Η Θεραπευτική αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας
<<< Προηγούμενη σελίδα



Φάρμακο αναφοράς και πρώτης επιλογής των ιατρών για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας έχει γίνει πλέον η νέα φαρμακευτική ουσία ζιπραζιδόνη. Τα θετικά χαρακτηριστικά του νέου φαρμάκου που "οδήγησαν" τους ιατρούς να το επιλέγουν ως κυρίαρχη φαρμακευτική επιλογή είναι τόσο η απουσία παρενεργειών, όπως είναι η αύξηση βάρους, η αύξηση επίπεδων γλυκόζης, η αύξηση πίεσης, η σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλά και η διπλή μορφή χορήγησης.
Η ζιπραζιδόνη υπάρχει και χορηγείται σε ενέσιμη μορφή, που ήταν επιλογή η οποία απουσίαζε από τη φαρέτρα των ιατρών εδώ και 40 χρόνια και δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης της οξείας φάσης της πάθησης!
Επιπλέον, υπάρχει και χορηγείται και σε κάψουλες για τη θεραπεία συντήρησης, ενώ εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται και το γεγονός της ταχύτητας έναρξης δράσης καθώς και θεραπευτικού αποτελέσματος από την πρώτη κιόλας εβδομάδα θεραπείας!
Τα παραπάνω τόνισε ο δρ. Jerome Yesavage καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Στανφορντ ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και τον Ψυχιατρικό τομέα του Σισμανογλείου Γενικού Νοσοκομείου Αττικής.
Χαρακτηριστικό, εξάλλου, των παραπάνω είναι και αυτό που πρόσθεσε, ότι η χρήση της ενέσιμης ζιπραζιδόνης αποτελεί πραγματικά επανάσταση για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας. Ακόμη, και όπως σημείωσε ο Αμερικανός καθηγητής, η ενδομυική Ζιπραζιδόνη προσφέρει τη δυνατότητα ελέγχου της διέγερσης των ασθενών με σχιζοφρένεια και έτσι παραμένουν λιγότερο καιρό έγκλειστοι σε ψυχιατρικές κλινικές. Η νέα φαρμακευτική ουσία, όπως αναφέρθηκε από τον ίδιο καθηγητή, σε αντίθεση με προγενέστερες ενέσιμες αγωγές, ηρεμεί χωρίς να καταστέλλει και χωρίς να προκαλεί εξωπυραμιδικά συμπτώματα.Το θέμα της επιστημονικής εκδήλωσης την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι
από 500 ειδικοί γιατροί ήταν "Νεότερες Κοινωνικές και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις στη Σχιζοφρένεια" και ομιλητές ήταν η επίκουρος καθηγήτρια Ψυχιατρικής πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Πίτσαβος, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Ραμπαβίλας, ο διευθυντής της Ψυχιατρικής κλινικής του Σισμανογλείου Γενικού Νοσοκομείου Αττικής κ. Ερρίκος Τζεμπελίκος και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Σταντφορντ ΗΠΑ δρ. Jerome Yesavage. Η χρήση της ζιπραζιδόνης που είναι ένα αντιψυχωτικό νέας γενιάς αποτελεί μια θετική θεραπευτική προσέγγιση της σχιζοφρένειας, όπως σημείωσε ο κ. Τζεμπελίκος, γιατί μπορεί και προσφέρει έλεγχο των θετικών, των αρνητικών, αλλά και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων της πάθησης. Δεν προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία και κινητικές διαταραχές και το πιο βασικό, είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος υποτροπών.
Από την πλευρά της, η κ.Οικονόμου-Λαλιώτη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του ΕΠΙΨΥ "Σχιζοφρένεια: Ας ανοίξουμε τις πόρτες" που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία και επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο κατά του στίγματος της σχιζοφρένειας.
Στη συνέχεια ο κ. Πίτσαβος αναφέρθηκε στις ευνοϊκές δράσεις της ζιπραζιδόνης σε σχέση με την καρδιαγγειακή λειτουργία, καθώς δεν αυξάνει το σωματικό βάρος, που αποτελεί χαρακτηριστική παρενέργεια των άλλων φαρμάκων της κατηγορίας.
Ακόμη, αυτό που αναφέρθηκε από τον κ. Πίτσαβο, είναι και η σημαντική λειτουργία που έχει και δεν αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης, δηλαδή δεν αυξάνει τις πιθανότητες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη και επιπλέον μειώνει τα τριγλυκερίδια και την ολική χοληστερόλη!

Η σχιζοφρένεια είναι νόσος που εμφανίζεται το ίδιο σε άντρες και γυναίκες νεώτερης ηλικίας.Η εμφάνισή της, αφορά στο 1% του γενικού πληθυσμού, είτε στον αστικό είτε στον αγροτικό πληθυσμό. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 Έλληνες και Ελληνίδες πάσχουν από τη νόσο, από τους οποίους το 50% των νέων περιστατικών αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 23 ετών! Επιπλέον, και αυτό που είναι σημαντικό, από τη χρήση της ζιπραζιδόνης, όπως τονίστηκε από τον δρ.Yesavage, είναι ότι σταματάει το αρνητικό δεδομένο της έλλειψης ή διακοπής θεραπείας που αφορούσε το 45% και πλέον των ασθενών! Αιτία της απουσίας ή διακοπής της θεραπείας ήταν, είτε οι σοβαρές
παρενέργειες, είτε η αναποτελεσματικότητα των παλαιοτέρων φαρμάκων. Αρνητικά δεδομένα, τα οποία τώρα πλέον εξαλείφονται με τη χρήση του νέου άτυπου αντιψυχωσικού φαρμάκου.
Η ζιπραζιδόνη είναι μια φαρμακευτική ουσία η οποία αντιμετωπίζει τόσο τα θετικά συμπτώματα της νόσου (όπως είναι οι ψευδαισθήσεις, οι παραληρητικές ιδέες, η αποδιοργανωμένη σκέψη και ο αποδιοργανωμένος λόγος) όσο και τα αρνητικά (όπως είναι η συναισθηματική επιπέδωση, το απρόσφορο συναίσθημα και η κατατονική συμπεριφορά) όσο και τα καταθλιπτικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας, όπως είναι η μελαγχολία και η τάση αυτοκτονίας.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ
Η Σχιζοφρένεια πλήττει το 1% του γενικού πληθυσμού. Αποτελεί διαταραχή του εγκεφάλου και οι αιτίες της δεν έχουν εξηγηθεί. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε κάποιες πρώτες αιτίες εμφάνισης της νόσου, όπως είναι η κληρονομικότητα, μαιευτικές επιπλοκές και άλλες.
Η έναρξη της νόσου εκδηλώνεται κυρίως κατά την εφηβική ηλικία ή κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Στην πραγματικότητα, οι μισές από όλες τις νέες περιπτώσεις της νόσου εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 23 ετών. Εν τούτοις, η μέση ηλικία έναρξης της σχιζοφρένειας είναι μικρότερη στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Στους άντρες, η έναρξη της νόσου παρατηρείται μεταξύ του 15ου και 25ου έτους της ηλικίας, ενώ στις γυναίκες εκδηλώνεται συνήθως μεταξύ 25-33 ετών.
Τα ποσοστά της σχιζοφρένειας είναι ίδια στο αστικό και αγροτικό πληθυσμό, αλλά τα ποσοστά επιπολασμού της νόσου είναι υψηλότερα στον αστικό πληθυσμό. Αυτό οφείλεται προφανώς στο φαινόμενο της κοινωνικής παρέκκλισης, κατά το οποίο, βασανισμένα άτομα χάνουν την εργασία τους και αναγκάζονται να διαβιώσουν σε φτωχές αστικές περιοχές. Επιπλέον, το χαμηλό μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο έχουν συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά επιπολασμού της σχιζοφρένειας. Κάτι που οφείλεται, προφανώς, στο ότι η έναρξη της νόσου εκδηλώνεται κατά την εφηβική και νεανική ηλικία και επομένως οι ασθενείς αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις μορφωτικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες. Υψηλότερα ποσοστά σχιζοφρένειας παρατηρούνται επίσης σε άγαμα άτομα, πλην όμως αυτό, μπορεί να οφείλεται στο ότι η πάθηση μειώνει την πιθανότητα τέλεσης επιτυχούς γάμου λόγω πρώιμης εμφάνισής της, ενώ αυξάνει και την πιθανότητα διαζυγίων.
Τα κύρια συμπτώματα της σχιζοφρένειας ταξινομούνται ως θετικά και αρνητικά συμπτώματα. Τα θετικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τις διαταραχές της αντίληψης και της σκέψης, όπως είναι οι ψευδαισθήσεις, οι παραληρητικές ιδέες, η αποδιοργανωμένη σκέψη και ο αποδιοργανωμένος λόγος, αλλά και η παράξενη συμπεριφορά και οι διαταραχές των κινήσεων. Τα αρνητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τη συναισθηματική επιπέδωση, το απρόσφορο συναίσθημα και την κατατονική συμπεριφορά. Ακόμη, υπάρχουν και τα καταθλιπτικά συμπτώματα, που περιλαμβάνουν τη μελαγχολία και την τάση αυτοκτονίας.

 

 

ΗΟΜΕPAGE