Πάνω από 1.000.000 είναι οι ψήφοι που συμβάλλουν στην πρόληψη των σχετιζόμενων
με την κολπική μαρμαρυγή εγκεφαλικών επεισοδίων!
( 20/06/11 )

<<< Προηγούμενη σελίδα


Αθήνα, 1 Ιουνίου 2011

32 προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού από ολόκληρο τον κόσμο πρόκειται σύντομα να βραβευτούν και να μοιραστούν €1 εκατομμύριο ευρώ στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας 1 Mission 1 Million.

Μεγάλη είναι η πιθανότητα βράβευσης του προγράμματος της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, που κατατάσσεται στη νικητήρια εξάδα της κατηγορίας των €50.000.

Πάνω από 1.000.000 ψήφοι ελήφθησαν για την υποστήριξη των προγραμμάτων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας 1 Mission 1 Million - Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την επιτυχία και παγκόσμια απήχηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την πρόληψη των σχετιζόμενων με την κολπική μαρμαρυγή εγκεφαλικών επεισοδίων - μία πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρίας Boehringer Ingelheim, πρέσβειρα της οποίας είναι η διεθνούς φήμης ηθοποιός Jane Seymour.
Έως τις 22 Ιουνίου 2011, το κοινό μπορεί να ψηφίσει στη διεύθυνση www.heartofstroke.gr και να αναδείξει προγράμματα ευαισθητοποίησης γύρω από την πρόληψη των σχετιζόμενων με την κολπική μαρμαρυγή εγκεφαλικών επεισοδίων. Προγράμματα που πιστεύει ότι θα κάνουν τη διαφορά στην ζωή των ασθενών. Η ευρεία συμμετοχή του κοινού που παρατηρήθηκε έως τώρα από την έναρξη της ψηφοφορίας, για μια πάθηση που δεν συζητιέται συχνά, ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών της εκστρατείας.
«Είναι καταπληκτική η συμβολή του κοινού στο πλαίσιο της εκστρατείας 1 Mission 1 Million - Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού και πολύ περισσότερο από ό,τι είχα φανταστεί! Συμμετέχω κι εγώ στην πρωτοβουλία αυτή, από τη στιγμή που η μητέρα μου βρέθηκε αντιμέτωπη με το εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, έχοντας, επομένως, ζήσει η ίδια την εμπειρία της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει αυτό. Είμαι ενθουσιασμένη με τον αντίκτυπο που έχει αυτή η πρωτοβουλία ανά τον κόσμο», δήλωσε η Jane Seymour. «Εάν θέλετε να κάνετε τη διαφορά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή, σας παρακαλώ να επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.heartofstroke.com και να ψηφίστε τα αγαπημένα σας προγράμματα. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να ψηφίζετε κάθε μέρα, έως τις 22 Ιουνίου!»
Από τους Έλληνες συμμετέχοντες στην εκστρατεία, 5 είναι τα προγράμματα που αξιολογήθηκαν θετικά από την Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων και τέθηκαν στη διάθεση του κοινού για ψηφοφορία μέχρι τις 22 Ιουνίου 2011.
Στη νικητήρια εξάδα για την κατηγορία των €50.000 κατατάσσεται προς το παρόν το ελληνικό πρόγραμμα με τίτλο «ΔΙΚΤΥΟ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΗ Β.Α. ΕΛΛΑΔΑ» της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, έχοντας μεγάλες πιθανότητες να λάβει χρηματοδότηση για την υλοποίησή του. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πολυκεντρικού, διεπιστημονικού, διαδραστικού δικτύου συνεργασίας που θα προωθεί την ευαισθητοποίηση και την έγκαιρη ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής, συμβάλλοντας σημαντικά και στην πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τώρα καλείται το ελληνικό κοινό να στηρίξει με την ψήφο του τα ελληνικά προγράμματα, κάνοντας κλικ στο www.heartofstroke.gr
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Καρδιολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος και υποστηρίζεται από ιατρικούς φορείς και ενώσεις ασθενών, όπως η Hellenic Cardiovascular Research Society, η Ελληνική Εταιρία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, η Ελληνική Νευρολογική Εταιρία, το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, η Νευρολογική Εταιρία Κύπρου, η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρδιοπαθών και η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και χρηματοδοτείται από τη Boehringer Ingelheim.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αντίστοιχα, υποστηρίζεται από περισσότερους από 45 οργανισμούς ασθενών και επαγγελματιών υγείας.
Μέχρι το Δεκέμβριο του 2010, στην ιστοσελίδα www.heartofstroke.com υποβλήθηκαν προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού από μεμονωμένα άτομα, ομάδες ασθενών, επαγγελματιών και κέντρων υγείας από 36 χώρες. Μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο όλα τα προγράμματα που κατατέθηκαν εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων του 1 Mission 1 Million, 184 από αυτά τέθηκαν στην ψηφοφορία του κοινού.
Γενικότερα, από τα 184 προγράμματα ευαισθητοποίησης που υποβλήθηκαν διεθνώς, 32 θα είναι αυτά που θα λάβουν μέρος της χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους, ύψους €1.000.000, όπως αποφασίστηκε από το κοινό και την Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων. Περιγραφή όλων των προγραμμάτων, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τον κίνδυνο εμφάνισης του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, υπάρχουν στη διεύθυνση www.heartofstroke.gr, περιλαμβάνοντας, επίσης, υποστήριξη και συμβουλές για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με την πάθηση.
«Είναι φανταστικό να βλέπεις τον αριθμό των ανθρώπων που ευαισθητοποιούνται από την εκστρατεία 1 Mission 1 Million», δήλωσε η Trudie Lobban, υποστηρικτής της εκστρατείας και Διευθύνων Σύμβουλος της Atrial Fibrillation Association (AFA). «Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συνηθισμένη συνεχής διαταραχή του καρδιακού ρυθμού διεθνώς και οδηγεί έως και σε 3 εκατομμύρια εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως. Με τη σωστή διαχείριση όμως πολλά από αυτά τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να αποφευχθούν. Είναι σημαντικό να συσπειρωθούμε όλοι μαζί και να βοηθήσουμε στην ευαισθητοποίηση του κοινού, εκπληρώνοντας την αποστολή μας για την πρόληψη έως και 1 εκατομμυρίου σχετιζόμενων με την κολπική μαρμαρυγή εγκεφαλικών επεισοδίων. Η AFA, ως υποστηρικτής της πρωτοβουλίας, προτρέπει το κοινό να ψηφίσει στη διεύθυνση www.heartofstroke.com.»
«Το 1 Mission 1 Million σχεδιάστηκε ώστε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για την κολπική μαρμαρυγή και τη σχέση της με το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη μεγάλη συμμετοχή του κοινού, οδηγώντας περισσότερο κόσμο στην ιστοσελίδα για να ψηφίσει, ενθαρρύνοντας τους υποστηρικτές να κάνουν το ίδιο», δήλωσε η Judith von Gordon, Εκπρόσωπος της Εταιρείας Boehringer Ingelheim. «Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή είναι πιο σοβαρά και εξουθενωτικά σε σχέση με τους άλλους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων, επηρεάζοντας δραματικά πολλές ζωές και οδηγώντας της περισσότερες φορές σε θάνατο. Είμαστε υπερήφανοι που χρηματοδοτούμε αυτή την πρωτοβουλία και ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε τους νικητές αργότερα μέσα στο χρόνο αυτό.»

Αναφορές
1. Stewart S, Murphy N, Walker A, et al. Cost of an emerging epidemic: an economic analysis of atrial fibrillation in the UK. Heart 2004; 90:286-92.
2. Lloyd-Jones DM, Wang TJ, Leip EP, et al. Lifetime risk for development of atrial fibrillation: the Framingham Heart Study. Circulation 2004; 110:1042-6.
3. Goodacre S, et al. ABC of clinical electrocardiography. Atrial arrhythmias. Br Med J 2002; 324:594-7.
4. Saveliea I, et al. Stroke in atrial fibrillation: update on pathophysiology, new antithrombotic therapies, and evolution of procedures and devices. Ann Med 2007; 39:371-91.
5. Lin HJ, Wolf PA, Kelly-Hayes M, et al. Stroke severity in atrial fibrillation: the Framingham study. Stroke 1996; 27:1760-4.
6. Kelly-Hayes M, et al. The influence of gender and age on disability following ischemic stroke: The Framingham Study. J Stroke Carebrovasc Dis 2003; 12:119-266.
7. Hart GR, et al. Meta-analysis: Antithrombotic therapy to prevent stroke in patients who have nonvalvular atrial fibrillation. Ann Intern Med 2007; 146:857-867.