BIBΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
<<< Προηγούμενη σελίδα






























Σπύρου Γερ. Mαρκέτου
Kαθηγητής Iστορίας Iατρικής Πανεπιστημίου Aθηνών
Iστορία της Iατρικής του 20ού αιώνα

Oι Έλληνες πρωτοπόροι -
Nικόλαος K. Λούρος (1898-1986)

Στα πλαίσια μιας μοναδικής σειράς ιατροϊστορικών μελετών υπό το γενικό τίτλο "Ιστορία της Ιατρικής του 20ού αιώνα: Oι Έλληνες πρωτοπόροι" του ομότιμου καθηγητή της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φιλοσοφίας της Ιατρικής και της Υγείας Σπύρου Μαρκέτου εκδόθηκε πρόσφατα ο πέμπτος τόμος, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον κορυφαίο Έλληνα Γυναικολόγο και Μαιευτήρα Νικόλαο Λούρο. Όπως και αυτές που προηγήθηκαν (με αντικείμενο κατά σειρά τους Γ.Ν. Παπανικολάου, Γ.Κ. Κοτζιά, Γ.Χ. Ιωακείμογλου και Δ.Γ. Ίκκο), έτσι και η παρούσα μονογραφία εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια παρουσίασης όλων των Ελλήνων ιατρών που σημάδεψαν την πορεία της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας της επιστήμης του Ασκληπιού στη διάρκεια του αιώνα που πρόσφατα έδυσε.
O Νικόλαος Λούρος (1898-1986) ανήκει στη χορεία των λειτουργών εκείνων της υγείας που υπηρέτησαν όλες τις πτυχές της πολυδιάστατης ιατρικής επιστήμης. Εκτός από άριστος κλινικός ιατρός με θητεία μισού περίπου αιώνα στα μεγαλύτερα Μαιευτικά και Γυναικολογικά Ιδρύματα των Αθηνών, υπήρξε πρωτοπόρος ερευνητής, ρηξικέλευθος χειρουργός, ακαταπόνητος δάσκαλος, πολυγραφότατος ιατροφιλόσοφος, ικανότατος οργανωτής των υπηρεσιών υγείας και μία εξέχουσα προσωπικότητα του πνευματικού, κοινωνικού και πολιτικού βίου του τόπου. Από τη δομή του κειμένου καταφαίνεται ότι ο Νικόλαος Λούρος συνέχισε επάξια την παράδοση που δημιούργησε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Λούρος (1864-1957), ο οποίος διετέλεσε καθηγητής της Μαιευτικής και Γυναικολογίας και αργότερα πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπουργός Παιδείας. Το πόνημα του Σ. Μαρκέτου διακρίνεται για τη λειτουργική δομή του, η οποία αφενός μεν προσφέρει μία οργανωμένη παρουσίαση του υλικού και αφετέρου παρέχει τη δυνατότητα στον αναγνώστη για μια τμηματική ή και επιλεκτική μελέτη. Του κυρίως έργου προτάσσεται ένα σύντομο εισαγωγικό σχόλιο, το οποίο προβάλλει ορισμένες προφητικές επισημάνσεις του Λούρου διατυπωμένες μερικές δεκαετίες πριν, αλλά δραματικά επίκαιρες και στην εποχή μας, που σκιαγραφούν ήδη εκ προοιμίου την εικόνα ενός ανήσυχου οραματιστή. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα, όχι μόνο της συγκεκριμένης ιατροϊστορικής μελέτης αλλά και όλων όσων προηγήθηκαν στην ίδια σειρά, ανήκει το πλούσιο αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό που συμπληρώνει και διανθίζει το γραπτό κείμενο. Στο σύνολο της τη μονογραφία του καθηγητή Σπύρου Μαρκέτου χαρακτηρίζει ο πλούτος του ανέκδοτου αρχειακού υλικού και των αδημοσίευτων φωτογραφιών, η γλαφυρότητα του λόγου, η σκόπιμη αποφυγή εξειδικευμένων ιατρικών όρων και γνώσεων που θα αποθάρρυναν τον επίδοξο, αλλά και αμύητο αναγνώστη και η συγκροτημένη διάταξη της ύλης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έργο απευθύνεται κατ' εξοχήν σε ένα ευρύ κοινό και όχι μονόπλευρα στον περιορισμένο χώρο των διακονούντων τις επιστήμες της υγείας. O στόχος αυτός υπηρετείται με συνέπεια, χάρη στην ελκυστική αφηγηματική ροή του κειμένου, που δεν του αποστερεί ωστόσο το χαρακτήρα της έγκυρης, τεκμηριωμένης ιστορικής έρευνας.

Παναγιώτης Κωνστ. Σκιάδας
Δρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Iατρικές Eκδόσεις "Zήτα", τηλ: 010-7798654, 010-7774439