Ένας στους 2 ασφαλισμένους παίρνει ψυχοφάρμακα…

<<< Προηγούμενη σελίδα

 


"Νυστέρι" στους κλάδους Υγείας βάζει το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με στόχο να εξοικονομήσει 1.2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ένα τρίτο των δαπανών των ταμείων είναι αποτέλεσμα σπατάλης και τεχνητής ζήτησης και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.
Για τον σκοπό αυτό, "ράμπο" του σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ξεκινούν εντατικούς ελέγχους στους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας. Η λήψη μέτρων κρίνεται αναγκαία, καθώς τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια η αύξηση των παροχών σε είδος έφτασε το 657%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Κωστόπουλος επεξεργάζεται δέσμη μέτρων για την εξυγίανση των κλάδων Υγείας. Στόχος είναι να μπει τέλος στη λεηλασία των ταμείων και να εξοικονομηθούν χρήματα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στο ΙΚΑ, στον ΟΓΑ, στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, όπου καταγράφονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ήδη τέσσερις περιπτώσεις -τριών φαρμακοποιών και ενός γιατρού- που εντοπίστηκαν να παρανομούν εστάλησαν στον εισαγγελέα για να αποδοθούν κατηγορίες, ενώ έπειτα συνέχεια.
Από την έρευνα προκύπτει πως οι κυριότερες παρανομίες είναι οι εξής:
· Δανεισμός βιβλιαρίων ασφαλισμένων σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.
· Πολλές εξετάσεις χρεωμένες στους ίδιους ασφαλισμένους και χορήγηση φαρμάκων που δεν δικαιολογούνται από την κατάσταση υγείας του ασφαλισμένου. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει η λεηλασία των ταμείων, είναι το ότι σε συγκεκριμένο νομό της χώρας ο μισός πληθυσμός φαίνεται ότι παίρνει ψυχοφάρμακα! Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως ο ένας στους δύο ασφαλισμένους πάσχει από ψυχική νόσο, αλλά είναι χαρακτηριστικό της υπερσυνταγογράφησης που παρατηρείται.
· Πλαστογραφίες σε συνταγές και παραπεμπτικά με άλλα στοιχεία στο απόκομμα και άλλα στο στέλεχος του βιβλιαρίου.
· Εξετάσεις που δεν γίνονται σε γνώση του ιατρού και του εργαστηρίου αλλά αναγράφονται στο παραπεμπτικό και πληρώνονται από τα ταμεία.
· Διασύνδεση ιατρών και κατεύθυνση των ασθενών σε συγκεκριμένα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Υπάρχει περίπτωση ταμείου όπου ομάδα ιατρών (ιδιωτών) διενεργούσε υποτίθεται προληπτικό ιατρικό έλεγχο σε ομάδα εργαζομένων, υποβάλλοντάς τους σε τέσσερις μαγνητικές τομογραφίες τον καθένα!
· Χρέωση στα ταμεία από ιδιωτικές κλινικές, αλλά και από ορισμένα κρατικά νοσοκομεία ημερών νοσηλείας περισσότερων των πραγματικών.
· Παραπομπή των ασθενών από ιατρούς σε νοσοκομεία, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για ακριβές εξετάσεις (κυρίως μαγνητικές, αξονικές κ.ά.). Ως αιτία για την παραπομπή αυτή, αναφέρεται η βλάβη των μηχανημάτων, που σε μερικά νοσοκομεία λειτουργούν σπανίως αλλά και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την ολοκλήρωση των εξετάσεων.
· Επιλεκτική προτίμηση ορισμένων ιατρών στα φάρμακα και στα αντίστοιχα σκευάσματα συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών.
· Έλλειψη φαρμάκων, κυρίως ακριβών, στα φαρμακεία των νοσοκομείων και υποχρέωση των ασθενών να τα αγοράζουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία με επιβάρυνση περίπου 30%.


ΗΟΜΕPAGE