1 Οκτωβρίου 2005: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας C 10/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας C, την 1η Οκτωβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) εφιστά την προσοχή σχετικά με την "αθόρυβη επιδημία", της ηπατίτιδας C, η οποία υπολογίζεται ότι προσβάλλει ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο ιός HIV και αποστέλλει αισιόδοξο μήνυμα για την αντιμετώπισή της.
Η ηπατίτιδα αποτελεί μία φλεγμονή του ήπατος, η οποία προκαλείται από τους ιούς της ηπατίτιδας Α[1], Β[2], C, D και E, αλλά και από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Χρόνια ηπατίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του ήπατος, που παρατείνεται επ' αόριστον, προκαλούν οι ιοί B, C και D, με συχνότερες τις χρόνιες ηπατίτιδες B και C.
Η ηπατίτιδα C οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας C (HCV), ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1989. Μεταδίδεται κυρίως με τις μεταγγίσεις αίματος και λιγότερο με την ερωτική επαφή, ενώ το 70-80% των ατόμων που θα μολυνθούν αναπτύσσουν χρόνια νόσο. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μορφή ηπατίτιδας μπορεί να εξελίσσεται αθόρυβα για πολλά χρόνια, χωρίς να είναι δυνατή η ανίχνευσή της από τα όποια συμπτώματα, με πιθανότητα τελικά η οξεία φάση της νόσου να μεταπίπτει σε χρόνια. Στην περίπτωση αυτή το ήπαρ επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η ανάπτυξη κίρρωσης του ήπατος. Επιπλέον, για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C και κίρρωση αναπτύσσεται ο κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκίνου, σε ποσοστό 1-4% ετησίως. Αν στα δεδομένα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο αντιμετώπισης της συγκεκριμένης μορφής ηπατίτιδας, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που προκαλεί για τη δημόσια υγεία η συγκεκριμένη νόσος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την ηπατίτιδα C ως μια μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες μετά το 2010 οι θάνατοι από ηπατίτιδα C θα είναι περισσότεροι από εκείνους που οφείλονται στον ιό του AIDS. Όπως ενημερώνει σχετικά ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος Γεώργιος Κητής, "τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 200 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί παγκοσμίως από τον ιό της ηπατίτιδας C, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό που πάσχει από την νόσο ανέρχεται σε 2-2,5% του πληθυσμού, με πολλούς από τους πάσχοντες να μην το γνωρίζουν καν. Πρόσφατοι υπολογισμοί στη Γαλλία και στις ΗΠΑ προβλέπουν αύξηση κατά 61% των περιπτώσεων κίρρωσης και 68% των περιπτώσεων ηπατοκυτταρικού καρκίνου, ενώ αντίστοιχη μελέτη στην Ελλάδα υπολόγισε ότι στο διάστημα 1998-2008 θα παρατηρηθεί αύξηση κατά 21% των κιρρωτικών ασθενών και κατά 30% των περιστατικών πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος σε έδαφος χρόνιας ηπατίτιδας C. Η ίδια μελέτη υπολόγισε ότι το 2008 θα υπάρχουν 580 θάνατοι από ηπατοκυτταρικό καρκίνο και 510 από ηπατική ανεπάρκεια λόγω χρόνιας ηπατίτιδας C, δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 27% και 37% σε σχέση με το 1998".
Συμπερασματικά, η ηπατίτιδα C, λόγω των χρόνιων επιπλοκών της κυρίως, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, για το οποίο απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων για αποφυγή της μετάδοσης, αλλά και έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας της. Το αισιόδοξο μήνυμα έρχεται και αυτή τη φορά από τα επίσημα χείλη του κ. Κητή, ο οποίος διευκρινίζει: "Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου σήμερα αφορά τη χορήγηση ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το χρονικό διάστημα της θεραπείας μπορεί να κυμαίνεται από 6-12 μήνες, ανάλογα με το γονότυπο του ιού, οδηγώντας το 50-60% των ασθενών σε μόνιμη εκρίζωση του ιού και αποτελεσματική προφύλαξη από την εμφάνιση των επιπλοκών της ηπατίτιδας".
Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) απαρτίζεται από εξειδικευμένους ηπατολόγους και δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της ηπατίτιδας με συνεχή προσφορά στην πρόληψη, στη θεραπεία, καθώς και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η ανάπτυξη της επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους επαγγελματίες υγείας, τους ασθενείς, αλλά και εκείνους που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν γενικότερα, είτε ανήκουν στο χώρο της υγείας είτε όχι, αποτέλεσε και θα αποτελεί πρωταρχική μέριμνα της Ε.Ε.Μ.Η.

[1]Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται με το φαγητό, το νερό και τα κόπρανα. Προκαλεί οξεία λοίμωξη, δεν μεταπίπτει σχεδόν ποτέ σε χρόνια μορφή και αφήνει μόνιμη ανοσία. Αντιμετωπίζεται με εμβόλιο το οποίο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
[2]Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται κατά την εισαγωγή του ιού στην κυκλοφορία του αίματος (με σεξουαλική επαφή, με τρύπημα από μολυσμένη βελόνη, τατουάζ, ξυριστικές μηχανές, οδοντόβουρτσες, στη διάρκεια οδοντιατρικών ή άλλων επεμβάσεων, μεταγγίσεις αίματος, τοκετούς). Για τη θεραπεία της δεν απαιτείται συνήθως ιατρική παρέμβαση, καθώς γίνεται συστηματικός εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 250.000 φορείς.



 

HOMEPAGE