Οι νεώτερες εξελίξεις στην Ηχωκαρδιολογία
<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Εντυπωσιακές είναι σήμερα οι εξελίξεις στον τομέα της Ηχωκαρδιολογίας, καθώς πλέον ο σύγχρονος Καρδιολόγος αποκτά πολύτιμα εργαλεία για την καλύτερη διάγνωση των παθήσεων της καρδιάς.
Το τρισδιάστατο ηχωκαρδιογράφημα προσφέρει πλέον στερεοσκοπική εικόνα της καρδιάς στο χώρο, που σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν υπάρχει αμφιβολία για μια βλάβη στο μυοκάρδιο, τότε μπορεί να τεθεί η διάγνωση με μεγάλη ακρίβεια.
Η τεχνική αυτή βοηθά πολύ σημαντικά το Χειρουργό να καθορίσει τη σωστή εφαρμογή χειρουργικών τεχνικών, και ειδικότερα τη θεραπεία βλάβης βαλβίδας ή την αντικατάστασή της, καθώς και τον καθορισμό της σωστής χειρουργικής επέμβασης σε καρδιά που έχει υποστεί σημαντικές βλάβες από τη στεφανιαία νόσο.
Επανάσταση αποτελεί, όμως, και ο φορητός ηχωκαρδιογράφος που έχει πλέον τελειοποιηθεί, καθώς δίνει την ευκαιρία στον ιατρό να τον χρησιμοποιεί καθημερινά, αντί για στηθοσκόπιο, στο ιατρείο του, ή ακόμη και στο σπίτι του ασθενή.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του 5ου Διεθνούς Συμποσίου Ηχωκαρδιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από το Α΄ και Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, τα οποία διευθύνουν οι καθηγητές κ.κ. Διονύσιος Κόκκινος και Δημήτριος Κρεμαστινός αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου ανακοινώθηκαν οι επιμέρους εξελίξεις της Ηχωκαρδιογραφίας, και ειδικότερα της Ηχωκαρδιογραφίας τριών διαστάσεων. Παράλληλα, οι καθηγητές κ.κ. Δ. Κόκκινος και Δ. Κρεμαστινός, παρουσίασαν την ερευνητική δραστηριότητα του Ωνασείου, επ΄ευκαιρία της δεκαετίας από την ίδρυση του Κέντρου και, ειδικότερα, τις μελέτες που έχουν γίνει στην Ηχωκαρδιολογία.
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Fausto Pinto από την Πορτογαλία, εξέτασε τις οξείες παθήσεις της αορτής, ένα θέμα που έχει πολύ μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι το διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής σήμερα, διαγιγνώσκεται με πολύ μεγάλη πιστότητα από την Υπερηχωκαρδιογραφία και μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση και σωτηρία του αρρώστου χωρίς, όπως παλαιότερα, να χρειασθεί αγγειογραφία.
Εξάλλου, πρέπει να τονισθεί ότι αν και στη διάγνωση της πάθησης αυτής χρησιμοποιούνται η αξονική αλλά και η μαγνητική τομογραφία, δεν διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία τον ανάλογο εξοπλισμό για την εφαρμογή τους. Έτσι, η καλή χρήση της Ηχωκαρδιογραφίας αποκτά πολύ μεγάλη σημασία για την επιλογή των αρρώστων που θα χειρουργηθούν επειγόντως. Όπως τονίστηκε, κάθε ώρα που χάνεται για έναν άρρωστο με οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα της ανιούσης αορτής, ο οποίος δεν χειρουργείται, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες επιβίωσής του.
Tη συμβολή της Ηχωκαρδιογραφίας στη διάγνωση και θεραπεία της ενδοκαρδίτιδας ανέπτυξε ο κ. Φ. Κόκκινος. Η νόσος συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην ιατρική σήμερα και η έγκαιρη διάγνωσή της αποκτά σημαντική αξία, γιατί μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των αρρώστων με την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας. Η Ηχωκαρδιογραφία στις περιπτώσεις αυτές αποτελεί σημαντικό όπλο, ιδίως η διοισοφάγειος, γιατί μπορεί να συμβάλει στην ταχεία διάγνωση της ενδοκαρδίτιδας, όταν ακόμα οι καλλιέργειες δεν έχουν δώσει σαφή αποτελέσματα και να καθορίσει τη σωστή φαρμακευτική ή χειρουργική αγωγή.
Στο ίδιο κλίμα, ο καθηγητής Α. Fraser, από το Cardiff της Ουαλίας, ανέπτυξε το θέμα της διάγνωσης της δυσλειτουργίας των προσθετικών βαλβίδων της καρδιάς. Καθώς η χειρουργική αυτή θεραπεία συνεχίζει να εφαρμόζεται ευρύτατα, η ορθή διάγνωση της δυσλειτουργίας των βαλβίδων έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Για τη συμβολή της Ηχωκαρδιογραφίας στη μελέτη, αλλά και στον καθορισμό των ενδείξεων μιας νέας θεραπευτικής αγωγής της καρδιακής ανεπάρκειας, μίλησε ο καθηγητής κ. Π. Νιχογιαννόπουλος, από το Hammersmith Hospital του Λονδίνου. Πρόκειται για τη διεστιακή βηματοδότηση του μυοκαρδίου, η οποία προσφέρει σημαντικά οφέλη στους αρρώστους με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια.
Στη σωστή επιλογή των αρρώστων που θα ωφεληθούν περισσότερο από την τεχνική αυτή, συμβάλλει σημαντικά η εξελιγμένη μορφή ηχωκαρδιογραφικής μελέτης, η οποία μελετά με την τεχνική Doppler τα ιστικά χαρακτηριστικά του μυοκαρδίου. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται πλέον ευρέως στο Ωνάσειο, όπου έχουν γίνει οι περισσότερες τέτοιες επεμβάσεις στην Ελλάδα. Η βελτίωση των υπερηχοκαρδιογραφικών τεχνικών είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει μεγαλύτερη ακόμη βοήθεια.
Για τη δυνατότητα καλύτερου καθορισμού της πρόγνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας με την εφαρμογή ινοτρόπων ουσιών μίλησε ο κ. Ι. Παρασκευαΐδης, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Η μέθοδος έχει σημαντική αξία, γιατί μπορεί να καθορίσει την πρόγνωση καρδιακής ανεπάρκειας με την εφαρμογή ινοτρόπων ουσιών. Η μέθοδος αυτή έχει σημαντική αξία, γιατί μπορεί να καθορίσει την πρόγνωση των αρρώστων και την περαιτέρω βελτίωση με φαρμακευτική αγωγή, ή αν θα χρειαστεί οι άρρωστοι να θεωρηθούν υποψήφιοι λήπτες μοσχεύματος καρδιάς.
Οι κ.κ. Γ. Αθανασόπουλος, Γ. Καρατασάκης και Δ. Τσιάπρας, από το Ωνάσειο, ανέπτυξαν πλευρές μιας νέας σημαντικής εφαρμογής της Ηχωκαρδιογραφίας, αυτής της μελέτης της στεφανιαίας ροής με μη αιματηρές μεθόδους, και ειδικά με την ηχωκαρδιογραφία. Η μέθοδος προσφέρει σημαντική βοήθεια, τόσο στη διάγνωση ύπαρξης σημαντικής στεφανιαίας νόσου στον πρόσθιο κατιόντα, ο οποίος είναι και ο σημαντικότερος κλάδος της στεφανιαίας κυκλοφορίας, όσο και στη μελέτη τυχόν επαναστένωσης μετά από αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent, ή μετά από εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης. Με τις τεχνικές αυτές, μειώνεται σημαντικά η ανάγκη για νέα στεφανιαιογραφία σε αρρώστους που παρουσιάζουν προβλήματα μετά από αγγειοπλαστική ή εγχείρηση και χρησιμοποιούνται ευρέως στο Ωνάσειο.
Ο καθηγητής Κ. Kaul από τις ΗΠΑ, μίλησε για τη συνεισφορά της Ηχωκαρδιογραφίας στη χορήγηση ουσιών οι οποίες προσκολλούνται στο μυοκάρδιο και εξασκούν σημαντική θεραπευτική δράση. Οι ουσίες αυτές δίνονται μέσα σε μικροφυσαλίδες, τις οποίες καταστρέφει η ενέργεια που παράγεται από την ηχωκαρδιογραφία την κατάλληλη στιγμή και έτσι, οι ουσίες αυτές, μετά τη ρήξη των φυσαλίδων, απελευθερώνονται στο κατάλληλο τμήμα του μυοκαρδίου.
Τέλος, ο καθηγητής Kislo αναφέρθηκε στην τεχνική της τρισδιάστατης Ηχωκαρδιογραφίας. Η τεχνική αυτή βοηθά σημαντικότατα το Χειρουργό να καθορίσει τη σωστή εφαρμογή χειρουργικών τεχνικών και ειδικά την αντικατάσταση ή την επισκευή μιας φθαρμένης βαλβίδας, καθώς και τον καθορισμό της σωστής εγχείρησης σε ένα μυοκάρδιο το οποίο έχει πάθει σημαντικές βλάβες από τη στεφανιαία νόσο.

 

ΗΟΜΕPAGE