ στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
-Θα συμμετάσχει ενεργά στη γενική απεργία που θα προκηρύξουν οι συνομοσπονδίες.
-Καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και γενικότερα την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε σκέψη για περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών, των οποίων οι αποδοχές έχουν υποστεί μέχρι σήμερα μειώσεις τουλάχιστον 40%. Αποφάσεις για ελάττωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών οδηγούν σε θανατηφόρο χτύπημα στην υγεία και στην περίθαλψη του ελληνικού λαού.
Θα πρέπει όλοι, Κυβέρνηση, Κόμματα και Φορείς, μέσα στα πλαίσια ενός ειλικρινούς διαλόγου, να εξεύρουμε τις δοκιμότερες λύσεις, οι οποίες στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, που μέχρι σήμερα έχει πληγεί βάναυσα, δεν αποδομούν την υγεία, δεν εξαθλιώνουν τον λειτουργό της και οδηγούν σε ασφαλή υγεία και περίθαλψη του ελληνικού λαού.
Οι οριζόντιες περικοπές αποτελούν λύσεις που οδηγούν, με τις παρενέργειές τους, σε επιδείνωση των κοινωνικο-οικονομικών παραμέτρων.
Το Προεδρείο του ΠΙΣ συναντήθηκε χθες με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ (θα ακολουθήσουν συνεχείς συναντήσεις-συζητήσεις και με άλλους φορείς και χρήστες των υπηρεσιών υγείας, ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες συνταξιούχων εργαζομένων κτλ.) και συναποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο, προκειμένου να αναδειχθεί η κοινωνική διάσταση του θέματος υγείας-περίθαλψης και κινητοποιήσεις στην παραπάνω κατεύθυνση, για αποτροπή της περαιτέρω αποδυνάμωσης του Συστήματος Υγείας στο σύνολό του.
Για το μεγάλο πρόβλημα της βιωσιμότητας του ΤΣΑΥ, της ένταξης στον ΕΟΠΥΥ από 1/1/2013, των υπηρεσιών σε περίθαλψη και σύνταξη, ο ΠΙΣ αναλαμβάνει πρωτοβουλία μαζί με άλλους Πανελλήνιους Υγειονομικούς Φορείς (Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Κτηνιατρικός Σύλλογος), προκειμένου να εξευρεθούν, μέσα και από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, οι δοκιμότερες λύσεις για την πορεία του ΤΣΑΥ και τη βελτίωση των υπηρεσιών του.
Για το μεγάλο θέμα της οργάνωσης, λειτουργίας της νοσοκομειακής περίθαλψης και τις αποδοχές των ιατρών, που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, μετά από εισήγηση του Προέδρου της ΟΕΝΓΕ και της επιτροπής του Δ.Σ που είχε συσταθεί για το θέμα αυτό, αποφασίστηκε, μετά από γνωστοποίηση της οριστικής πρότασης και στους Ιατρικούς Συλλόγους, να ακολουθηθεί μία διαδικασία προώθησης των απόψεων, θέσεων του ιατρικού κόσμου προς κάθε κατεύθυνση, κυβέρνηση, κόμματα και φορείς, προκειμένου αφενός μεν να στηριχθεί η νοσοκομειακή περίθαλψη, που έχει άμεσα ανάγκη ο ελληνικός λαός, αφετέρου δε να οργανωθεί σε πλαίσια που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές απαιτήσεις των ιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, των πολιτών που προσφεύγουν σε αυτά για περίθαλψη, αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Άκριτοι (λογιστικοί) οικονομικοί περιορισμοί δεν θα τύχουν της στήριξης του ιατρικού κόσμου και των πολιτών, θα καταβληθεί, δε, κάθε προσπάθεια να μην περάσουν σχέδια καρατόμησης της υγείας και της περίθαλψης.
Καλούμε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους, στους οποίους θα στείλουμε τις ολοκληρωμένες εισηγήσεις μας πάνω στα κυρίαρχα αυτά θέματα, να ενημερώσουν τα μέλη τους και τους πολίτες για τις κυοφορούμενες εξελίξεις στην υγεία-περίθαλψη και να σταθούμε όλοι μαζί συμπρωταγωνιστές σε μία προσπάθεια διατήρησης των δομών υγείας και αποτροπής της οικονομικής εξαθλίωσης και της κοινωνικής αποδυνάμωσης.
Ζητούμε, για μία ακόμη φορά, την εξόφληση όλων των δεδουλευμένων παρελθόντων ετών από τα ασφαλιστικά ταμεία (έχει ήδη κατατεθεί αγωγή κατά του ΕΟΠΥΥ) και συμψηφισμό μέχρι της εξόφλησης των υποχρεώσεων της Πολιτείας με τις υποχρεώσεις των παρόχων υγείας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα και από το θεσμικό του ρόλο, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι συναρμόδιοι παράγοντες της Πολιτείας ότι η Υγεία δεν ζυγίζεται, δεν χρωματίζεται, δεν ξεπουλιέται, δεν αποδυναμώνεται. Ο ιατρικός κόσμος και οι πολίτες οφείλουν και πρέπει να την προστατέψουν με κάθε τρόπο.


Για το Δ.Σ του ΠΙΣ
Ο Πρόεδρος   Ο Γενικός Γραμματέας
Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ
Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ