Αναντικατάστατη η δράση των Μεταβολιτών Βιταμίνης στην αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης
<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Με την εξέλιξη της ηλικίας έχει βρεθεί πως επέρχεται μείωση της απορρόφησης ασβεστίου από τις τροφές και των μεταβολιτών της Βιταμίνης D, με αποτέλεσμα την απώλεια οστικής μάζας. Η εξωγενής συμπλήρωση της βιταμίνης D στα άτομα αυτής της ηλικίας βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και καταστέλλει την παραθυρεοειδική ορμόνη (ΡΤΗ). Το ασβέστιο και το συμπλήρωμα της βιταμίνης D επίσης ελαττώνουν την απώλεια οστικής μάζας και μειώνουν τη συχνότητα των καταγμάτων των ισχίων και άλλων καταγμάτων μη σπονδυλικών, ειδικά σε άτομα της 3ης ηλικίας. Δεν υπάρχει απόδειξη μέχρι τώρα ότι η χορήγηση ασβεστίου και η απλής βιταμίνης D είναι αποτελεσματική στη δευτερογενή πρόληψη των καταγμάτων σε ασθενείς με οστεοπόρωση.
Ασθενείς με οστεοπόρωση στους σπονδύλους έχουν χαμηλότερη απορρόφηση ασβεστίου σε σύγκριση με τους οστεοπορωτικούς, παρόμοιας ηλικίας μάρτυρες, πιθανόν λόγω της μειωμένης 1,25(OH)2D3 στον ορό του αίματος ή λόγω ανάπτυξης αντοχής στη δράση της βιταμίνης D στο έντερο. Η κακή απορρόφηση του ασβεστίου σε γυναίκες με σπονδυλικά συνθλιπτικά κατάγματα δεν ανταποκρίνεται συνήθως στην αγωγή με φυσιολογικές δόσεις βιταμίνης D, αλλά μπορεί να διορθωθεί με τη χορήγηση One-Alpha (αλφακαλσιδόλης) της εταιρείας LEO Pharma, όπως ανακοινώθηκε στα πλαίσια του συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Μεταβολισμού των Οστών από τον Dr Roger Francis, Bone Clinic, Freeman Hospitall,Newcastle upοn Tyne, U.K.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης κλινικής μελέτης που παρουσιάστηκε, το One-Alpha 0,5mcg ημερησίως, βελτίωσε την απορρόφηση του ασβεστίου και ελάττωσε την ΡΤΗ σε ηλικιωμένες γυναίκες με ακτινολογικά επιβεβαιωμένη σπονδυλική οστεοπόρωση, όπου η βιταμίνη D2 500-1,000iu καθημερινά, δεν έχει αποτέλεσμα.
Μελέτες της αποτελεσματικότητας της δράσης των μεταβολιτών της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση ηλικιωμένων γυναικών με οστεοπόρωση προτείνουν ότι το One-Alpha μειώνει την απώλεια της οστικής πυκνότητας της σπονδυλικής στήλης και ελαττώνει τη συχνότητα των καταγμάτων στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη.ΗΟΜΕPAGE