7 στους 10 θανάτους μετά από χειρουργική επέμβαση οφείλονται σε σοβαρές λοιμώξεις
<<< Προηγούμενη σελίδα

Επτά στους δέκα θανάτους χειρουργημένων ασθενών κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης στη χώρα μας οφείλονται σε κάποια σοβαρή λοίμωξη.
Μέρος της ευθύνης γι΄ αυτό έχουν οι ιατροί, που δεν κάνουν σωστή χρήση ή κάνουν κατάχρηση των αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικροοργανισμοί ανθεκτικοί σε αυτά τα φάρμακα.
Η χώρα μας έρχεται πρώτη παγκοσμίως στον πολυανθεκτικό σταφυλόκοκκο και στην πολυανθεκτική ψευδομονάδα.
Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο καθηγητής Χειρουργικής και Ιστορίας της Ιατρικής Σ. Γερουλάνος, με αφορμή το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων.
Πρόβλημα στη χώρα μας, όσον αφορά τον έλεγχο των λοιμώξεων στα κρατικά νοσοκομεία, δημιουργεί η έλλειψη ειδικών νοσηλευτών. "Δεν γίνονται σωστά και έγκαιρα η πρόληψη και η θεραπεία των χειρουργικών λοιμώξεων στην Ελλάδα", είπε ο κ. Γερουλάνος.
Ο ασθενής δεν ξυρίζεται, για παράδειγμα μία ημέρα πριν από το χειρουργείο, όπως θα έπρεπε, αλλά λίγη ώρα νωρίτερα. Απαραίτητος είναι και ο σωστός καθαρισμός των τραυμάτων, καθώς και η απολύμανση των χεριών των ιατρών στις ειδικές μονάδες. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν ειδικά προϊόντα και νιπτήρες δίπλα σε κάθε κρεβάτι της εντατικής μονάδας. Κρίσιμη είναι και η χορηγία σωστής δοσολογίας αντιβιοτικού στον ασθενή.
Το ετήσιο κόστος των νοσοκομείων δυναμικότητας 250 κλινών, επισήμανε ο καθηγητής, που νοσηλεύουν χειρουργημένους ασθενείς (που είναι το 50-60% των συνολικών περιστατικών) με κάποια λοίμωξη είναι περισσότερο από 500.000 ευρώ. Εάν συμπεριληφθούν οι άλλες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, το κόστος αυτό διπλασιάζεται .
Ο ρόλος των ειδικών νοσηλευτών είναι και να παρακολουθούν την πορεία της ανάρρωσης του χειρουργημένου ασθενούς και να ειδοποιούν το ιατροί όταν εμφανίζει πυρετό. Το παραπάνω κόστος, ανάφερε ο κ. Γερουλάνος, θα μειωθεί κατά 50% εάν προβλεφθεί η πρόσληψη ενός ειδικού νοσηλευτή για κάθε 150 κλίνες.


 

ΗΟΜΕPAGE