Παιδικοί σταθμοί, το "φάρμακο" για τη λευχαιμία 10/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Οι κοινές βρεφικές αρρώστιες αυξάνουν τα αντισώματα των παιδιών
Τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς τον πρώτο χρόνο της ζωής τους διατρέχουν κατά 50% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν λευχαιμία σε σχέση με τα άλλα παιδιά.
Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε έως τώρα για το νεανικό καρκίνο δείχνει ότι τα παιδιά που δεν εκτίθενται στις κοινές αρρώστιες της βρεφικής ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες από τα άλλα παιδιά να παρουσιάσουν λευχαιμία, επειδή τα ανοσοποιητικά τους συστήματα δεν είναι το ίδιο ισχυρά. Σύμφωνα με τη Βρετανικής Έρευνα για τον Καρκίνο στην Παιδική Ηλικία, οι βρεφικές αρρώστιες είναι το "κλειδί" για τη λευχαιμία. Επίσης η έρευνα παρουσιάζει τα πειστικότερα έως τώρα στοιχεία που δείχνουν ότι η έκθεση σε ακτινοβολία, όπως αυτή που εκπέμπεται από τους πυλώνες, η χρήση βιταμινούχων συμπληρωμάτων σε νεογέννητα και άλλοι ενοχοποιούμενοι παράγοντες δεν προκαλούν αυτή τη νόσο.
Τα ευρήματα από αυτή τη δεκαπενταετή έρευνα δείχνουν ότι οι περισσότερες παιδικές λευχαιμίες έχουν την προέλευσή τους πριν ακόμη από τη γέννηση, όταν τα έμβρυα παρουσιάζουν γενετικές μεταλλάξεις. Κατόπιν, μία λοίμωξη στη βρεφική ή την παιδική ηλικία μπορεί να πυροδοτήσει μία μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού η οποία προκαλεί την αρρώστια.

Η έρευνα
Η Βρετανική Έρευνα για τον Καρκίνο στην Παιδική Ηλικία συνδέει τη συχνότερη εμφάνιση μερικών ασθενειών με την αδυναμία των ανοσοποιητικών συστημάτων των παιδιών να αντιμετωπίσουν μία λοίμωξη, επειδή το σύγχρονο περιβάλλον στο οποίο ζουν είναι υπερβολικά αποστειρωμένο.
Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό British Medical Journal, στοιχειοθετείται η "θεωρία των λοιμώξεων", σύμφωνα με την οποία τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουν 52% λιγότερες πιθανότητες από τα υπόλοιπα να νοσήσουν από λευχαιμία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κοινωνική δραστηριότητα έξω από το σπίτι συνδέεται με τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης λευχαιμίας - κατά το ήμισυ για τα παιδιά που πήγαν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους. Στην έρευνα, τα παιδιά που τα φρόντιζαν φίλοι και συγγενείς είχαν κατά 38% μειωμένο κίνδυνο.

"Η θεωρία των λοιμώξεων"
Ο Μελ Γκριβς από το Ινστιτούτο Καρκινικής Έρευνας του Λονδίνου δήλωσε ότι πρόκειται για την πιο διεξοδική και λεπτομερή έρευνα που έχει γίνει έως τώρα για την εξακρίβωση των πιθανών αιτιών της λευχαιμίας. Ειδικοί από όλο τον κόσμο συνυπέγραψαν δήλωση την περασμένη εβδομάδα, στην οποία υποστηρίζουν ότι η "θεωρία των λοιμώξεων" είναι η επικρατέστερη ερμηνεία της νόσου. Ο καθηγητής Γκριβς είπε ότι, μολονότι η ανάλυση των ευρημάτων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, "είναι σαφές ότι παράγοντες όπως η διαμονή κοντά σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν είναι τα κυριότερα αίτια -αν είναι καθόλου- της λευχαιμίας στα παιδιά". Και επεσήμανε στοιχεία που δείχνουν μη φυσιολογική αντίδραση στις λοιμώξεις σε παιδιά που έχουν ένα συγκεκριμένο ελάττωμα στα χρωμοσώματά τους, το οποίο παρουσιάστηκε όταν ακόμη βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας τους. Η "θεωρία των λοιμώξεων" επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία που αναφέρθηκαν από τους ερευνητές. Στην Ανατολική Γερμανία πριν από την επανένωση το 1990 υπήρχαν μειωμένα κρούσματα λευχαιμίας σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε εντυπωσιακά μετά την επανένωση, όταν πια καταργήθηκε η υποχρεωτική παρουσία των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.


 

 

HOMEPAGE