Συνέντευξη τύπου της ελληνικής διαβητολογικής εταιρείας με θέμα
«Εκπαίδευση και πρόληψη στο διαβήτη»
( 16/12/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 


9 στους 10 διαβητικούς πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2 - Η πρόληψή του, κλειδί για τον έλεγχο της παγκόσμιας πανδημίας του σακχαρώδους διαβήτη

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, τις προτεραιότητες του Σχεδίου Δράσης για το Διαβήτη, σύμφωνα με τις οποίες:
α) Η πρόληψη του Διαβήτη τύπου 2 αποτελεί κλειδί για τον περιορισμό της παγκόσμιας πανδημίας του διαβήτη
β) Η εκπαίδευση των διαβητικών είναι επιτακτική ανάγκη για την πρόληψη των επιπλοκών που συνδέονται με τη νόσο.
Παράλληλα, εντυπωσιακά στοιχεία για την εξάπλωση της νόσου του διαβήτη στη χώρα μας παρουσιάστηκαν με βάση μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Διαβητολογικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας Πειραιά, όπου παρουσιάζεται μια συνολική αύξηση της τάξης του 16% (περίπου 100.000 άτομα σύμφωνα με τον ελληνικό πληθυσμό) στην τετραετία 2002-2006 για το Διαβήτη τύπου 2.
Με δεδομένο ότι ο Διαβήτης τύπου 2 αποτελεί τη μορφή του διαβήτη που είναι δυνατόν να προληφθεί, το Σχέδιο Δράσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (IDF) δίνει έμφαση σε παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι ο Διαβήτης τύπου 2 καλύπτει πάνω από το 90% των 250 εκατομμυρίων περιστατικών με διαβήτη παγκοσμίως. Χωρίς τη λήψη μέτρων που να προωθούν προγράμματα αποτελεσματικής πρόληψης και ελέγχου του διαβήτη, ο συνολικός αυτός αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 340 εκατομμύρια μέχρι το 2025.
Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο του Διαβήτη τύπου 2 αφορούν στα εξής:
- Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη πρέπει, όταν αντιληφθούν τα συμπτώματα, να επισκεφθούν το γιατρό τους προκειμένου να υποβληθούν σε μέτρηση σακχάρου αίματος νηστείας ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (όπου απαιτείται), οι οποίες δείχνουν την ύπαρξη ή τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
- Στόχος κάθε ατόμου θα πρέπει να αποτελεί η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, καθώς σημαντικές έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
- Η καθημερινή άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτών), όπως για παράδειγμα γρήγορο περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία ή χορός, περιλαμβάνεται επίσης στους βασικούς στόχους της επιστημονικής κοινότητας. Και αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι το περπάτημα σε φυσιολογικούς ρυθμούς, για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 από 35 έως 40%.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΔΕ κ. Α. Σωτηρόπουλος, Επιμελητής Α΄ του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου Γ. Ν. Νικαίας - Πειραιά, «Δεν αρκεί να μάθει κανείς να ζει με το διαβήτη, πρέπει να μάθει να ζει σωστά με αυτόν. Σ' αυτό έγκειται και η προτεραιότητα που δίνεται στο ρόλο της εκπαίδευσης, που αποτελεί τη βασική έννοια της φετινής εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και ενημέρωση, δεν είναι δυνατή η σωστή διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή». Τα θέματα στα οποία εστιάζει η εκπαίδευση για τους ασθενείς με διαβήτη είναι:
- Να παρακολουθούν τη γλυκόζη του αίματος
- Να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους
- Να γυμνάζονται τακτικά
- Να προσαρμόζουν τις διατροφικές συνήθειές τους συναρτήσει του διαβήτη
- Να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις επιπλοκές του διαβήτη, που μπορεί να προκληθούν από τη λανθασμένη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου αίματος, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η διαβητική νεφροπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Ο κ. Α. Σωτηρόπουλος και η κα Ε. Χατζηαγγελάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, αναφέρθηκαν επίσης στη σημασία του ρόλου του εκπαιδευτή, ο οποίος «δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν την κατάστασή τους όσο καλύτερα γίνεται, με γνώμονα την ενημέρωση. Ο θεσμός αυτός λειτουργεί με επιτυχία σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού. Στην Ελλάδα, το ρόλο του εκπαιδευτή έχει ο θεράπων γιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό των διαβητολογικών κέντρων των νοσοκομείων».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των εταιρειών Bristol-Myers Squibb και AstraZeneca, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για το Διαβήτη.