Συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων
για τη χορήγηση και χρήση των αντιγριπικών εμβολίων
10/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

14 Νοεμβρίου 2005: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη 11/05

Διεθνής έρευνα για το διαβήτη αποκαλύπτει τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν μεταξύ των διαβητικών και των επαγγελματιών υγείας για τη νόσο και την αντιμετώπισή της. Συγκεκριμένα οι διαβητικοί ζητούν να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή στις αποφάσεις που σχετίζονται με τη θεραπεία τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, περίπου το 80% του γενικού πληθυσμού γνωρίζει προσωπικά κάποιον διαβητικό. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 194 εκατομμύρια διαβητικοί παγκοσμίως, με αναμενόμενο επιπολασμό της νόσου τα 333 εκατομμύρια έως το 2025[1].

Η έρευνα SHARED
Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην έρευνα SHARED (Survey comparing Healthcare professionals and patients to Assess REal perceptions on Diabetes issues = Έρευνα σύγκρισης των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών για την εκτίμηση των πραγματικών αντιλήψεων όσον αφορά θέματα για το διαβήτη). Στην έρευνα συμμετείχαν ειδικοί για το διαβήτη και γενικοί ιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς με διαβήτη (τύπου 1 και τύπου 2) και ο γενικός πληθυσμός. Μεταξύ των διαβητικών ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη, η διάγνωση του διαβήτη έγινε κατά μέσο όρο στην ηλικία των 14 ετών (διαβήτης τύπου 1) και στην ηλικία των 7 ετών (διαβήτης τύπου 2). Η έρευνα, που διεξήχθη μέσω τηλεφώνου και internet, ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο-Αύγουστο 2005 και συμμετείχαν σε αυτή άνθρωποι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν διαφορές μεταξύ των διαβητικών και των ιατρών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
· πλέον του 90% των διαβητικών θα ήθελαν να εμπλέκονται περισσότερο στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στη θεραπεία τους, ενώ οι ιατροί πιστεύουν ότι μονάχα το 44% των διαβητικών θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.
· 62% των διαβητικών που λαμβάνουν ινσουλίνη πιστεύουν ότι η κατάστασή τους βελτιώθηκε από τότε που ξεκίνησαν να λαμβάνουν ινσουλίνη.
· 90% των διαβητικών που λαμβάνουν ινσουλίνη επιθυμούν να καθορίζουν οι ίδιοι τη δοσολογία για ινσουλίνη, βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προλαμβάνοντας έτσι τις μακροχρόνιες επιπλοκές, ενώ οι ιατροί πιστεύουν ότι μονάχα 42% των ασθενών θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.
· 47% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που δεν λαμβάνουν ινσουλίνη δήλωσαν ότι θα ξεκινούσαν θεραπεία με ινσουλίνη εάν τους το συνιστούσε ο ιατρός τους.
· οι ιατροί συστήνουν τη χορήγηση ινσουλίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, κατά μέσο όρο 8,1 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.
· τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι διαβητικοί θα επιθυμούσαν να γίνεται περισσότερη συζήτηση για τις θεραπευτικές επιλογές.
· οι διαβητικοί ανησυχούν περισσότερο για τις καρδιαγγειακές επιπλοκές παρά για τον ακρωτηριασμό, ενώ οι ιατροί πιστεύουν ότι ισχύει το αντίθετο.
· λιγότερο από το 50% των διαβητικών έχουν ακούσει για το τεστ HbA1c, που αποτελεί τον κύριο δείκτη των μακροχρόνιων επιπλοκών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν επίσης ότι οι διαβητικοί είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τη θεραπεία τους, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών (85%) να είναι πεπεισμένοι ότι ο διαβήτης τους είναι καλά ή επαρκώς ελεγχόμενος. Επιπλέον, περισσότεροι διαβητικοί, απ' όσους πίστευαν οι ιατροί, επιθυμούν να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις που αφορούσαν στη θεραπεία τους. 91% των διαβητικών που λάμβαναν από του στόματος αντιδιαβητικά δισκία δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν να εμπλέκονται περισσότερο στις αποφάσεις που αφορούσαν στη θεραπεία τους, συγκριτικά με την εκτίμηση των ιατρών ότι αυτό ισχύει για το 44% των ασθενών τους.
Πλέον των μισών (52%) των ασθενών που λαμβάνουν από του στόματος αντιδιαβητικά δισκία περιγράφουν τη θεραπεία τους ως κομμάτι της καθημερινότητάς τους, ενώ εκείνοι που λαμβάνουν ινσουλίνη με ενδοφλέβια χορήγηση περιγράφουν τη θεραπεία τους χρησιμοποιώντας θετικούς όρους, όπως "σωτήρια" ή "αποτελεσματική", σε αντίθεση με αυτό που πίστευαν οι ιατροί, έχοντας προβλέψει ότι οι ασθενείς τους θα χρησιμοποιούσαν αρνητικούς όρους, όπως "εμπόδιο", "υποχρέωση" και "απώθηση".
"Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των διαβητικών διατηρεί θετική στάση ως προς τη θεραπεία τους και εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να εμπλέκονται στις αποφάσεις που αφορούν αυτή", δήλωσε ο Frank Snoek, Professor in Medical Psychology, Specialising in Diabetes at the VU Medical Centre in Amsterdam, The Netherlands. Και πρόσθεσε: "Παραμένει ωστόσο η έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά την παρακολούθηση των επιπέδων HbA1c, με λιγότερο από τους μισούς που ερωτήθηκαν να γνωρίζουν για αυτό το τεστ".
Τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης ή HbA1c επιτρέπουν τη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για μια χρονική περίοδο δύο έως τριών μηνών και θεωρείται ότι αποτελεί την εξέταση αναφοράς για την εκτίμηση και παρακολούθηση του γλυκαιμικού ελέγχου σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 1 και τύπου 2.
Η Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF) δημοσίευσε πρόσφατα τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 προτείνοντας τα επίπεδα HbA1c να είναι κατώτερα του 6,5%[1]. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία[2] προτείνει τα επίπεδα HbA1c των διαβητικών να είναι κατώτερα του 7%.
Μια άλλη έρευνα, η DAWN (Diabetes Attitudes, Wishes and Needs = Στάσεις ως προς το διαβήτη, Επιθυμίες και Ανάγκες) διεξήχθη για να εξετάσει τις στάσεις ως προς την ινσουλινοθεραπεία μεταξύ των διαβητικών τύπου 2, των ιατρών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και των νοσηλευτών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι διαβητικοί θεωρούν ότι η κλινική αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης είναι χαμηλή και θα επέκριναν τον εαυτό τους εάν έπρεπε να ξεκινήσουν ινσουλινοθεραπεία. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης αντιφάσεις μεταξύ των γενικών ιατρών και των νοσηλευτών, που καθυστερούν την έναρξη ινσουλινοθεραπείας συχνότερα από ό,τι οι ιατροί δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Παρόλα αυτά, ήταν πιο πιθανό να ξεκινήσει η ινσουλινοθεραπεία από έναν ασθενή που ήταν θετικός ως προς το φάρμακο ή σεβόταν το πρόγραμμα επίσκεψης στον ιατρό ή που θεωρούσε την ινσουλίνη αποτελεσματική θεραπεία και που ήταν λιγότερο πιθανό να καθυστερήσει να λάβει από του στόματος αντιδιαβητική θεραπεία.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Η sanofi-aventis υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη δημοσιεύοντας φέτος με την ευκαιρία αυτή στοιχεία από τη μελέτη SHARED. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη είναι "Δώστε προτεραιότητα στα κάτω άκρα: αποφύγετε τον ακρωτηριασμό".

Περαιτέρω ενημέρωση
Για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη, επικοινωνήστε με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (http://www.idf.org) ή τον τοπικό οργανισμό για το διαβήτη.

Ενδεικτική βιβλιογραφία
1. International Diabetes Federation website (www.idf.org).
2. American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes. Diabetes Care 2005; 28(Suppl 1):S4-S36.


 

HOMEPAGE