Τέρμα οι ενέσεις ινσουλίνης για τους διαβητικούς 06/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Πρέπει να κάνουν ενέσεις, συχνά μέχρι και πέντε την ημέρα, στους μηρούς τους, στα χέρια, στο στομάχι ή σε όποιο άλλο σημείο τους σώματός τους μπορούν. Από σήμερα όμως ξεκινάει μία νέα εποχή στην οποία εκατομμύρια ασθενείς που υποφέρουν από διαβήτη τύπου 1 θα απαλλαγούν από τις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Ο Ρίτσαρντ Λέιν από το Κεντ θα γίνει πολύ σύντομα ο πρώτος διαβητικός της Βρετανίας ο οποίος θα απαλλαγεί από την εξάρτηση από την ινσουλίνη, καθώς πλέον ο οργανισμός του θα παράγει τεχνητή ινσουλίνη. Η τεχνική που θα "απελευθερώσει" τον κ. Λέιν από τις ενέσεις του '90 στον Καναδά από το Χειρουργό κ. Σαπίρο είναι ακόμη στα πρώτα της βήματα και σε δύο ασθενείς που εφαρμόστηκε στη Βρετανία, πριν από τον κ. Λέιν, είχε μερική επιτυχία.

Κύτταρα από δωρητές
Χιλιάδες κύτταρα ελήφθησαν από το πάγκρεας δωρητών οργάνων και στη συνέχεια εισήχθησαν στο συκώτι του κ. Λέιν. Εκεί αναπτύχθηκαν και άρχισαν να παράγουν ινσουλίνη. Η διαδικασία, σύμφωνα με τη γιατρό του κ. Λέιν, καθηγήτρια κ. Αμιέλ, "αποτελεί πολύ σημαντική πρόοδο. Οι συνέπειες θα είναι εκπληκτικές. Ουσιαστικά οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 θα απαλλαγούν από τις ενέσεις ινσουλίνης". Τους τέσσερις τελευταίους μήνες ο κ. Λέιν υποβλήθηκε σε τρεις θεραπείες διάρκειας 45 λεπτών στο νοσοκομείο King's College του Λονδίνου.
Πολύ σύντομα δεν θα χρειάζεται να ελέγχει το αίμα του, να κάνει ενέσεις και να ακολουθεί την αυστηρή δίαιτα που ακολουθούν όλοι οι διαβητικοί προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, ο οποίος αποτελεί το 20% των περιπτώσεων διαβήτη, τα κύτταρα του παγκρέατος του ασθενούς καταστρέφονται από το ίδιο το ανοσοποιητικό του σύστημα. Τα τελευταία 25 χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να τα αντικαταστήσουν εμφυτεύοντας νέα, αλλά αυτό κατέστη δυνατό μόνο όταν ο κ. Σαπίρο και η ομάδα του εμφύτευσαν μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων και με διάφορα φάρμακα εμπόδισαν την απόρριψη των εμφυτευμάτων από τον οργανισμό. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Κυρίως η εξάρτηση από τα φάρμακα που εμποδίζουν την απόρριψη των εμφυτευμάτων και η έλλειψη παγκρέατος. Στη Βρετανία δωρίζονται περίπου 800 το χρόνο, λίγα όμως από αυτά είναι κατάλληλα για να πάρουν οι γιατροί τα κύτταρα. Οι γιατροί αισιοδοξούν ότι τα φάρμακα που απαιτούνται για τη θεραπεία θα μειωθούν.
Οι επιστήμονες ελπίζουν επίσης ότι ενδεχομένως, χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του παγκρέατος των διαβητικών, να καταφέρουν να "ξεγελάσουν" τον οργανισμό και να αναπαράγονται ταχύτερα. Εναλλακτικά περισσότερα κύτταρα θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο, ενώ εμβόλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ώστε ο οργανισμός να μην απορρίπτει τα εμφυτεύματα. Προς το παρόν από τη θεραπεία που εφαρμόζεται θα ωφεληθούν περισσότερο οι ασθενείς που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από υπογλυκαιμικά επεισόδια.


HOMEPAGE