Ημερίδα του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού με θέμα:
"Σήμανση φαρμακευτικών προϊόντων με barcode και αυτοματισμός στις λειτουργίες του φαρμακείου" 04/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Metropolitan" ημερίδα με τη θερμή συμμετοχή 350 φαρμακείων μελών και πελατών του Συνεταιρισμού, καθώς και φαρμακείων μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Menarini Diagnostics και CSA. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να γίνουν πλήρως κατανοητά τα οφέλη για το Φαρμακοποιό από την εισαγωγή του γραμμωτού κώδικα ΕΑΝ στις νέες ταινίες γνησιότητας των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, καθώς και οι δυνατότητες που σήμερα η τεχνολογία δίνει στην κατεύθυνση του αυτοματισμού και της διαχείρισης των καθημερινών λειτουργιών και συναλλαγών του φαρμακείου.
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Δημητρακόπουλος, Τεχνικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Σήμανσης Προϊόντων, ο οποίος αφού παρουσίασε τις διεθνείς πρακτικές και εξήγησε ότι ο κώδικας ΕΑΝ αποτελεί το κλειδί για την πρόσβαση σε πληροφορίες αποθηκευμένες σε Η/Υ, ανέλυσε διεξοδικά τα οφέλη για το φαρμακείο από τη νέα αυτή πρακτική. Ο φαρμακοποιός κερδίζει χρόνο, ελαχιστοποιεί την πιθανότητα λαθών, έχει τη σωστή πληροφόρηση τη στιγμή που τη χρειάζεται και τελικά απολαμβάνει τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη βελτιωμένη επικοινωνία με τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εταιρείες και τους προμηθευτές του. Επίσης αναφέρθηκε στην απαιτούμενη μηχανογραφική υποδομή και παρότρυνε το ακροατήριο να υιοθετήσει τη χρήση του barcode και να μη διστάσει να ζητήσει τη βοήθεια των ειδικών. Στη συνέχεια ο κ. Δημητρακόπουλος έδωσε κάποιες συμβουλές καλής χρήσης στους φαρμακοποιούς σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού και τη σωστή χρήση του. Τόνισε ότι ποτέ δεν πρέπει να γράφουμε επάνω στην ταινία γνησιότητας και πως, σε περίπτωση που το barcode δεν είναι αναγνώσιμο από το scanner, πρέπει να πληκτρολογήσουμε τον 13ψήφιο κωδικό του φαρμάκου για να προχωρήσουμε στην εκτέλεση της εργασίας μας. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις μελλοντικές επεκτάσεις στη σήμανση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, δηλαδή στην ενσωμάτωση και άλλων πληροφοριών, όπως του αριθμού παρτίδας και της ημερομηνίας λήξης. Πρόσθετα πλεονεκτήματα για το φαρμακείο και για τις φαρμακαποθήκες θα είναι η δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης σε πιθανή ανάκληση προϊόντος και η δυνατότητα διακίνησης βάσει της ημερομηνίας λήξης (FEFO).
Ακολούθησε η παρουσίαση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας CSA κ. Ματσούκα, ο οποίος ανέλυσε το θέμα της αυτοματοποίησης όλου του φάσματος των λειτουργιών του φαρμακείου από την πώληση και εκτέλεση της συνταγής με τη βοήθεια του scanner, την προετοιμασία και αποστολή της παραγγελίας του φαρμακείου μέσω internet στην φαρμακαποθήκη, την αυτόματη ενημέρωση για τυχόν ελλείψεις που δυστυχώς μαστίζουν τη φαρμακευτική αγορά, έως και την αυτόματη ενημέρωση της αποθήκης του φαρμακείου και των βιβλίων εσόδων-εξόδων αυτού.
Στην αίθουσα της εκδήλωσης υπήρχε όλη η απαιτούμενη υποδομή ώστε να γίνει ζωντανή σύνδεση με τον ΠΕΙΦΑΣΥΝ και να παρουσιαστούν ζωντανά όλα τα παραπάνω.
Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε την επιστημονική ομιλία του διευθυντή Check Up της MENARINI Diagnostics Δημήτριου Μωραΐτη με θέμα: "Σακχαρώδης Διαβήτης: η νόσος της εποχής μας". Ο κ. Μωραΐτης παρουσίασε τα διαγνωστικά κριτήρια για το σακχαρώδη διαβήτη, αναφέρθηκε στην αξία της καλής ρύθμισης της γλυκόζης αίματος και πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τον αυτοέλεγχο και παρουσίασε τα καταξιωμένα διαγνωστικά προϊόντα Glucocard Memory (σύστημα μέτρησης γλυκόζης αίματος) και Glucoday (Holter συνεχούς υποδόριας καταγραφής γλυκόζης).
Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του ξενοδοχείου, κι έτσι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο η επιτυχημένη αυτή βραδιά, με την υπόσχεση ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τους φαρμακοποιούς.

 


 

ΗΟΜΕPAGE