Μικρορομπότ με αληθινούς ιστούς και μυς
<<< Προηγούμενη σελίδα


Σε εργαστήριο του pανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες δημιουργήθηκε το πρώτο μικρορομπότ, που μπορεί να κινείται χάρη σε αληθινούς ιστούς και μυς, τους οποίους έχουν ενσωματώσει σε αυτό οι ερευνητές που το κατασκεύασαν. Είναι η πρώτη φορά που μύες και ιστοί χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην κίνηση μιας μικρομηχανής. Το επίτευγμα αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μικροσκοπικών μηχανισμών διέγερσης νεύρων που θα αποτελούνται από μυς οι οποίοι θα διευκολύνουν παράλυτα άτομα σε ορισμένες βασικές λειτουργίες όπως, για παράδειγμα, στο να μπορούν να αναπνέουν χωρίς την υποστήριξη με αναπνευστήρα.
Η νέα τεχνολογία θα συμβάλει στη διαστημική έρευνα, αλλά και στην υποστήριξη ασθενών με αναπηρίες. Το ρομπότ είναι ουσιαστικά κυρτό έλασμα από πυρίτιο με την κοίλη πλευρά καλυμμένη από ζωντανές μυϊκές ίνες. Το πάχος του είναι μόλις 50μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου), όσο περίπου το 50% μιας ανθρώπινης τρίχας. Καθώς τα μυϊκά κύτταρα διαδοχικά συσπώνται και χαλαρώνουν, το έλασμα αντίστοιχα κυρτώνεται ή τεντώνεται. Η γεωμετρία του ρομπότ είναι τέτοια ώστε οι συσπάσεις να προκαλούν την κίνηση της συσκευής προς μία κατεύθυνση.
Τα ρομπότ αυτά θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται και για πλήθος άλλων εργασιών. Άλλωστε την έρευνα για τη δημιουργία τους χρηματοδοτεί η NASA η οποία θα στέλνει τα ρομπότ μαζί με τις διαστημικές αποστολές, ώστε σε περίπτωση που στα σκάφη προκληθεί μικρή ζημιά και δημιουργηθεί μικρή τρύπα στο εξωτερικό μέρος τους να μη χρειάζεται να πραγματοποιούν τη λεγόμενη "διαστημική βόλτα τα μέλη του πληρώματος, αλλά να επιλαμβάνονται της επιδιόρθωσης τα εν λόγω ρομπότ, τα οποία ονομάζονται "μυο-ρομπότ" και αποτελούν νέα κατηγορία ρομπότ.
Επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών είναι ο Κάρλος Μοντεμάγκνο που άρχισε την προσπάθεια πριν από τρία χρόνια και παρά τις συνεχείς αποτυχίες, δεν απογοητεύθηκε και συνέχισε να προσπαθεί, με αποτέλεσμα να θαυμάσει πριν από λίγες ημέρες το τελευταίο επίτευγμά του εν κινήσει. Πρόκειται για ένα ρομπότ από πυρίτιο με διάμετρο 50μικρόμετρα. Στην ουσία, το ρομπότ ανήκει στην "οικογένεια" των μοκροηλεκτρομηχανικών συστημάτων MEMS και αποτελεί εναλλακτική λύση στους μικροκινητήρες. Αυτό, γιατί ενώ οι κινητήρες χρειάζονται ηλεκτρισμό, οι μύες μπορούν να απορροφούν την ενέργειά τους από τη γλυκόζη, η οποία μπορεί να τοποθετείται στην επιφάνεια στη οποία θα πρέπει να εργασθεί το ρομπότ. Σε πρώτη φάση, ο Μοντεμάγκνο θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που ανέπτυξε για να βοηθήσει άτομα των οποίων τα νεύρα του διαφράγματος τους έχουν υποστεί μερική ή και ολική καταστροφή. Το ρομπότ θα μπορεί να εισχωρεί στον οργανισμό του ασθενούς και να επαναφέρει στη λειτουργία τα κατεστραμμένα νεύρα διεγείροντάς τα μέσω μικρών αλλά ισχυρών ηλεκτροσόκ. Το ρομπότ θα περιέχει ιστό από την καρδιά του ασθενούς ώστε να μην απορριφθεί από τον οργανισμό.

 

 

ΗΟΜΕPAGE