Πρόοδοι στην Καρδιοχειρουργική 03/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Πρωτοποριακές μέθοδοι στη χειρουργική θώρακος και ανοικτής καρδιάς εφαρμόζονται στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή νέες τεχνικές για τη μηχανική υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας των ασθενών και άμεσος στόχος είναι να γίνονται μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Τουλάχιστον 500 επεμβάσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Χειρουργική Κλινική Καρδιάς-Θώρακος-Αγγείων του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο διευθυντής της, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων λειτουργίας της.
"Η κλινική καλύπτει όλο το φάσμα των επεμβάσεων θώρακος που γίνονται ετησίως, κατά μέσο όρο 325 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, 145 θωρακοχειρουργικές και 55 επεμβάσεις ήσσονος βαρύτητας. Οι πιο πρωτοποριακές αφορούν στη χειρουργική στεφανιαίων (το γνωστό by-pass), που εκτελείται πλέον σε "πάλλουσα" καρδιά, δηλαδή χωρίς να σταματήσει η λειτουργία της καρδιάς του ασθενούς. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, που εφαρμόζεται από όλο και περισσότερους συναδέλφους, είναι ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται να μπει σε μηχανική λειτουργία για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας. Επιπλέον, ο χρόνος νοσηλείας είναι πιο σύντομος και η παραμονή στη ΜΕΘ μικρότερη", επισημαίνει ο Γεώργιος Χατζηκώστας, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Καρδιάς-Θώρακος-Αγγείων.

Εκπαίδευση σε νέες τεχνικές
Την ίδια ώρα, οι ιατροί της κλινικής εκπαιδεύονται σε μια νέα τεχνική για τα ανευρύσματα θωρακικής αορτής. "Σε συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης αμερικανικό νοσοκομείο "Alert Einstein Hospital" της Νέας Υόρκης, θα εφαρμόσουμε μια καινούργια τεχνική για την υποστήριξη καρδιολογικών ασθενών. Πρόκειται για τεχνικές οι οποίες συνδυάζουν την εξωσωματική λειτουργία με την παράλληλη προστασία του εγκεφάλου από τον κίνδυνο ισχαιμίας. Η τεχνική αφορά περίπου το 4% των ασθενών με καρδιοπάθειες, ωστόσο ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη", σημειώνει ο κ. Χατζηκώστας.

Μεταμοσχεύσεις καρδιάς
Ο ίδιος προσθέτει ότι εκείνο που απασχολεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι η αντιμετώπιση των ασθενών οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας. 'Η υποστήριξη με μηχανική καρδιά δίνει σε αρκετούς ασθενείς τη δυνατότητα να ζήσουν ακόμη και 4-5 χρόνια. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι απαιτούνται μοσχεύματα για να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι και δυστυχώς στη χώρα μας η προσφορά είναι πολύ μικρή", καταλήγει ο κ. Χατζηκώστας. Έχει ήδη υποβληθεί σχετικό αίτημα προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ενώ, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της κλινικής, πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων καρδιάς.


 

ΗΟΜΕPAGE