Οργανωμένη η συμβολή της INTERAMERICAN στην ενημέρωση
για τον περιορισμό των τροχαίων δυστυχημάτων
( 16/12/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 


Οι συζητήσεις των ημερών γύρω από την οδική ασφάλεια, με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων αλλά και την ημέρα μνήμης των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα που όρισε ο ΟΗΕ στις 15 Νοεμβρίου, για την INTERAMERICAN δεν είναι θέμα περιστασιακής επικαιρότητας αλλά εφαρμογής πολυετούς προγράμματος πρωτοβουλιών ενημέρωσης και αφύπνισης των πολιτών, με συνέπεια και συνέχεια.
Γι' αυτό η εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης "Πράξεις Ζωής" για την κυκλοφοριακή αγωγή και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Οδική Ασφάλεια, πραγματοποίησε ένα διήμερο εκδηλώσεων στα Ιωάννινα, που περιλάμβανε οπτικοακουστικό σεμινάριο με ομιλητή των βετεράνο οδηγό αγώνων Ιαβέρη, πρακτική επίδειξη αντιμετώπισης απρόβλεπτων οδικών κινδύνων, εκπομπή μηνυμάτων για την οδική συμπεριφορά με τη συνεργασία των τοπικών μέσων ενημέρωσης και διανομή εντύπων για την υπεύθυνη οδήγηση. Ήταν η τρίτη σχετική ενέργεια της εταιρείας στην περιφέρεια για φέτος.
Η INTERAMERICAN, μέσα από την ασφαλιστική εμπειρία της στον κλάδο αυτοκινήτου εντοπίζει τις βασικές αιτίες των τροχαίων δυστυχημάτων στον ανθρώπινο παράγοντα. Συνεπώς, αναγνωρίζει ως ζήτημα παιδείας το στόχο της μείωσης των θανάτων στους δρόμους, όπου η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να πρωταγωνιστεί πανευρωπαϊκά και διαμορφώνει ανάλογα τις δράσεις της. Η INTERAMERICAN συνεκτιμά τις βαρύτατες οικονομικές συνέπειες που έχει "ο ακήρυχτος πόλεμος της ασφάλτου" -ειδικότερα με την εφαρμογή και στη χώρα μας του νέου ευρωπαϊκού κατώτατου ορίου αποζημίωσης ανά θύμα- για τον ασφαλιστικό κλάδο και γενικότερα την εθνική οικονομία, παράλληλα με τη μεγέθυνση του δημoγραφικού προβλήματος που προκαλούν οι θάνατοι σε μικρές ηλικίες. Τα 48 θανατηφόρα συμβάντα ασφαλισμένων της εταιρείας κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2009 είχαν ως μέσο όρο ηλικίας τα 46,6 έτη.
Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η INTERAMERICAN και ο Ιαβέρης πραγματοποίησαν πρόσφατα άλλη μια ενημερωτική διημερίδα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές και ενηλίκους με τη συνεργασία του Δήμου Πεύκης, στην Αττική.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ασφάλεια των Μεταφορών, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε θανάτους από τροχαία το 2008 με 140 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων πίσω από τη Λιθουανία (145), ενώ η χώρα μας από το 2001 έχει πετύχει μόλις 15% μείωση των θανάτων, υστερώντας πολύ από τον στόχο του 50% που έχει τεθεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2010.