Κήρυξη πανδημίας γρίπης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Πανδημία γρίπης για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), θέτοντας το επίπεδο της εγρήγορσης στη φάση 6, δηλαδή στο ανώτερη φάση συναγερμού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί γύρω στα 30.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά της νέας γρίπης σε 74 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με τα ταξίδια ή πρόκειται για τοπικές εξάρσεις της γρίπης που όμως δεν είχαν περαιτέρω επέκταση στην κοινότητα.

Η αναβάθμιση του επιπέδου εγρήγορσης στη φάση 6 αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ο νέος ιός εξαπλώνεται γρήγορα και ταυτόχρονα σε πολλά μέρη του κόσμου και όχι ότι είναι πιο επικίνδυνος. Δεν είναι ακόμα γνωστή η σοβαρότητα της νόσου αλλά δεδομένου ότι ο ιός είναι καινούριος, οι άνθρωποι δεν έχουν αναπτύξει ακόμα ανοσία εναντίον του και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα γρηγορότερη εξάπλωση παγκοσμίως.

Η γρίπη από τον ιό Α/Η1Ν1 εμφανίστηκε λιγότερο θανατηφόρος από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί αλλά ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί σε πιο επικίνδυνη μορφή από το φθινόπωρο και μετά. Προτρέπει επίσης τις κυβερνήσεις να διαθέσουν νέα κονδύλια για την αντιμετώπιση τις πανδημίας και τις φαρμακοβιομηχανίες να επιταχύνουν τις διαδικασίες παρασκευής του εμβολίου.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ δρ. Margaret Chan δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Ο κόσμος βρίσκεται στα αρχικά στάδια της πανδημίας γρίπης του 21ου αιώνα».

Στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε και το 7ο κρούσμα της γρίπης. Πρόκειται για μια 28χρονη γυναίκα που επέστρεψε από τη Βοστώνη. Η ασθενής νοσηλεύεται στο «Σισμανόγλειο» υπό πλήρη ιατρικό έλεγχο. Ο Υπουργός Υγείας, αμέσως μετά τη αναβάθμιση της εγρήγορσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη γι'αυτό το στάδιο εξάπλωσης της νέας γρίπης. Το σύστημα τελεί υπό διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, με βάση και το προβλεπόμενο από την πρώτη στιγμή, σχέδιο. Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος ανησυχίας λόγω της ηπιότητας της νόσου και της θερινής περιόδου αλλά κυρίως λόγω της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε αυτήν». Για τις περεταίρω ενέργειες του υπουργείου έχει συγκαλέσει σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.



ΗΟΜΕPAGE