Ασύρματο στηθοσκόπιο δίνει ακριβέστερη διάγνωση
<<< Προηγούμενη σελίδα


Tη δυνατότητα ακριβέστερης διάγνωσης δίνει πλέον στους γιατρούς ένα ασύρματο ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο, που επινόησε η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο παγκόσμιου διαγωνισμού, στον οποίο συμμετέχουν 85 πανεπιστήμια του κόσμου.
Το πρωτοποριακό στη λειτουργία στηθοσκόπιο, που ονομάζεται Bluesteth, μπορεί να εξελιχθεί σ' έναν πολύτιμο βοηθό του γιατρού αφού ενισχύει με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών την αντίληψη και κρίση του. Μέχρι σήμερα ο γιατρός, χρησιμοποιώντας το κλασικό στηθοσκόπιο, έχει ως βάση για την εκάστοτε διάγνωσή του την εμπειρία του. Με τα δεδομένα του ηλεκτρονικού στηθοσκοπίου παύει να είναι ένα απλό ιατρικό εργαλείο.
Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας που κατασκεύασε το στηθοσκόπιο έχοντας τη βοήθεια γιατρών, η χρήση του έχει ως αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες λάθους από τον γιατρό. Το "Bluesteth" αποτελείται από ένα στηθοσκόπιο προηγμένης μορφής που περιέχει ένα μικρόφωνο και συνδέεται με μία ασύρματη συσκευή, η οποία "επικοινωνεί" με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ένα από τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας του είναι η απομόνωση του ήχου του ασθενούς από εξωτερικούς ήχους, έτσι ώστε ο γιατρός να έχει μια καθαρότερη εικόνα για τη διάγνωση που πρόκειται να κάνει. Ο υπολογιστής "καθαρίζει" τα ηχητικά σήματα της στηθοσκόπησης του ασθενούς από τα παράσιτα κι άλλους εξωτερικούς ήχους που δημιουργούνται κατά την εξέταση, δίνοντας έτσι στον γιατρό "καθαρό ήχο".
Το όλο σύστημα έχει τη δυνατότητα να αντιστοιχεί τον ήχο της στηθοσκόπησης με αποθηκευμένους σε ειδική βάση δεδομένων ήχους, ώστε να βοηθήσει το γιατρό στη διάγνωσή του. Αυτό έχει μεγάλη χρηστικότητα γιατί ο γιατρός μπορεί να εργάζεται με φορητό υπολογιστή ή palmtop, μπορεί να αποθηκεύει τους ήχους πολλών ασθενών και στη συνέχεια να προχωρά στη διάγνωση από το γραφείο του, ενώ παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης μετάδοσης των ακουστικών σημάτων σε πολλούς αποδέκτες για εκπαιδευτικούς λόγους. Το νέο στηθοσκόπιο μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο στα νοσοκομεία.
Κατά την παρουσίασή του ο επικεφαλής της ομάδας κ. Λ. Χατζηλεοντιάδης υπογράμμισε ότι στην όψη του δεν διαφέρει πολύ από τα σημερινά στηθοσκόπια, η κατασκευή του κόστισε 184 ευρώ (62.780 δρχ.) και σε περίπτωση μαζικής παραγωγής το κόστος μειώνεται.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται για πρώτη φορά στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, που έχει αντικείμενο τη σχεδίαση και υλοποίηση εφαρμογών προς όφελος της κοινωνίας σε τομείς όπως η υγεία, η ασφάλεια και η εκπαίδευση. Ο διαγωνισμός χρηματοδοτείται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες όπως η Microsoft,η H Hewlett Packard, n Intel κ.ά.
Αφού η ομάδα αρχικά προκρίθηκε στις 85 χώρες, μετά αξιολόγηση "πέρασε" στους 10 τελικούς διαγωνιζόμενους, οι οποίοι θα διεκδικήσουν στην Ουάσιγκτον το χρηματικό έπαθλο των 15.000 δολαρίων. Οι άλλες 9 ερευνητικές ομάδες προέρχονται από Ινδία, Σλοβακία, Γερμανία, Πολωνία, Αμερική (2), Αυστρία, Ιταλία και Τουρκία.


 

ΗΟΜΕPAGE