Νέο αντιπηκτικό φάρμακο για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα
και για την πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου 11/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Η μεγαλύτερη διεθνής μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για τη θεραπεία των οξέων στεφανιαίων νοσημάτων αναδεικνύει νέο αντιθρομβωτικό φάρμακο ασφαλέστερο. Η πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, θανάτου ή και αιμορραγίας σε ασθενείς που πάσχουν από ασταθή στηθάγχη ή έχουν υποστεί ήδη ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου περιορίζεται πλέον με ένα νέο αντιπηκτικό φάρμακο, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του οποίου μελετήθηκε σε 20.000 ασθενείς με επαπειλούμενο καρδιακό επεισόδιο.
Τα αποτελέσματα της μεγάλης διεθνούς μελέτης, στην οποία συμμετείχαν και ελληνικά ερευνητικά κέντρα, ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Kαρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη.
Η Διεθνής Καρδιαγγειακή Ερευνητική Συνεργασία "OASIS" για τη θεραπεία των Οξέων Στεφανιαίων Συνδρόμων περιέλαβε 576 νοσοκομεία από 41 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων συμμετείχαν και 9 ελληνικά νοσοκομεία, κάτω από τη συντονιστική ευθύνη του καρδιολόγου Νίκου Β. Καρατζά. H διάρκεια της μελέτης ήταν 6 μήνες.
Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το νέο αντιθρομβωτικό φάρμακο fondaparinux (Arixtra) έχει τα ίδια οφέλη με την ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους, που οι ιατροί χορηγούν κατά κανόνα στους ασθενείς με καρδιακό πρόβλημα, προκειμένου να μειώσουν την πιθανότητα θρόμβωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος.
Το νέο συνθετικό προϊόν, που στερείται των μειονεκτημάτων των βιολογικών προϊόντων και είναι ευχερέστερο στη χρήση, είναι ισοδύναμου οφέλους με τις μέχρι σήμερα θεραπείες για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, αλλά το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι μειώνει κατά 50% την πιθανότητα αιμορραγίας, η οποία αποτελεί και τη βασικότερη παρενέργεια των αντιπηκτικών φαρμάκων.
Η μελέτη αυτή έδειξε ότι συνολικά ο αριθμός θανάτων, εμφραγμάτων και υποτροπών του επεισοδίου σε σχέση με τις αιμορραγίες (η σχέση οφέλους προς κίνδυνο) ήταν σημαντικά καλύτερη στους ασθενείς που πήραν το νέο φάρμακο.
Ο πρόεδρος της ομάδας διεθνούς συνεργασίας, καθηγητής του Πανεπιστημίου McMaster του Καναδά Salim Yusuf, υπολόγισε ότι η αντικατάσταση της ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους με το νέο φάρμακο σε 1.000 ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο θα είχε ως συνέπεια 10 λιγότερους θανάτους ή εμφράγματα, 4 λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια και 25 λιγότερες σοβαρές αιμορραγίες.
Η διεθνής ομάδα έρευνας των οξέων εμφραγμάτων και στεφανιαίων συνδρόμων, στην οποία η Ελλάδα μετέχει εδώ και είκοσι χρόνια κάτω από το συντονισμό του κ. Ν.Β. Καρατζά, έχει στο ενεργητικό της μερικές από τις σημαντικότερες προόδους στη θεραπεία των καταστάσεων αυτών. Απέδειξε την αξία της διάλυσης των θρόμβων με φάρμακα, την αξία της ασπιρίνης, της κλοπιδογρέλης και άλλων θεραπειών, που χορηγούνται πλέον ως ρουτίνα και σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τη διάσωση μερικών χιλιάδων ασθενών από το θάνατο στα χρόνια αυτά. Στα είκοσι αυτά χρόνια με τη σύγχρονη θεραπεία, προϊόν τέτοιων ερευνών, η αναλογία θανάτων ασθενών που νοσηλεύονται με οξύ έμφραγμα έχει μειωθεί στο μισό.

Σχετικά με το Arixtra
Το fondaparinux ήδη κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την GlaxosmithKline με την εμπορική ονομασία Arixtra και είναι το πρώτο σε μία νέα κατηγορία αντιθρομβωτικών φαρμάκων.
Έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την πρόληψη των επεισοδίων φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE) σε:
α. Ασθενείς που υποβάλλονται σε μείζονα ορθοπαιδική επέμβαση για κάταγμα του ισχίου (συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης προφύλαξης), αρθροπλαστική γόνατος και αρθροπλαστική ισχίου.
β. Ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω οξείας παθολογικής κατάστασης και ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση της κοιλιακής χώρας, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για θρομβοεμβολικές επιπλοκές
Επίσης έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τη θεραπεία της οξείας εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και οξείας πνευμονικής εμβολής.
Το Arixtra παράγεται συνθετικά, οπότε έχει χαμηλές πιθανότητες διασταυρούμενης μόλυνσης και διασταυρούμενης αντίδρασης.
Διαθέτει αποδεκτό προφίλ ασφάλειας, με εμπειρία χορήγησης σε 500.000 ασθενείς παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 17.000 ασθενών σε κλινικές μελέτες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων.
Έχει άδεια κυκλοφορίας σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα διατίθεται στην αγορά 17 χωρών της Ευρώπης.



 

HOMEPAGE