Επιστημονική απάντηση στην απειλή της ηπατίτιδας C

<<< Προηγούμενη σελίδα



Πιο εύκολη γίνεται η αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C. Κλινικές μελέτες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 99 ηπατολογικά κέντρα όλου του κόσμου, έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο μισό χρόνο και με σημαντικά λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Την αισιόδοξη αυτή ανακοίνωση έκαναν σε συνέντευξη Τύπου ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Στέφανος Χατζηγιάννης και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Αθήνας κ. ¶γγελος Χατζάκης.
Στην Ελλάδα, ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C είναι 1-1,2% του γενικού πληθυσμού και εκτιμάται ότι στη χώρα μας υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 φορείς.
Οι δύο διακεκριμένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στα ευρήματα μεγάλης κλινικής μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 1.311 ασθενείς από πολλές χώρες του κόσμου, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine". Πρόκειται, είπαν, για την πρώτη και μόνη προοπτική μελέτη, η οποία έχει διεξαχθεί σε ασθενείς με ηπατίτιδα C, με σκοπό να διερευνήσει εάν θα μπορούσε να περιορίσει τη διάρκεια της θεραπείας και τη δοσολογία των χορηγούμενων φαρμάκων, με σκοπό τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών.
Για το λόγο αυτό, μελετήθηκαν ασθενείς οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τους "πιο εύκολα αντιμετωπίσιμους" γονότυπους 2 και 3 τού ιού ηπατίτιδας C. Η μελέτη έδειξε ότι ακόμη κι αν η διάρκεια της θεραπείας με PEGASYS® ελαττωθεί κατά το ήμισυ, από ένα έτος σε έξι μήνες, και η δόση του COPEGUS® μειωθεί κατά 200 έως 400 mg την ημέρα, 84% εξ αυτών θα επιτύχουν σταθερή ιολογική απόκριση.
Στους ασθενείς με το "δύσκολο" γονότυπο 1, απαιτούνται 48 εβδομάδες θεραπείας με τη συνήθη δόση (1.000-1.200mg) ριμπαβιρίνης για να επιτευχθεί το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα (52% ιολογική απόκριση των ασθενών). Στο σύνολο των ασθενών, η χορήγηση του συνδυασμού PEGASYS® και COPEGUS® μετά από 48 εβδομάδες, είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη σταθερής ιολογικής απόκρισης σε 63% συνολικά των ασθενών.
"Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η παρούσα μελέτη αναφέρεται στις τελευταίες, σχετικές με την ηπατίτιδα C, κατευθυντήριες γραμμές για ιατρούς που εκδόθηκαν από τους σχετικούς Εθνικούς Φορείς Υγείας των ΗΠΑ έως και τις κυβερνητικές οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου (NICE)", δήλωσε ο καθηγητής Στέφανος Χατζηγιάννης, κύριος ερευνητής και επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας.
Τα ευρήματα αυτά, εξήγησε, θα επιτρέψουν στους ιατρούς να προσφέρουν στους ασθενείς τους τη βέλτιστη θεραπεία και να μειώσουν το κόστος περίθαλψης για τους ασθενείς με γονότυπο 2 και 3. "Γνωρίζουν πλέον ότι οι έξι μήνες θεραπείας έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα με τους 12 μήνες", σημείωσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη που προκύπτουν για τους ασθενείς από την αγωγή αυτή αφορούν στη σημαντική ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Κόστος - αποτελεσματικότητα
Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη, οδήγησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε τροποποίηση των συνταγογραφικών οδηγιών. Τα συνολικά ποσοστά μόνιμης ιολογικής απόκρισης που επιτεύχθηκαν από τη μελέτη αυτή σταθμίστηκαν στο 63% και είναι από τα υψηλότερα της βιβλιογραφίας.
Ο κ. Χατζάκης αναφέρθηκε στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της θεραπείας, επικαλούμενος μία άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Pharmacoeconomics". Η μελέτη αυτή τόνισε, δείχνει ότι πρόκειται για μία θεραπεία με πολύ καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, ανεξάρτητα από το γονότυπο του ιού. Η μελέτη διεξήχθη στην Ιταλία και το κόστος έχει υπολογισθεί με βάση το εθνικό σύστημα υγείας της Ιταλίας, προσφέροντας έτσι τα πρώτα ευρωπαϊκά δεδομένα για τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της θεραπείας με Pegasys και Copegus.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε έναν τυπικό άρρενα ασθενή με ηπατίτιδα C, ηλικίας 45 ετών, η θεραπεία αυξάνει τα προσαρμοσμένα για την ποιότητα έτη ζωής κατά 0,67 έτη εάν έχει προβληθεί από το γονότυπο 1 του HCV και κατά 1,17 έτη εάν φέρει το γονότυπο 2 ή 3. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το θεραπευτικό σχήμα αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές και στην αντιμετώπιση ατόμων με συλλοίμωξη από τους ιούς του AIDS (HIV) και της ηπατίτιδας C (HCV).
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη μελέτη "Apricot", η οποία είναι η μεγαλύτερη και η μόνη πολυεθνική μελέτη που έχει διεξαχθεί για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της συνδυαστικής θεραπείας με Pegasys σε ασθενείς με συλλοίμωξη από HIV-HCV.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο συνδυασμός Pegasys και Copegus είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη ιολογικής απόκρισης σε 40% των συμμετεχόντων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει αναφερθεί ποτέ σε μελέτη ασθενών με συλλοίμωξη.

Ηπατίτιδα C
Η ηπατίτιδα C είναι μία σοβαρή ιογενής λοίμωξη του αίματος, η οποία προσβάλλει το ήπαρ και οδηγεί πολλούς ασθενείς σε ηπατική νόσο, κίρρωση και καρκίνο. Αποτελεί την κύρια αιτία μεταμόσχευσης ήπατος.
Ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV) ταυτοποιήθηκε μόλις το 1989 και έχει προσβάλει ήδη περισσότερα από 170 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. H λοίμωξη καταλήγει σε χρόνια στο 80% των περιπτώσεων και συχνά οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.
Ο HCV μεταδίδεται με έκθεση σε μολυσμένο αίμα ή παράγωγα αίματος. Ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα που έχουν μεταγγιστεί πριν από το 1991 και οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Επίσης, είναι συχνή η μετάδοση της ηπατίτιδας C στο χώρο των νοσοκομείων, εφόσον δεν τηρούνται σχολαστικά οι συνθήκες πρόληψης της αιματογενούς διασποράς.
Η σεξουαλική μετάδοση και η μετάδοση από μητέρα σε παιδί είναι σχετικά σπάνια. Σε ένα μεγάλο ποσοστό φορέων της λοίμωξης HCV δεν αναφέρεται γνωστή έκθεση και η λοίμωξη θεωρείται ως αφανής παρεντερική μετάδοση.


 

ΗΟΜΕPAGE