Oι νεότερες εξελίξεις στη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική 04/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

Βιοαποδομούμενα υλικά οστεοσύνθεσης, οστεοενσωματούμενα στοματικά εμφυτεύματα, διατατική οστεογένεση: τα παραπάνω δεν αποτελούν όρους επιστημονικής φαντασίας, αλλά τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις στη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, οι οποίες εφαρμόζονται και στη χώρα μας, δίνοντας λύση σε λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα χιλιάδων ανθρώπων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αλματώδεις εξελίξεις στον κλάδο επιτρέπουν τη θεραπεία των καταγμάτων του προσώπου χωρίς να απαιτείται δεύτερη επέμβαση για την αφαίρεση του υλικού, καθώς αυτό αποδομείται και καταστρέφεται με την επούλωση του τραύματος. Αντίστοιχα, με την ολοένα και ευρύτερα χρησιμοποιούμενη μέθοδο της διατατικής οστεογένεσης -η οποία επιτρέπει την κατευθυνόμενη αύξηση των οστών του προσώπου- μπορούν να διορθωθούν αισθητικές ατέλειες του προσώπου ή ακόμα και βαριές δυσμορφίες σε πολύ μικρή ηλικία (5-6 ετών), απαλλάσσοντας το παιδί από τα ψυχολογικά προβλήματα που του δημιουργούσαν οι δυσμορφίες αυτές μέχρι να φτάσει στην εφηβεία και να γίνει η διόρθωσή τους.
Όλες οι νεότερες εξελίξεις στη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική παρουσιάστηκαν σε επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Strassbourg Osteosynthesis Research Group (SORG), στο αμφιθέατρο της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου της SORG και συμμετείχαν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ι. Ιατρού και ο πρόεδρος της SORG Π. Γουόρντ-Μπουθ.
Ο κ. Ιατρού αναφέρθηκε στην εμπειρία σε θέματα Παιδικής Ογκολογίας και Τραυματολογίας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι νεότερες ελληνικές ερευνητικές εργασίες που αφορούν σε θέματα οστεοσύνθεσης της κεφαλής από το Λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνο Χριστόπουλο και τη διδάκτορα Ν. Θεολόγη-Λυγιδάκη.


 

ΗΟΜΕPAGE