FUTURE HEALTH: Οικογενειακή τράπεζα αποθήκευσης βλαστικών κυττάρων 03/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Αν τα πολυτιμότερα αντικείμενά μας τα ασφαλίζουμε σε θυρίδες τραπεζών, δεν θα έπρεπε, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μάλιστα, να κάνουμε κάτι ανάλογο για το ανεκτίμητο δώρο ζωής προς το παιδί μας, ένα δώρο που θα του εξασφαλίσει τη μελλοντική του υγεία;
Η Οικογενειακή Τράπεζα Αποθήκευσης Βλαστικών Κυττάρων FUTURE HEALTH έχει αναπτύξει μοναδική τεχνογνωσία, που διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το σημαντικότερο δώρο της μάνας προς το παιδί της: το αίμα από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα της. Η πολυετής εμπειρία των στελεχών της FUTURE HEALTH υπόσχεται την επεξεργασία και την αποθήκευση των βλαστικών κυττάρων, που λαμβάνονται από τον ομφάλιο λώρο, κάτω από τις τελειότερες συνθήκες και σύμφωνα με τις πιο εξελιγμένες επιστημονικές μεθόδους, στα πιστοποιημένα από το βρετανικό Υπουργείο Υγείας ιδιόκτητα εργαστήριά της.
Τα βλαστικά κύτταρα που περιέχονται στο ομφαλικό αίμα αποτελούν ελπίδα ζωής σε δύσκολες καταστάσεις υγείας, που πιθανόν να αντιμετωπίσει το μωράκι μας στη ζωή του. Και εμείς, ως γονείς, έχουμε πλέον τη δυνατότητα και την ευκαιρία την περίοδο της κυοφορίας του να πάρουμε μια σημαντική απόφαση και να του προσφέρουμε όλες τις προϋποθέσεις για μια υγιή ζωή, τη στιγμή ακριβώς της γέννησής του.

Τι είναι τα βλαστικά κύτταρα;
Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το αίμα από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα είναι πλούσιο σε βλαστικά κύτταρα, κύτταρα δηλαδή που μπορούν να παράγουν όλες τις σειρές των κυττάρων του αίματος: τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Δυνητικά τα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε κύτταρα οποιουδήποτε ιστού και οργάνου του ανθρώπινου οργανισμού: μύες, νεύρα, δέρμα, οστά. Πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει ότι συμμετέχουν και στη δημιουργία κυττάρων του νευρικού συστήματος.
Σήμερα τα βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου μεταμοσχεύονται σε άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες του αιμοποιητικού και ανοσοποιητικού συστήματος και, σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία δεκαπέντε με είκοσι χρόνια που εφαρμόζεται η μέθοδος έχουν γίνει πάνω από πέντε χιλιάδες μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων από ομφαλικό αίμα.
Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων χρησιμοποιείται ως μέρος της θεραπείας παθήσεων όπως διάφορες μορφές λευχαιμίας, το λιποσάρκωμα, το νευροβλάστωμα, το μη Hodgkin λέμφωμα, η αναιμία Fanconi, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, ορισμένες συγγενείς διαταραχές του μεταβολισμού και ανοσοανεπάρκειες.
Όμως η επιστημονική έρευνα προχωρά ακόμη παραπέρα και υπόσχεται ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα διευρυνθεί η χρήση των βλαστικών κυττάρων και σε άλλες περιοχές. Έρευνες και κλινικές εφαρμογές με βλαστικά κύτταρα έχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στην ανάπλαση και επιδιόρθωση του καρδιακού μυός μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ σχεδόν κάθε εβδομάδα αναφέρονται και νέες εφαρμογές της μεθόδου.
Ταυτόχρονα, σημαντική πρόοδο σημειώνει η έρευνα για την αξιοποίηση των βλαστικών κυττάρων στη θεραπεία ασθενειών όπως οι νόσοι του Parkinson και του Alzheimer, βλάβες στο νωτιαίο μυελό, ο παιδικός διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η επιδιόρθωση του ήπατος μετά από διάφορες βλάβες όπως η κίρρωση του ήπατος.

Από το χθες στο σήμερα
Η πρώτη προσπάθεια μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων από αίμα ομφάλιου λώρου και πλακούντα έγινε ήδη το 1963 σε ασθενή που έπασχε από καρκίνο. Τα επόμενα χρόνια έγιναν και άλλες προσπάθειες και τελικά το 1988 έγινε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση σε ένα πεντάχρονο αγοράκι από τη Γαλλία που έπασχε από αναιμία Fanconi. Τα βλαστικά κύτταρα για τη μεταμόσχευση λήφθηκαν από το αίμα του ομφάλιου λώρου, κατά τη γέννηση του αδελφού του. Το τότε πεντάχρονο αγόρι είναι σήμερα ένας υγιής ενήλικας.
Η σημασία των βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία ασθενειών γίνεται πλέον συνείδηση στους επιστημονικούς κύκλους και η συντήρησή τους για μελλοντική χρήση επιτακτική ανάγκη. Το 1992 ένας διδάκτορας της Βιοχημείας, ο David Harris, έθεσε ουσιαστικά τα θεμέλια της πρώτης ιδιωτικής τράπεζας αποθήκευσης βλαστικών κυττάρων, όταν αποφάσισε να συντηρήσει τα βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο του γιου του.
Η πρώτη δημόσια τράπεζα ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1993. Στις δημόσιες τράπεζες που υπάρχουν σε αρκετές πόλεις του κόσμου φυλάσσονται τα βλαστικά κύτταρα, που δωρίζονται από τους γονείς, για να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε συμβατό αποδέκτη.

Η FUTURE HEALTH πρωτοπόρος στην κρυοσυντήρηση βλαστικών κυττάρων
Η FUTURE HEALTH είναι οικογενειακή τράπεζα αποθήκευσης βλαστικών κυττάρων με έδρα το Nottingham της Μεγάλης Βρετανίας και πιθανότατα η αρτιότερη επιστημονικά στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η οργάνωση, ο τεχνολογικός εξοπλισμός και ο αυστηρός ποιοτικός έλεγχος του εργαστηρίου της βασίζονται στις απαιτήσεις και στις προδιαγραφές του βρετανικού Υπουργείου Υγείας, ενώ είναι η πρώτη και μοναδική οικογενειακή τράπεζα βλαστικών κυττάρων ομφάλιου λώρου που έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση από το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.
Στόχος της FUTURE HEALTH είναι η μακροχρόνια συντήρηση βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης για οικογενειακή χρήση. Και αυτό γιατί:
- Η συμβατότητά τους για μεταμόσχευση είναι 100% εξασφαλισμένη για το νεογέννητο από το οποίο προέρχονται και στατιστικά αυξημένη για τα συγγενικά του πρόσωπα.
- Το υλικό είναι άμεσα διαθέσιμο όταν χρειαστεί.
Η εύρεση συμβατού μοσχεύματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε διαφυλετικές και μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και σε αυτές που οι γονείς είναι μεγάλης ηλικίας.
- Σε μέλη οικογενειών με ιστορικό καρκίνου ή άλλων κληρονομικών ασθενειών, η ανάγκη για φύλαξη των βλαστικών κυττάρων είναι περισσότερο επιτακτική.
- Η συνεχής πρόοδος της ιατρικής επιστήμης υπόσχεται νέες εφαρμογές της μεθόδου μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων. Έτσι, δυνατότητες αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, που δεν υπάρχουν σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν στο μέλλον.

Η στιγμή της γέννησης μοναδική ευκαιρία
Τα βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου είναι μοναδικά, όπως και η χρονική στιγμή της συλλογής τους: η στιγμή της γέννησης.
Η διαδικασία είναι απλή:
- Κατά τη διάρκεια της κύησης το ζευγάρι ενημερώνεται και, εφόσον πάρει την απόφαση, συμπληρώνει την σχετική αίτηση. Η FUTURE HEALTH εφοδιάζει τους μέλλοντες γονείς με μια ειδική συσκευασία συλλογής και μεταφοράς του δείγματος.
- Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του τοκετού, ο ιατρός πραγματοποιεί τη συλλογή του αίματος από τον ομφάλιο λώρο. Η λήψη δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά και είναι ανώδυνη και εντελώς ακίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος, αφού πραγματοποιείται μετά την αποκοπή του ομφάλιου λώρου.
- Κατόπιν, το πλούσιο σε βλαστικά κύτταρα δείγμα, μεταφέρεται στις εργαστηριακές μονάδες της FUTURE HEALTH.
- Το δείγμα καταχωρείται σε ειδικό αρχείο με ειδικό κωδικό.
- Ακολουθεί η διαδικασία διαχωρισμού και κρυοσυντήρησης των βλαστικών κυττάρων με την εφαρμογή μεθόδου που έχει αναπτυχθεί στα εργαστήρια της FUTURE HEALTH.
- Οι γονείς λαμβάνουν γραπτή απόδειξη παραλαβής και επιτυχούς κρυοσυντήρησης του δείγματος.

Η όλη διαδικασία εγγυάται την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων βάσει του Data Protection Act της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αν αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.futurehealth.co.uk
Τηλέφωνο για την Ελλάδα: 210 6003030,
για τη Μεγάλη Βρετανία: 0044 870 87 40 400
Ε-mail: info@futurehealth.co.uk

 

 

ΗΟΜΕPAGE