Νέες κλινικές μελέτες με καλύτερα αποτελέσματα για
την καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη,
της υπέρτασης και της κακοήθους υπερπλασίας του προστάτη

<<< Προηγούμενη σελίδα



Διαστάσεις... επιδημίας αποκτά τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία στη χώρα μας, απειλώντας να καταστρέψει, όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά και την υγεία πολλών συμπατριωτών μας.
Η τάση αυτή, η οποία παρατηρείται και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, είναι ιδιαίτερα εμφανής κατά την τελευταία δεκαετία, οπότε τα κρούσματα των παχύσαρκων ατόμων αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι παχύσαρκοι Έλληνες ξεπερνούν τα 2.000.000, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά μέχρι το 2020!
Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν άμεση συσχέτιση της παχυσαρκίας με την ανάπτυξη πολλών παθήσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης των ενηλίκων, γνωστός και ως διαβήτης τύπου 2.
Έτσι λοιπόν, τόσο η υπέρταση, όσο και η στεφανιαία νόσος, αλλά και η καρδιακή ανεπάρκεια, εμφανίζουν μια σημαντική αύξηση της συχνότητάς τους. Χρόνιες παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση, αποτελούν πλέον παθήσεις των ανεπτυγμένων κοινωνιών. Για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, αλλά και της κακοήθους ή καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, οι ιατροί διαθέτουν σήμερα και νέες, πιο εξελιγμένες θεραπευτικές μεθόδους.
Αυτό τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας και του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη (ΕΚΕΔΙ) κ. Σ. Α. Ράπτης, ο ομότιμος καθηγητής Θεραπευτικής κ. Σπ. Μουλόπουλος και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Κ. Δημόπουλος, με αφορμή τη διεξαγωγή του ιατρικού συμποσίου με θέμα "Συζήτηση με τους Ειδικούς σε Επίκαιρα Ιατρικά Θέματα".
Το συμπόσιο, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στην Τρίπολη από 28 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου, διοργάνωσε από κοινού η Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας και η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας και υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Η πρωτοτυπία του συμποσίου αυτού ήταν ο διαχωρισμός του σε 11 ενότητες διάρκειας 45 λεπτών η κάθε μία, όπου υπήρξε μετά από ολιγόλεπτη παρουσίαση του προβληματισμού, ελεύθερος διάλογος για το ακροατήριο.
Αναφερόμενος στο τεράστιο πρόβλημα της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της, ο κ. Ράπτης τόνισε ότι η σχέση της με την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη είναι άμεση, καθώς η αύξηση των διαβητικών είναι ανάλογη με αυτή των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Έτσι, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται πάνω από 700.000, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025!
Σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε ο καθηγητής, τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη υπερβαίνουν τα 180 εκατομμύρια, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος, αλλά και την επικινδυνότητα του προβλήματος. Στην πλειονότητά τους, τα άτομα αυτά είναι ενήλικες και πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Αντίστοιχα, περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στη γη είναι παχύσαρκοι, αριθμός που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κατοικούν στις θεωρούμενες "πλούσιες" χώρες του πλανήτη.
Ποια είναι η λύση του προβλήματος; Κατ΄ αρχήν, υπογράμμισε ο κ. Ράπτης, η επιστροφή στις... πατροπαράδοτες διατροφικές αξίες της μεσογειακής δίαιτας, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια για χάρη του... φαστ-φούντ και του δυτικού τρόπου διατροφής. Μιας διατροφής που έχει εκτοπίσει τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά, για τα λιπαρά, τα κόκκινα κρέατα, τα γλυκά, τα διάφορα αναψυκτικά, και γενικότερα για όλες εκείνες τις τροφές που επιβαρύνουν τον οργανισμό και το σώμα μας, χωρίς να μας προσδίδουν ιδιαίτερα διατροφικά οφέλη.
Ο δεύτερος χρυσός κανόνας αφορά στον τρόπο διαβίωσής μας, τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος τείνει να εξοβελίσει τελείως την άσκηση και τις φυσικές δραστηριότητες από τη ζωή μας. Η τακτική άσκηση, όχι απαραίτητα σκληρή και "αθλητική", αλλά ακόμη και το απλό περπάτημα, έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας, βοηθά το μεταβολισμό και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα του οργανισμού μας.
Τα πλέον αισιόδοξα μηνύματα, όμως, προέρχονται από τη Φαρμακολογία, καθώς μεγάλες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η γνωστή ουσία ορλιστάτη μπορεί να επιτύχει πολύ καλά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και, συνεπώς, στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη XENDOS, η οποία έγινε σε δείγμα 3.304 παχύσαρκων ατόμων και διήρκεσε 4 χρόνια, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν μείωση έως και 45% του κινδύνου ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός ορλιστάτης με την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και τακτικής άσκησης μείωσε κατά 37% τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη στο σύνολο των ασθενών που εξέτασε η μελέτη και κατά 45% στους παχύσαρκους ασθενείς με προδιάθεση για εμφάνιση διαβήτη, λόγω του συνδρόμου διαταραγμένης ανοχής στη γλυκόζη.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η απώλεια βάρους των ατόμων αυτών διατηρήθηκε μακροπρόθεσμα, ενώ αποδείχθηκε ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα από τη λήψη ορλιστάτης δεν περιορίζονταν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη, αλλά επεκτάθηκαν και στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπου επέφεραν βελτιώσεις τόσο στην αρτηριακή πίεση, όσο και στις τιμές της χοληστερόλης και των λιπιδίων, συγκριτικά με εκείνους που έκαναν μόνο δίαιτα και άσκηση.
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από τη μελέτη ObeLHyX, η οποία διερεύνησε τη δυνατότητα της ορλιστάτης να μειώσει τα λιπίδια σε ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η ολική χοληστερόλη μειώθηκε κατά 5,5χιλ.% στους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, ενώ σημαντικά μειώθηκε και η LDL χοληστερόλη (γνωστή και ως "κακή" χοληστερόλη).
Από την πλευρά του, ο καθηγητής κ. Μουλόπουλος τόνισε ότι η φαρμακευτική θεραπεία έχει εμπλουτισθεί με νεώτερα φάρμακα, μερικά από τα οποία έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Σήμερα βρίσκονται σε προχωρημένα ερευνητικά στάδια δύο νέες κατηγορίες φαρμάκων, τα οποία δρουν κατά διαφορετικό τρόπο από τα ήδη χρησιμοποιούμενα. Η μία κατηγορία δρα με τη μετατροπή της πρώτης ύλης -που χρειάζεται η καρδιά για να παράγει μηχανική ενέργεια- από τα λίπη στη γλυκόζη, ενώ η άλλη επηρεάζει τα ένζυμα που διακινούν το ασβέστιο στα καρδιακά κύτταρα ώστε να δυναμώνει η καρδιακή συστολή.
Από τα νέα δεδομένα, είπε ο καθηγητής, εντυπωσιακή πρόοδο σημειώνει η ηλεκτρική θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας με πιο σύγχρονους, πολυεστιακούς βηματοδότες, οι οποίοι συντονίζουν την αποδιοργανωμένη καρδιακή λειτουργία. Τρία ηλεκτρόδια τοποθετούνται στον κόλπο και στις κοιλίες και διεγείρουν στη σωστή σειρά, έτσι ώστε η απόδοση της καρδιάς να αυξάνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, χρησιμοποιούνται συνδυασμοί βηματοδοτών ανασυγχρονισμού και εμφυτεύσιμων απινιδωτών, οι οποίοι προφυλάσσουν από κακοήθεις αρρυθμίες.
Σε ό,τι αφορά την υπέρταση, ο κ. Μουλόπουλος επεσήμανε ότι ο αριθμός των υπερτασικών αυξάνει συνεχώς. Στις ηλικίες μεταξύ 34 και 67 ετών, η πίεση βρίσκεται αυξημένη στο 37% των ανδρών και στο 28% των γυναικών. Από αυτούς, μόνο το 13% των ανδρών και το 20% των γυναικών ρυθμίζει σωστά την πίεση, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού των ενηλίκων στην Ελλάδα, ποσοστό άνω του 28% έχει υπέρταση (μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε 6.000 άτομα).
Τέλος, ο καθηγητής κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα για την πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση ιδιαίτερα της κακοήθους υπερπλασίας του προστάτη και έδωσε τα αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος δεν πρέπει σήμερα, με τη σωστή συνεργασία ιατρού και ασθενούς, να οδηγεί κανέναν ασθενή σε μη αντιμετωπίσιμη εξέλιξη.


ΗΟΜΕPAGE