Έξι νέα μισθολόγια για πανεπιστημιακούς, στρατιωτικούς, δικαστικούς, ιατρούς ΕΣΥ και διπλωματικούς
<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να βελτιώσει το κοινωνικό της πρόσωπο -εν όψει και των βουλευτικών εκλογών- προετοιμάζει σημαντικές αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των 400.000 αμειβόμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Έτσι, σύντομα αναμένεται να αρχίσουν οι συζητήσεις του υπουργείου Οικονομικών με τις ενδιαφερόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις για την κατάρτιση των νέων μισθολογίων των εργαζομένων στο Δημόσιο, των πανεπιστημιακών, των στρατιωτικών και των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ και των διπλωματικών. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει κλείσει ο κύκλος των συζητήσεων, ώστε από το 2004 (έτος εκλογών) να τεθούν σε ισχύ τα νέα μισθολόγια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ικανοποιηθούν οικονομικά, στο πλαίσιο πάντως των αντοχών της οικονομίας, όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι, αλλά και να υπάρξει και μια τάξη στο χάος των επιδομάτων και των μισθολογικών ανισοτήτων.
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί να κλείσουν διάφορα μέτωπα διεκδικήσεων, αφού το περασμένο έτος, κλάδοι εργαζομένων στο Δημόσιο (ιατροί, αστυνομικοί κ.ά.) είχαν προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την αναμόρφωση των μισθολογίων και την εισοδηματική ενίσχυσή τους.
Σημειώνεται ότι με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Κιντή (σ.σ.: η Επιτροπή κατέθεσε τον Ιούλιο του 2002 ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων) προβλέπονται -μεταξύ άλλων- μεσοσταθμικές αυξήσεις 17% (που θα εξελίσσονται σταδιακά ανά έτος), οι οποίες ανάλογα με το επίπεδο εκπούν από 12,15% και θα φθάνουν στο 20,98%. Επισημαίνεται πως η ετήσια αύξηση κατά μέσο όρο, εφόσον το σενάριο ολοκληρωθεί σε μία τριετία, θα είναι της τάξης του 5,6% και το κόστος του όλου προγράμμαίδευσης των εργαζομένων θα ξεκινατος θα ανέλθει σε περίπου 626 δισεκατομμύρια δραχμές. Από τα χρήματα αυτά, τα 450 δισ. θα αφορούν στις αποδοχές και τα υπόλοιπα 176 στην αναπροσαρμογή των συντάξεων. "Αν από το κόστος αυτό", τονίζεται στο πόρισμα, "αφαιρέσουμε τη δαπάνη για εισοδηματική πολιτική (περίπου 84 δισ. κατ' έτος για αποδοχές ενέργειας και συντάξεις) και με την παραδοχή ότι η εφαρμογή της πρότασης θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, το επιπλέον ποσό επιβάρυνσης του προϋπολογισμού ανέρχεται σε περίπου 374 δισ. δραχμές για μία τριετία.


ΗΟΜΕPAGE