Ορθομοριακή ιατρική
Θεραπευτική προσέγγιση για τον 21ο αιώνα 10/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Η ορθομοριακή ιατρική και η κλινική ορθομοριακή διατροφολογία θεωρούνται ουσιαστικά ταυτόσημες έννοιες και θεραπευτικές μεθοδολογίες. Πατέρας και των δύο θεωρείται ο δύο φορές νομπελίστας Linus Pauling. Πολλοί όμως θεωρούν ότι και ο Ιπποκράτης είχε παρόμοιες απόψεις χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει τους συγκεκριμένους όρους, όπως για πρώτη φορά ο Pauling στη δεκαετία του 1960. Πρέσβευε όμως -και ο Ιπποκράτης- ότι η τροφή είναι φάρμακο για τον άνθρωπο.
Ο όρος "ορθομοριακός" βγαίνει από το "ορθό μόριο", τα χιλιάδες δηλαδή θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν κυρίως στο φυτικό βασίλειο και τα οποία απαιτούνται από τα κύτταρα του οργανισμού καθημερινά για τη σωστή/ορθή τους λειτουργία. Δηλαδή όχι μόνο τα περίπου 50 γνωστά που χρησιμοποιούνται σήμερα ειδικά στα συμπληρώματα διατροφής όπως οι βιταμίνες, τα μακρομέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Όλα αυτά τα χιλιάδες στοιχεία ονομάζονται "φυτοθρεπτικά" και πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλά οργανικά συστήματα, καθώς και στην παθοφυσιολογία του ανθρώπου, ρυθμίζοντας τις κυτταρικές λειτουργίες, ορμονικές εκκρίσεις, νευροφυτικό κ.ά., ενώ πολλά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, απενεργοποιώντας τις ελεύθερες ρίζες ως γενναιόδωροι δωρητές ηλεκτρονίων ή τη μεθυλίωση δωρίζοντας ομάδες μεθυλίου. Με τον τελευταίο ρόλο επιβεβαιωμένο από πολλές εργαστηριακές και κλινικές μελέτες ίσως παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην έκφραση του DNA, διότι ταυτόχρονα ενισχύουν πολλά κρίσιμα ενζυμικά συστήματα για το σχηματισμό tRNA και mRNA.
Πολλές πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν στοιχεία της ορθομοριακής ιατρικής και κλινικής ορθομοριακής διατροφολογίας στη διδακτική τους ύλη, ακολουθώντας τις προτάσεις των ερευνητών στον τομέα αυτό. Πρόσφατες κλινικές μελέτες επίσης δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τη συμβατική ιατρική στο έργο της με ποικίλους τρόπους.
Προεγχειρητικά αλλά και μετεγχειρητικά είναι γνωστό ότι η ενίσχυση του οργανισμού μέσα από μία σωστή διατροφή αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης, αλλά και μειώνει επίσης σημαντικά το χρόνο ανάρρωσης του ασθενούς. Η φαρμακευτική αγωγή και ειδικά η αντιβίωση μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με την ορθομοριακή ιατρική, αυξάνοντας τις φαρμακοκινητικές ιδιότητες του φαρμάκου και μειώνοντας ταυτόχρονα τυχόν παρενέργειες.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η χρησιμοποίηση του ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C) ως μοριακού μεταφορέα φαρμακευτικών σκευασμάτων για καλύτερη πρόσβαση στους χημικούς υποδοχείς των κυτταρικών μεμβρανών, τη ρύθμιση γαστρικών οξέων με Betaine HCL και της γαστρεντερικής μεμβράνης με lactοbacillus spοrοgenes για πιο ήπια και αποτελεσματικότερη δράση αντιβιοτικών ειδικά ευρέος φάσματος, καθώς και την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας μετά από παρατεταμένη αντιβίωση, με προβιοτικά όπως acidοphilus και bifidοbacteria.
Πολλές από αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιούνται ήδη με μεγάλη επιτυχία από πολλούς ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και αποτελούν πολύτιμα όπλα στη φαρέτρα τους στην καθημερινή μάχη για τη διατήρηση της υγείας των ασθενών τους.
Το Ι.Δ.Ο.ΘΕ. (Ινστιτούτο Διατροφολογίας και Ορθομοριακής Θεραπευτικής) έχει καθιερώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια ειδικά για ιατρούς, στα οποία η κλινική εφαρμογή της ορθομοριακής ιατρικής και η ενσωμάτωσή της στη συγκεκριμένη ειδικότητα του ιατρού εξασφαλίζεται με τη σωστή επιστημονική ενημέρωση, την ανάλυση ερευνών και την παρουσίαση κλινικών περιστατικών.
Η επιστημονική επιτροπή του Ι.Δ.Ο.ΘΕ. αποτελείται από ιατρούς και κλινικούς ορθομοριακούς διατροφολόγους, οι οποίοι ελέγχουν τη διδακτέα ύλη, και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά σε όσους παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Για περισσότερες πληροφορίες ελάτε σε επαφή μαζί μας στη διεύθυνση του Ι.Δ.Ο.ΘΕ.: Ελικώνος 69, Κυψέλη 113 64 ή στο τηλέφωνο 210 8613466 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ι.Δ.Ο.ΘΕ.: www.idοthe.οrg.

Γεώργιος Μηνούδης
Κλινικός Διατροφολόγος, Dip IΟN MSc




 

HOMEPAGE