Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη αιτία θανάτου

<<< Προηγούμενη σελίδα

Μία στις δώδεκα Ελληνίδες αναμένεται να νοσήσει τα επόμενα χρόνια από καρκίνο του μαστού. Μάλιστα οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν έχουν όσες γυναίκες φέρουν το γονίδιο BRCA-1, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού.
Αυτό τόνισαν ειδικοί επιστήμονες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας στις 4-6 Φεβρουαρίου 2005 στην Αθήνα.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Αναπληρωτής Διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Άγιος Σάββας" Βασίλης Μπαρμπούνης και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα ανέφεραν ότι: "Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες ηλικίας 45 με 60ετών. Κάθε χρόνο στη χώρα μας περισσότερες από 4.000 γυναίκες προσβάλλονται από τη νόσο και πάνω από 1.500 πεθαίνουν".
Επίσης οι ιατροί τόνισαν πως η συχνότητα εμφάνισης της νόσου πολλαπλασιάζεται τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής και αυξάνει καθώς μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας, ενώ και οι άντρες δεν είναι στο απυρόβλητο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, σε κάθε 100 γυναίκες που θα νοσήσουν αναλογεί και ένας άνδρας!

Το υπεύθυνο γονίδιο
Ο τρόπος ζωής, η διατροφή κι άλλοι παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου. Ωστόσο οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού έχουν οι γυναίκες που φέρουν το γονίδιο BRCA-1, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κληρονομικότητα της νόσου. Το οικογενειακό ιστορικό κάθε ατόμου (γυναίκας και άνδρα), τόσο από την πλευρά της μητέρας όσο και από του πατέρα, όπως και η έγκαιρη διάγνωση του γονιδίου, αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο εντοπισμός του γονιδίου μπορεί να γίνει με μια απλή αιματολογική εξέταση του ατόμου, το οποίο λόγω του οικογενειακού του ιστoρικού θεωρείται ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Αντιμετώπιση
Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, τόσο στον τομέα της χειρουργικής όσο και στον τομέα της έρευνας, δίνει σημαντικό προσδόκιμο επιβίωσης για τους πάσχοντες, αλλά και σημαντικές ελπίδες για την οριστική αντιμετώπιση στο μέλλον.
Η χειρουργική επέμβαση σήμερα στοχεύει στην αφαίρεση του όγκου και μόνο των θετικών λεμφαδένων, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διατήρηση του μαστού. Έτσι έχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και η ασθενής δε νιώθει ακρωτηριασμένη. Η εξέλιξη της χειρουργικής έχει βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του ποσοστού ολικής μαστεκτομής κατά 60% περίπου.
Η διεγχειρητική ακτινοθεραπεία γίνεται ενώ η ασθενής βρίσκεται στο χειρουργικό τραπέζι και έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερη τοξικότητα.
Η προφυλακτική χημειοθεραπεία μετά την επέμβαση γίνεται ευκολότερα με βάση τις γνώσεις από την ανίχνευση του DNA.
Τα νέα φάρμακα έχουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των παλιών, καθώς κάνουν επιλεκτική στόχευση των καρκινικών κυττάρων και δεν προσβάλλουν τα υγιή.
Η πρόγνωση βασίζεται στο γονιδιακό προφίλ των ασθενών.
Αλλαγή του δόγματος από τη "μέγιστη ανεκτή θεραπεία" στην "ελάχιστη αποτελεσματική θεραπεία".

Σημαντικές ελπίδες - εμβόλια
Σημαντικές ελπίδες για τους πάσχοντες αποτελούν τα εμβόλια που ετοιμάζονται από διάφορους επιστήμονες και αναμένεται να εισαχθούν σύντομα στην κλινική πράξη.
Τα εμβόλια αφορούν τόσο στην αντιμετώπιση της προχωρημένη νόσου όσο και στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη της υποτροπής. Ακόμη τα εμβόλια θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν κι όσοι βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού.
Επίσης τα εμβόλια έχουν επιτύχει να διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού σε σημαντικό βαθμό εναντίον των καρκινικών κυττάρων.

Πρόληψη - προτάσεις ιατρών
Ο καλύτερο τρόπος για να προφυλαχθούν γυναίκες και άνδρες από τον καρκίνο του μαστού είναι η πρόληψη και γι αυτό οι ιατροί προτείνουν:
- Αυτοεξέταση
- Τακτική επίσκεψη στον ιατρό τους κάθε έξι με δώδεκα μήνες
- Ειδικές εξετάσεις:
-- Μαστογραφία στις γυναίκες άνω των 40 ετών και κάθε δύο χρόνια για γυναίκες που είναι μεγαλύτερες των 50 ετών (κι αυτό γιατί η μαστογραφία ελάττωσε κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου, καθώς έχει τη δυνατότητα εντοπισμού της νόσου σε μικρό μέγεθος, σε ιάσιμο στάδιο)
-- Οι γυναίκες 26 με 35 χρόνων οι οποίες ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να κάνουν μια φορά το χρόνο υπερηχογράφημα.


 

ΗΟΜΕPAGE