Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου
<<< Προηγούμενη σελίδα


Ο συχνότερος καρκίνος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, μπορεί να προληφθεί. Η κατανάλωση νωπών λαχανικών και φρούτων, η σωματική άσκηση, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και η λήψη... ασπιρίνης είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που δρουν αποτρεπτικά για την ανάπτυξη του καρκίνου παχέος εντέρου. Παράλληλα, οι ιατροί τονίζουν "κάθε άτομο άνω των 45 ετών θα πρέπει να υποβάλλεται σε ειδικές εξετάσεις για τον εντοπισμό πολυπόδων στο παχύ έντερο".
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, κ. Σπύρος Λαδάς, με αφορμή την ημερίδα "Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου", που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Holiday Inn, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη συχνότερη κακοήθη νεοπλασία στις χώρες της ΕΕ. Υπολογίζεται ότι έξι στους εκατό Ευρωπαίους θα εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται 30.000 νέες περιπτώσεις της νόσου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (90%), ο καρκίνος του παχέος εντέρου προέρχεται από πολύποδες, οι οποίοι από καλοήθεις μεταλλάσσονται σε καρκίνο, καθώς αυξάνεται το μέγεθός τους. Σύμφωνα με τον κ. Λαδά, το 35-40% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 45 ετών έχουν έναν ή περισσότερους πολύποδες στο παχύ έντερο. Οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή τους είναι η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος και το κάπνισμα. Αντίθετα, τα λαχανικά και τα φρούτα, η σωματική άσκηση, καθώς και η λήψη μικρών δόσεων φαρμάκων της ομάδας της ασπιρίνης δρουν προστατευτικά στο παχύ έντερο. Επιπλέον, τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών πρέπει να υποβάλλονται κάθε δέκα χρόνια σε κολονοσκόπηση, προκειμένου να εντοπιστούν πολύποδες. Στα πρώιμα στάδιά του, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ιάσιμος. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προβληματίσουν τον ασθενή και τον ιατρό είναι η αλλαγή των συνηθειών κενώσεως του εντέρου και το αίμα στα κόπρανα.


 

ΗΟΜΕPAGE