Επιβλαβή για το έμβρυο τα χημικά αντισυλληπτικά 10/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Χημικά που περιέχονται στα αντισυλληπτικά χάπια αλλά και σε συσκευασίες τροφίμων προκαλούν βλάβες στα άρρενα έμβρυα, αναφέρει πρόσφατη έρευνα Αμερικανών. Οι βλάβες καταγράφηκαν σε πειραματόζωα, αλλά ήδη εκφράζονται φόβοι ότι πρέπει να επηρεάζονται κατά ανάλογο τρόπο και τα θήλεα έμβρυα κατά την ενδομήτρια ζωή.
Έμβρυα αρσενικών ποντικιών που εκτέθηκαν σε αυτές τις ουσίες εμφάνισαν ατελή διαμόρφωση της ουρήθρας και του προστάτη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι που πραγματοποίησαν την έρευνα δημοσιεύουν το πόρισμά τους στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι ειδικοί απηύθυναν έκκληση προς την κοινή γνώμη, ζητώντας να πρυτανεύσει η ψυχραιμία, καθώς επί του παρόντος πιθανολογούν χωρίς να γνωρίζουν τη δράση των ουσιών στον άνθρωπο. Τα επιβλαβή για την υγεία μας χημικά είναι η αιθυνυλεστραδιόλη και η βισφενόλη Α.
Οι ερευνητές τάισαν ποντίκια με δόσεις των χημικών πολύ μικρότερες από αυτές στις οποίες εκτίθενται οι έγκυες γυναίκες αν εξακολουθούν, παρά την εγκυμοσύνη τους, να λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή να καταναλώνουν τρόφιμα ή ποτά που τα περιέχουν. Τα άρρενα έμβρυα των ποντικιών που εκτέθηκαν κατά την εγκυμοσύνη τους στους συγκεκριμένους παράγοντες εμφάνισαν διόγκωση του προστάτη αλλά και στένωση της ουρήθρας. Ο καθηγητής Βιολογίας Φρεντερίκ φον Σαάλ από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής μικρές ποσότητες χημικών, που περιλαμβάνουν οιστρογόνα, θέτουν εκτός λειτουργίας τα συστήματα κυτταρικού ελέγχου και πιθανώς να καθιστούν τον προστάτη πιο ευάλωτο στην εμφάνιση ασθενειών μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος του προστατικού αδένα.

Κώδωνας του κινδύνου
Ο καθηγητής Ουρολογίας στο νοσοκομείο Saint George του Λονδίνου Ρότζερ Κίρμπι ανέφερε ότι πιθανώς η νέα έρευνα να αποτελεί ερμηνεία των διαρκώς αυξανόμενων κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη. "Η αύξηση των ασθενών και μάλιστα η εμφάνιση της νόσου σε μικρότερες ηλικίες μπορεί να ερμηνευθεί μόνο αν υπάρχει κάποιες επιβαρυντικός παράγοντας στο περιβάλλον. Τα συμπεράσματα των Αμερικανών ερευνητών δεν είναι οριστικά και ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Είναι όμως ένας κώδωνας του κινδύνου και πρέπει να κάνουμε περισσότερες έρευνες. Οι γυναίκες που κυοφορούν θα πρέπει να αποφεύγουν κατά το δυνατό να έρχονται σε επαφή με τέτοια χημικά". Και ο Δρ Ρίτσαρντ Σαρπ της Μονάδας Έρευνας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Εδιμβούργο επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να θεωρήσουμε βέβαιο ότι η επίδραση των χημικών στον άνθρωπο θα έχει τα ίδια αποτελέσματα. "Κατά την εγκυμοσύνη ο γυναικείος οργανισμός παράγει υπερπληθώρα οιστρογόνων και συνεπώς το έμβρυο εκτίθεται διαρκώς σε αυτά, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο στα ποντίκια", κατέληξε ο Δρ Σαρπ.

 

 

HOMEPAGE