Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας 10/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στον Αστέρα Βουλιαγμένης πραγματοποιήθηκε με ευρεία συμμετοχή του ιατρικού κόσμου το Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα "Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας". Ομιλητές του επιστημονικού συμποσίου ήταν οι κ.κ. Ελευθέριος Φερεκύδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του ΩΡΛ Τμήματος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Δημήτριος Καλογερομήτρος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Αλλεργιολογικού Τμήματος του Αττικού Νοσοκομείου και Θεοχάρης Θεοχαρίδης, καθηγητής Φαρμακολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και Ανακάλυψης Φαρμάκων του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.
Η αλλεργική ρινίτιδα είναι πλέον μία καθημερινή νόσος που επηρεάζει ευρύτερα την κοινωνική ζωή του ασθενούς, την απόδοση των παιδιών στο σχολείο ή την παραγωγικότητα των ενηλίκων στην εργασία με τα ενοχλητικά συμπτώματά της (μπούκωμα, καταρροή, πταρμούς, ρινικό κνησμό, επιπεφυκίτιδα κ.ά.).
"Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, προσβάλλοντας 5% έως 25% του πληθυσμού. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί πλέον και για τον ελληνικό πληθυσμό. Το ποσοστό των Ελλήνων οι οποίοι πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 5 έτη στη χώρα μας", τόνισε ο καθηγητής ΩΡΛ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελευθέριος Φερεκύδης, παρουσιάζοντας τη νέα ταξινόμηση και τις νέες θεραπευτικές οδηγίες για την αλλεργική ρινίτιδα.
Η εφαρμογή των θεραπευτικών οδηγιών βελτιώνει τις συνθήκες ζωής του πάσχοντος από αλλεργική ρινίτιδα, βοηθώντας τον σημαντικά να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες. Γι' αυτό κρίνεται επιτακτική η ανάγκη χρήσης της νέας ταξινόμησης της αλλεργικής ρινίτιδας που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας (ARIA).
H νέα ταξινόμηση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι βασισμένη στην πλήρη ιατρική εξέταση του αλλεργικού ασθενή, στην τήρηση και αξιολόγηση του ιστορικού του, στη σοβαρότητα και στη διάρκεια των συμπτωμάτων του, αλλά και στους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής του, όπως: φυσιολογικός ή μη ύπνος, φυσιολογική ή μη καθημερινή δραστηριότητα και παρουσία ή μη ενοχλητικών συμπτωμάτων.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής Αλλεργιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Καλογερομήτρος παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα για τους μηχανισμούς και την προκύπτουσα συμπτωματολογία της αλλεργικής ρινίτιδας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έχει καταδειχθεί ότι ο παράγοντας PAF (παράγοντας ενεργοποίησης αιμοπεταλίων) διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Τα νέα φάρμακα που αντιμετωπίζουν και αυτόν τον εμπλεκόμενο παράγοντα είναι αναγκαία, διότι βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αλλεργικών ασθενών.
Κλείνοντας το επιστημονικό συμπόσιο, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου TUFTS της Βοστώνης Θεοχάρης Θεοχαρίδης παρουσίασε τις ιδιότητες των νεότερων αντιισταμινικών, εστιάζοντας σε ένα νέο ειδικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, τη ρουπαταδίνη που κυκλοφορεί τώρα και στην Ελλάδα. Η νεότερη αντιισταμινική ουσία ρουπαταδίνη προστέθηκε πλέον στις υπάρχουσες θεραπευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, διαθέτοντας πέρα από την αναστολή της ισταμίνης την επιπρόσθετη ιδιότητα να αναστέλλει τη δράση του παράγοντα PAF.


 

HOMEPAGE