Αυξήθηκαν τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου 04/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στις δυτικές κοινωνίες αποτελεί σήμερα ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού, που εμφανίζεται σε έναν στους έντεκα ανθρώπους σε κάποια στιγμή της ζωής του, αλλά και γενικότερα οι παθήσεις του παχέος εντέρου, όπως οι κινητικές διαταραχές, που πλήττουν κυρίως τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες.
Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παχέος εντέρου σημειώνεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, ενώ πρόκειται πλέον για τον πιο συχνό καρκίνο αθροιστικά για άνδρες και γυναίκες και το δεύτερο σε συχνότητα κατά φύλο.
Δυστυχώς σήμερα η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου έχει ως αποτέλεσμα η διατροφή μας να γίνεται πιο ανθυγιεινή, με δυσάρεστα επακόλουθα. Η αυξημένη κατανάλωση ζωικών λιπών, όπως το κόκκινο κρέας, τα αλμυρά, το αλκοόλ, το κάπνισμα ενοχοποιούνται για την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τονίζουν οι ειδικοί.
Όμως πάρα πολύ συχνές στο δυτικό κόσμο είναι οι κινητικές διαταραχές του ορθού και του πρωκτού (διαταραχές των κενώσεων), που σημαίνει ακράτεια ή το αντίθετο.
Περίπου το 60% των γυναικών του δυτικού κόσμου έχουν πρόβλημα κινητικών διαταραχών και ιδιαίτερα όσες είχαν περισσότερους από δύο φυσιολογικούς τοκετούς, ενώ από μία ηλικία και μετά οι διαταραχές αυτές είναι πολύ συχνές και στους ηλικιωμένους.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή το 1ο Διεθνές Συμπόσιο "Colorectal Games", που πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Για τις εξελίξεις όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των παθήσεων του παχέος εντέρου και του ορθού-πρωκτού, μίλησαν ο πρόεδρος του συμποσίου Ευάγγελος Ξυνός, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ο Χρήστος Δερβένης, Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Αγία Όλγα" και ο Γιώργος Πεχλιβανίδης, Χειρουργός στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Σήμερα, υπάρχουν νέοι τρόποι μελέτης και επιτυχούς αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών. Σε σημαντικό ποσοστό επιτυγχάνεται μεγάλη βελτίωση του προβλήματος και γι' αυτό είναι σημαντικό όποιος αντιμετωπίζει το πρόβλημα να απευθύνεται σε ιατρούς εξειδικευμένους σε αυτό.
Είναι πάντως γεγονός ότι η θεραπευτική φαρέτρα των ιατρών έχει εμπλουτιστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο ιατρός να μπορεί να προσφέρει στον ασθενή με καρκίνο του παχέος εντέρου ακόμη και ίαση, ενώ ακόμη και σε ασθενείς με μεταστάσεις μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη και καλύτερης ποιότητας επιβίωση.
Η αιτιολογία της νόσου οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, από τους οποίους οι κυριότεροι είναι οι διατροφικοί, που αφορούν στη μείωση της πρόσληψης ινών με τις τροφές και στην αύξηση της κατανάλωσης ζωικών λιπών, καθώς και οι γενετικοί, με τους οποίους ασχολείται η μοριακή βιολογία.
Υπάρχουν πλέον γενετικές διαγνωστικές μέθοδοι για τη διάγνωση και καλύτερη παρακολούθηση των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο να κληρονομήσουν ορισμένες μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου.
Στο συμπόσιο συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ποιος πρέπει να είναι ο προληπτικός έλεγχος σε ομάδες πληθυσμού που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Στις νέες θεραπευτικές μεθόδους που βελτιώνουν την επιβίωση και συμβάλλουν στην ίαση είναι τα νέα σχήματα χημειοθεραπευτικών παραγόντων και ακτινοθεραπείας, καθώς επίσης και νέες χειρουργικές τεχνικές, όπως για παράδειγμα η λαπαροσκοπική προσέγγιση, που πιθανόν να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Όλα αυτά προέρχονται από μελέτες που στηρίζονται σε διεθνή πολυκεντρικά πρωτόκολλα.
Θα συζητηθούν ακόμη νέες χειρουργικές τεχνικές ανώδυνης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, ενώ την επόμενη μέρα ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του.
Οι ειδικοί κατέληξαν ότι οι παθήσεις του παχέος εντέρου είναι πλέον τόσο συχνές, που σε όλο το δυτικό κόσμο η χειρουργική του παχέος εντέρου αποτελεί ξεχωριστή ειδικότητα ή τουλάχιστον εξειδίκευση.
Στο συμπόσιο συζητήθηκε το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που απαιτείται για την απόκτηση εξειδίκευσης στη χειρουργική του παχέος εντέρου. Σημειώνεται ότι τα θέματα αναπτύχθηκαν από 30 Ευρωπαίους και Αμερικανούς και 11 Έλληνες επιστήμονες, διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς στα επιμέρους αντικείμενα.


 

ΗΟΜΕPAGE