1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιοθωρακικής Αναισθησίας 04/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

"Στην ταχύτερη αποσύνδεση των ασθενών από τον αναπνευστήρα, στη συντομότερη έξοδό τους από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά και από το νοσοκομείο, βοηθούν τα νέα αναισθητικά φάρμακα.
"Ταυτόχρονα τα νέα φάρμακα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοχειρουργικών επιπλοκών, αφού προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο του ασθενή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου".
Αυτά τόνισε η Αναισθησιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Αναισθησιολογκού Τμήματος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Θεοφανή Αντωνίου, με την ευκαιρία του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Καρδιοθωρακικής Αναισθησίας, στο οποίο ήταν πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, κάθε χρόνο στα καρδιοχειρουργικά κέντρα της χώρα μας πραγματοποιούνται γύρω στις 10.000 επεμβάσεις καρδιάς, με μικρότερο χρόνο παραμονής του ασθενή στη ΜΕΘ (24 ώρες) και στο νοσοκομείο (δέκα ημέρες νοσηλεία).
Με τα νέα φάρμακα η αποσύνδεση του ασθενή από τον αναπνευστήρα γίνεται αρκετά πιο γρήγορα και η παραμονή του στη ΜΕΘ διαρκεί πέντε με έξι ώρες. Η εξέλιξη αυτή βοηθά καθοριστικά στο να μειωθεί κατά 50% και ο χρόνος παραμονής του στο νοσοκομείο και, από τις δέκα και πλέον ημέρες που απαιτούνταν, να χρειάζεται σήμερα μόλις 4 με 5 ημέρες.
Η ταχύτερη ανάρρωση του ασθενή και η έξοδός του από τη ΜΕΘ και το νοσοκομείο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά ταυτόχρονα και το κόστος νοσηλείας, ανακουφίζοντας έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δεν είναι όμως αυτά τα μόνα οφέλη που προκύπτουν. Η εξέλιξη αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο στο να υπάρχουν πιο πολλά διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ των καρδιοχειρουργικών κέντρων, αλλά και στο να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος αναμονής των ασθενών στις λίστες για χειρουργικές επεμβάσεις.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Καρδιοθωρακικής Αναισθησίας της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, έγινε εκτενής αναφορά σε καινούριες τεχνικές, όπως η διοισοφάγειος υπερηχοκαρδιογραφία.
Η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Αναισθησιολόγους να παρεμβαίνουν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλάζοντας πολλές φορές το σχεδιασμό της επέμβασης.
Επίσης διαπρεπείς Έλληνες και ξένοι επιστήμονες παρουσίασαν τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα της σύγχρονης Καρδιοαναισθησίας, της Αναισθησίας θώρακα και της Παιδοκαρδιοαναισθησίας.
Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις αυτές, μαζί με αυτές της Καρδιοχειρουργικής, περιόρισαν σημαντικά τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα των ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αγαστή συνεργασία των δυο αυτών ιατρικών ειδικοτήτων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των θανάτων μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στη χώρα μας.
Κι αυτό γιατί η Καρδιοαναισθησία, μια συνεχώς εξελισσόμενη ειδικότητα, όχι μόνο επικουρεί το έργο των Καρδιοχειρουργών, αλλά παρεμβαίνει δραστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

 

ΗΟΜΕPAGE