11ο Πανελλήνιο συνέδριο Μαιών - Μαιευτών ( 16/12/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 


Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009 ολοκλήρωσε τις εργασίες του το τετραήμερο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών-Μαιευτών στο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη.
Στη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν κλινικά φροντιστήρια και ανακοινώθηκαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα ερευνών. Επίσης, εκφωνήθηκαν ανοιχτές για το κοινό εισηγήσεις από διακεκριμένους ιατρούς και μαιευτές με θέμα το μητρικό θηλασμό, την εφηβική αντισύλληψη και τον HPV-Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ιδιαίτερη προσέλευση σημειώθηκε στο workshop του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2009, με θέμα την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Η νέα Πρόκληση», όπου συζητήθηκε διεξοδικά η καινούρια επιστημονική μέθοδος «Πρόγραμμα τοκετού της μίας μέρας». Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, παρέχεται πλέον η δυνατότητα στις γυναίκες που μόλις γέννησαν να επιστρέφουν άμεσα στο σπίτι τους και να απολαμβάνουν οι ίδιες και τα νεογνά τη μαιευτική φροντίδα κατ' οίκον.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το συνέδριο, αναφορικά με την παθολογία της κύησης, αποδείχτηκε ο πολλαπλός ρόλος της μαίας στη φροντίδα των εγκύων με παθολογικές κυήσεις και κατέστη σαφής η ανάγκη μιας πιο εξειδικευμένης εκπαίδευσης με βάση τα εκάστοτε περιστατικά. Υπήρξε δέσμευση για εφαρμογή και τήρηση της οδηγίας 2005/36/ΕΚ της Ε.Ε., καθώς η Ελλάδα βασίζει μεν τη θεωρητική εκπαίδευση των μαιών-μαιευτών στην ευρωπαϊκή οδηγία, ωστόσο αποκλίνει σημαντικά στο κομμάτι της κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών. Αναδείχτηκε η ανάγκη επιμόρφωσης των μαιών στη διάγνωση και φροντίδα γυναικών με συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης. Στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έγινε πρόταση, ώστε τα αγροτικά ιατρεία, τα κέντρα υγείας, τα δημοτικά & τα ιδιωτικά ιατρεία να υπαχθούν από κοινού στο Υπουργείο Υγείας με Κοινοτική μαία. Αναγνωρίστηκε ο απόλυτος ρόλος της μαίας στην ανάνηψη νεογνών στην αίθουσα τοκετού σε συνεργασία με τους νεογνολόγους και τις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών. Όσον αφορά στο μείζον θέμα του θηλασμού, αναγνωρίστηκαν τα βήματα που έγιναν στην εκπαίδευση των μαιών και στις πρακτικές στα μαιευτήρια. Τέλος, επισημάνθηκε η σημαντική στροφή που έχει γίνει προς τον φυσιολογικό τοκετό με τη συνεργασία μεταξύ των μαιών και όλων των επαγγελματιών υγείας.