Είκοσι τρόφιμα που προστατεύουν από τον καρκίνο 03/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

Λαχανικά και φρούτα, λιπαρά ψάρια και δημητριακά περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο

Καρκίνος και μαγειρική μοιάζουν άσπονδοι φίλοι. Ο καρκίνος αποδυναμώνει την όρεξη, ενώ ένα καλό μαγείρεμα τη "σαγηνεύει". Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, κάποιες τροφές έχουν εξαιρετικές δυνάμεις που μπορεί να μας προστατεύσουν από την εμφάνιση καρκίνου. Ο δρόμος όμως για μια υγιεινή διατροφή είναι στρωμένος με πολλά εμπόδια. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος; Το λίπος ή η χοληστερόλη; Πρέπει να ακολουθούμε διαιτολόγιο πλούσιο ή φτωχό σε υδατάνθρακες; Πόσο επικίνδυνη είναι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών;
Δύο οργανισμοί που ασχολούνται με τον καρκίνο πραγματοποιούν ανεξάρτητες μεταξύ τους έρευνες, προσπαθώντας να βρουν απαντήσεις στα παραπάνω και σε άλλα σχετικά ερωτήματα. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με 20 τρόφιμα τα οποία καταγράφονται ως εκείνα που εμποδίζουν την εμφάνιση του καρκίνου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα. Ο κατάλογος αυτός είναι το απόσταγμα όσων αναφέρονται στο πόρισμα "Διατροφή και αποτροπή του καρκίνου", ένα πόρισμα που βασίζεται σε χιλιάδες έρευνες και αναμένεται να δημοσιευθεί το 2006. Ο κατάλογος δείχνει ότι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων είναι ο δεύτερος πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Η αποφυγή του καπνίσματος φάνηκε ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος που οδηγεί σε μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε άγνοια για το ότι η κατάλληλη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.
Εκτός από τα λαχανικά και τα φρούτα, στην αντικαρκινική λίστα περιλαμβάνονται οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λιπαρά ψάρια (όπως οι σολομοί). Τα τρόφιμα αυτά διαθέτουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών (βιταμίνες και μέταλλα που προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα από τις καταστρεπτικές επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών, των "ασταθών" εν δυνάμει καρκινογόνων μορίων που δημιουργούνται στο σώμα και οι οποίες παράγονται από τοξίνες όπως αυτές του καπνού).

Ο κατάλογος των "σούπερ τροφίμων"
- Κόκκινες και πορτοκαλιές πιπεριές
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Μισή κόκκινη πιπεριά την ημέρα παρέχει την ημερήσια δόση σε βιταμίνη C.
- Ακτινίδια
Επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, καλύτερη και από το πορτοκάλι, αν συγκρίνει κανείς το βάρος των δύο φρούτων.
- Καρύδια
Είναι πλούσια σε σελήνιο, μέταλλο το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από τον καρκίνο.
- Ντομάτες
Έχουν συστατικά με αντιοξειδωτική δράση.
- Μπρόκολα
Πλούσια σε φωτοχημικά συστατικά τα οποία ενεργοποιούν ένζυμα που προστατεύουν από τον καρκίνο.
- Κρεμμύδια
Περιέχουν κάλιο, συστατικό που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων καρκίνων.
- Γλυκοπατάτες
Περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά (άλφα και βήτα καροτίνη) από τις κοινές πατάτες.
- Μάνγκο
Τα τροπικά αυτά φρούτα περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες C και E.
- Καρότα
Η καλύτερη πηγή βήτα καροτίνης
- Φράουλες
Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση χάρη στο περιεχόμενό τους σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή.
- Νεροκάρδαμο
Πλούσιο σε βιταμίνες Β και μέταλλα, όπως σίδηρο και ασβέστιο.
- Σολομός
Όπως όλα τα λιπαρά ψάρια, είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που έχουν ευεργετική δράση στην καρδιά.
- Ηλιόσποροι
Πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, που είναι το πιο ισχυρό αντιοξειωτικό.
- Λαχανάκια Βρυξελλών
Παρά τη δυσάρεστη μυρωδιά είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών.
- Παρθένο ελαιόλαδο
Πλούσιο σε φαινόλες, βάση της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.
- Λάχανο
Καλή πηγή βιταμίνης Β.
- Ψωμί ολικής αλέσεως
Καλή πηγή ινών, φυτοχημικών, βιταμίνης Β και μετάλλων.
- Σκόρδο
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων.
- Πορτοκάλια
Πλούσια σε βιταμίνη C, περιέχουν επίσης ίνες και φολικό οξύ.
- Σπανάκι
Περιέχει σίδηρο και φολικό οξύ και έχει ευεργετική δράση στο αίμα, στο νευρικό και στο κυκλοφορικό σύστημα.



 

ΗΟΜΕPAGE