Νέα υπερσύγχρονη χειρουργική μονάδα
για τη νόσο Πάρκινσον στον "Ευαγγελισμό"

<<< Προηγούμενη σελίδα


Μία νέα υπερσύγχρονη μονάδα χειρουργικής της νόσου του Πάρκινσον λειτουργεί και επισήμως στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου "Ο Ευαγγελισμός". Σε ειδική εκδήλωση, ο καθηγητής Νευροχειρουργικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της κλινικής κ. Σ. Σακάς, παρουσίασε τις δυνατότητες της νέας μονάδας, με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που έχουν πλέον οι Νευροχειρουργοί στη διάθεσή τους.
Στην εκδήλωση δόθηκε τιμητική διάκριση στο ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, χάρη στη δωρεά του οποίου -ύψους 734 χιλιάδων ευρώ- η μονάδα εξοπλίστηκε με τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Σύμφωνα με έρευνες, η νόσος του Πάρκινσον "χτυπά" το 1,5% του γενικού πληθυσμού στη Δυτική Ευρώπη, ενώ υπολογίζεται ότι στη χώρα μας περί τα 25.000 χιλιάδες άτομα πάσχουν από αυτήν.
Κατά την παρουσίαση της νέας μονάδας, ο κ. Σακάς επισήμανε ότι η καλύτερη κατανόηση των νευρωνικών δικτύων του εγκεφάλου που έχει πλέον προσφέρει η πρόοδος της επιστήμης στους ειδικούς, καθώς και οι τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που χαρίζουν την καλύτερη δυνατή απεικόνιση του σημείου στο οποίο θα παρέμβουν οι Χειρουργοί, κάνουν τη χειρουργική της νόσου του Πάρκινσον όχι απλώς εφικτή αλλά και απολύτως ακριβή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία που ακολουθεί και η οποία προσφέρει πλήρη έλεγχο του εγκεφάλου του ασθενούς, επιτρέποντάς του παράλληλα να διατηρεί τις αισθήσεις του καθ' όλη τη διάρκεια της επέμβασης και να συνεργάζεται με τους ιατρούς του, βασίζεται στη χρήση πρωτοποριακών συστημάτων. Αξονική τομογραφία με χρήση στερεοτακτικού πλαισίου, συγχώνευση των εικόνων της μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας με χρήση υπολογιστών για καλύτερο εντοπισμό του σημείου στο οποίο θα παρέμβει ο ειδικός, προσομοίωση του καταλληλότερου "δρομολογίου" προς το σημείο που θα ακολουθήσει ο Χειρουργός πριν από την επέμβαση, ώστε να μην πλήξει ευαίσθητες περιοχές και ηλεκτρονικοί άτλαντες του εγκεφάλου, επιβεβαιώνουν ότι το σημείο - στόχος είναι το σωστό. Στη συνέχεια, μία μικροσκοπική τομή στο κρανίο επιτρέπει την προώθηση του ηλεκτροδίου στο κατάλληλο σημείο με τη χρήση ηλεκτρονικού μηχανισμού. Τέλος, με θερμικό νυστέρι, ο Χειρουργός διενεργεί μία θερμική διατομή στο σημείο - στόχος, σταματώντας την υπερδιέγερση της περιοχής που προκαλεί τα συμπτώματα της νόσου, όπως είναι ο τρόμος.
Ο καθηγητής και η ομάδα του έχουν ήδη προχωρήσει στη χειρουργική αντιμετώπιση τριών περιστατικών ασθενών (δύο εκ των οποίων έπασχαν από νόσο του Πάρκινσον, ενώ η τρίτη, μία 47χρονη ασθενής, παρουσίαζε σπαστικότητα εξαιτίας σκλήρυνσης κατά πλάκας), με θεαματικά αποτελέσματα που αγγίζουν το 90%. Συγχρόνως, πρόσφατα διενεργήθηκε η πρώτη επέμβαση εμφύτευσης μόνιμου διεγέρτη στον εγκέφαλο ασθενούς, συστήματος που μοιάζει με το γνωστό καρδιακό βηματοδότη.



ΗΟΜΕPAGE