Νέα θεραπεία προστασίας από το συγκυτιακό ιό


<<< Προηγούμενη σελίδαΕίναι από τις πιο βασικές αιτίες πρόκλησης άσθματος, βρογχίτιδας και πνευμονίας, έχει τον υψηλότερο δείκτη μετάδοσης στα παιδιά βρεφικής ηλικίας και ευθύνεται για τις περισσότερες επαναεισαγωγές στα νοσοκομεία Παίδων. Ο λόγος, για το γνωστό μας συγκυτιακό ιό του αναπνευστικού, που δεν δείχνει να κάνει διακρίσει. Υπολογίζεται ότι ο συγκυτιακός ιός (RSV) μολύνει σχεδόν το 100% των παιδιών έως την ηλικία των 2 ετών. Για τους Παιδίατρους, αλλά και για τους δικαιολογημένα ανήσυχους γονείς, η μόλυνση από τον συγκεκριμένο ιό εθεωρείτο -μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον- κατάσταση αναπόφευκτη. Όχι, όμως πια, καθώς πρόσφατα, η επιστήμη κατάφερε να δώσει τη δική της απάντηση στο πρόβλημα του συγκυριακού ιού, με την παρασκευή του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου.
Πρόκειται για ένα εξανθρωποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του συγκυτιακού ιού του αναπνευστικού. Φέρει την ονομασία SYNAGIS (Palivizumab) και, όπως φάνηκε από τα κλινικά πρωτόκολλα, προλαμβάνει τις σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η βρογχιολίτιδα και η πνευμονία. Το συγκεκριμένο εμβόλιο κρίνεται σωτήριο, ιδίως για πρόωρα βρέφη. Κι αυτό διότι τα πρόωρα βρέφη, λόγω της ανωριμότητας του ανοσοποιητικού και του αναπνευστικού τους συστήματος ανήκουν στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου. Το ίδιο ισχύει και για τα βρέφη με βρογχοπνευμονική δυσπλασία που, όπως και τα πρόωρα, προσβάλλονται συχνότερα από RSV, με επακόλουθη επαναεισαγωγή τους στο νοσοκομείο, κίνδυνο για τη ζωή τους και πιθανή εκδήλωση χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων, όπως άσθμα.
Οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση SYNAGIS σε αυτά τα βρέφη ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και παρέχει προστασία έναντι του συγκυτιακού ιού. Φάνηκε, μάλιστα, ότι η χορήγηση του εμβολίου κατά τη χρονική περίοδο έξαρσης του RSV μειώνει τον αριθμό των επαναεισαγωγών στο νοσοκομείο εξαιτίας λοίμωξης από τον ιό και προστατεύει τα βρέφη υψηλού κινδύνου. Καθώς, μάλιστα, δεν υπάρχει ανάλογο εμβόλιο, ούτε κάποια αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της επακόλουθης σοβαρής λοίμωξης, η χορήγηση του εμβολίου SYNAGIS στα βρέφη κρίνεται ως ο μοναδικός τρόπος προστασίας από λοιμώξεις του αναπνευστικού που να αποδίδεται στον συγκυτιακό ιό.

 

 

ΗΟΜΕPAGE