Παρεμβάσεις σε πέντε τομείς από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας
<<< Προηγούμενη σελίδα



Ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Κ. Στεφανής ανακοίνωσε τις παρεμβάσεις του υπουργείου σε πέντε βασικούς τομείς της υγείας: το σώμα επιθεωρητών, το ΕΚΑΒ, τον τομέα του φαρμάκου, τη λειτουργία των ΠεΣΥΠ και τη δημόσια υγεία, καθώς και τον τομέα της ψυχικής υγείας. Για κάθε ένα από αυτούς τους τομείς προβλέπονται τα ακόλουθα:
1. ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ
Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός εντολών για το ΣΕΥΥΠ και το Περιφερειακό Γραφείο Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 100. Για τις 35 από αυτές έχουν κατατεθεί πορίσματα, έχουν διεξαχθεί 11 ΕΔΕ και πέντε παραπέμπονται στον εισαγγελέα.
2. ΕΚΑΒ
Με νομοθετική ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα να αρχίσει η σταδιακή μετακίνηση όλων των ασθενοφόρων, των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, μαζί με τα πληρώματα τους στο ΕΚΑΒ.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 300 νέων πληρωμάτων και 14 ιατρών σε μόνιμες θέσεις. Με την κατανομή αυτών των θέσεων σε 5 παραρτήματα (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ιωαννίνων και Πάτρας) θα αναπτυχθούν 14 τομείς.
Μέχρι το τέλος του 2004, το ΕΚΑΒ θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και θα αναπτυχθεί πλήρως. Έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες για την προμήθεια 270 ασθενοφόρων, 25 κινητών μονάδων, 2 οχημάτων αντιμετώπισης καταστροφών, 2 αυτοκινούμενων συντονιστικών κέντρων και 12 δίκυκλων μηχανών.
Πτητικά μέσα
Με τη λήξη της σημερινής υπάρχουσας σύμβασης τον Οκτώβριο του 2003, τροποποιείται το σχέδιο αεροδιακομιδής.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που έχει υιοθετηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας σε συμφωνία με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, προβλέπεται διαχωρισμός της ευθύνης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από την ευθύνη διαχείρισης πτητικών μέσων, που θα ανατεθεί σε άλλο φορέα.
3. ΦΑΡΜΑΚΟ
Η ραγδαία ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης, η είσοδος στην αγορά νέων και ακριβών φαρμάκων και η επακόλουθη αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών, επιβάλλει τη λήψη μέτρων για την ορθή συνταγογράφηση των νέων φαρμάκων, σε συνδυασμό με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα μέτρα αυτά είναι:
- Ορθολογικοποίηση της συνταγογράφησης με την έκδοση Οδηγιών Κλινικής Πράξης
- Μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, των φαρμακείων και των ασφαλιστικών ταμείων
- Σύνταξη και έκδοση νοσοκομειακού συνταγολογίου, αναθεώρηση της λίστας συνταγογραφούμενων ιδιοσκευασμάτων
- Διαχωρισμό των συνταγογραφούμενων από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
- Λήψη μέτρων ελέγχου και αποτροπής συνταγογράφησης των φαρμάκων για ενδείξεις που δεν αναφέρονται στην άδεια κυκλοφορίας
- Λήψη μέτρων ελέγχου των δαπανών προώθησης και διαφήμισης των φαρμάκων, στήριξη φαρμακευτικών επιχειρήσεων
4. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Α. Σχέδιο νόμου για την καλύτερη λειτουργία των ΠεΣΥΠ
- Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το υπουργείο και το ΚΕΣΥ στα ΠεΣΥΠ και από αυτά στα Συμβούλια Διοίκησης των Νοσοκομείων
- Λειτουργική διασύνδεση Διοικητικής Περιφέρειας και ΠεΣΥΠ
- Υπηρεσιακή - συντονιστική διασύνδεση του υπουργείου με τα ΠεΣΥΠ
Καινοτομίες
- Θέσπιση επικουρικού νοσηλευτή
- Θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής αναγραφής της δραστικής ουσίας, αντί του εμπορικού ονόματος, στα φάρμακα που διακινούνται μέσω των νοσοκομειακών φαρμακείων
Β. Σχέδιο νόμου για τη δημόσια υγεία
- Αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας
- Συντονισμό, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών
- Δημιουργία περιφερειακού συμβουλίου δημόσιας υγείας υπό το γενικό γραμματέα της περιφέρειας και τη συμμετοχή του προέδρου ή των προέδρων των ΠεΣΥΠ
5. ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Υγεία Πρόνοια", η εγκεκριμένη δαπάνη, για την ψυχική υγεία, ανέρχεται σε περίπου 200.000.000 ευρώ και καλύπτει περίπου το 42% της συνολικής εγκεκριμένης δαπάνης.
Στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη της ψυχιατρικής περίθαλψης στο γενικό σύστημα υγείας με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αποασυλοποίησης και την ανάπτυξη ψυχιατρικών υπηρεσιών στην κοινότητα από τα γενικά νοσοκομεία σε όλα τα ΠεΣΥΠ.


ΗΟΜΕPAGE