Πανελλήνιος σύλλογος προμηθευτών υλικών τεχνητού νεφρού & προϊόντων (ΠΑΣΠΥΤΕΝ)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους έφθασαν αισίως τα 2,5 δισ. Ευρώ. Από αυτά, περίπου 1 δισ. ευρώ. αντιστοιχεί σε οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, 1,1 δισ. ευρώ σε οφειλές προς τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού (υγειονομικού υλικού) εξοπλισμού και τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια ευρώ στους προμηθευτές υλικών τεχνητού νεφρού και περιτοναϊκής κάθαρσης, δηλαδή υλικών απαραίτητων για τη ζωή των νεφροπαθών.
Οι προμηθεύτριες εταιρείες βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή η συνέχιση αποστολής προϊόντων προς τα νοσοκομεία.
Τις άκρως ανησυχητικές αυτές επισημάνσεις έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΠΥΤΕΝ Ηλίας Λεγάκης.
Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση αυτή είναι η δυσμενέστερη στα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς τα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί εξοφλούν με απαράδεκτη καθυστέρηση τα χρέη τους, σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία των υπολοίπων χωρών της ΕΕ.
Κατά τον ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας (πρώην ΠΑΝΣΠΕΣΙΜ) "Ο μέσος χρόνος καθυστέρησης για εξόφληση των χρεών είναι 559 ημέρες για την Ελλάδα, σαφώς υψηλότερος από τον αντίστοιχο χρόνο της Ιταλίας που είναι 300 ημέρες και της Ισπανίας που είναι 317 ημέρες, δηλαδή δύο χωρών της Νοτίου Ευρώπης που εμφανίζουν παρόμοια προβλήματα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό".
Τα χρέη των νοσοκομείων έχουν μια έντονα ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, αφού το 1997 το ύψος των οφειλών που ρυθμίστηκαν ήταν 570 εκατομμύρια €, ενώ το 2001 έφθασε τα 1,1 δισ. ευρώ
Το Μάιο του 2004 τα συνολικά χρέη ήταν της τάξης των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να "εκτοξευτούν" τον τελευταίο μήνα στα 2,5 δισεκατομμύρια. Εν ολίγοις τα ποσά αυτά υποδεικνύουν ότι τα χρέη των νοσοκομείων ξεπέρασαν σε μία τριετία το 1,2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ)
Εκτός από τα προβλήματα που προκαλεί στις εταιρείες, η κατάσταση αυτή αποτελεί μεταξύ άλλων παράγοντα αύξησης του κόστους των προμηθευτών. Οι προμηθεύτριες εταιρείες υποχρεώνονται να προπληρώσουν στο δημόσιο ΦΠΑ (18%), σε 520 ημέρες (18 μήνες!) κατά μέσο όρο, πριν τον εισπράξουν από τα νοσοκομεία.
Παράλληλα, οι εταιρείες επιβαρύνονται με υψηλές κρατήσεις υπέρ τρίτων, οι οποίες μαζί με τον παρακρατούμενο φόρο (4% ή 8%) ξεπερνούν το 8-12%.
Η συστηματική καθυστέρηση πληρωμών από το δημόσιο συνεπάγεται για τους προμηθευτές υψηλό κόστος αναγκαστικού δανεισμού, δυσκολία εξεύρεσης κεφαλαίων λόγω τραπεζικών ορίων και αδυναμία αυτοχρηματοδότησης της ανάπτυξής τους, λόγω κακής ταμειακής ροής των εταιρειών τους, είτε είναι κερδοφόρες (στα χαρτιά, δηλαδή λογιστικά κέρδη), είτε όχι.


 

ΗΟΜΕPAGE