Κλινική μελέτη για τη μείωση του κινδύνου αυτοκτονικής συμπεριφοράς
<<< Προηγούμενη σελίδα

 

"Παράθυρο" στη ζωή για τους ασθενείς με σχιζοφρένεια και σχιζοσυναισθηματικές διαταραχές ανοίγεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης που αξιολόγησε ποτέ τη δράση ενός φαρμάκου στη μείωση του κινδύνου αυτοκτονικής συμπεριφοράς.
Πρόκειται για την μελέτη International Suicide Prevention Trial (InterSePT), μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη μελέτη που άρχισε το 1998, προκειμένου να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα δύο αντιψυχωσικών ουσιών, της κλοζαπίνης (Leponex) και της ολανζαπίνης, στη μείωση του κινδύνου αυτοκτονικής συμπεριφοράς σε ασθενείς με σχιζοφρένεια και σχιζοσυναισθηματικές διαταραχές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η ουσία κλοζαπίνη (Leponex) μείωσε τον κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας και την εισαγωγή σε νοσοκομείο ώστε να προληφθεί η αυτοκτονία κατά 26% περίπου, σε σύγκριση με την ολανζαπίνη.
Μάλιστα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ο γνωστός σε όλους FDA, ενέκρινε πρόσφατα την κλοζαπίνη (Leponex) στη θεραπευτική αντιμετώπιση της αυτοκτονικής συμπεριφοράς σε ασθενείς με σχιζοφρένεια και σχιζοσυναισθηματικές διαταραχές που διατρέχουν χρόνιο κίνδυνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη φορά που εγκρίνεται φαρμακευτικό σκεύασμα με αυτή την ένδειξη.
Σύμφωνα με τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, η σχιζοφρένεια προσβάλλει 24 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η αυτοκτονία αποτελεί την πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου μεταξύ των σχιζοφρενικών ασθενών. Συνολικά, οι ασθενείς αυτοί έχουν 40% πιθανότητα να επιχειρήσουν αυτοκτονία και 10% να ολοκληρώσουν το εγχείρημα αυτό. Η αυτοκτονική συμπεριφορά περιλαμβάνει συμπτώματα που κυμαίνονται από αυτοκτονικές σκέψεις και τάσεις έως την απόπειρα αυτοκτονίας.




ΗΟΜΕPAGE