Γιατροί της ειρήνης -"κι όμως τολμήσαμε" ( 9/11/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

18.10.2009 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
«Επιδείνωση στο Πακιστάν από επιθέσεις των Ταλιμπάν. Πάνω από 150 οι νεκροί. Απών από την περιοχή για λόγους ασφαλείας ο ΟΗΕ».
Αντίθετα οι Γιατροί της Ειρήνης τόλμησαν. Κι έτσι τον Ιούνιο που μας πέρασε πραγματοποίησαν τη μοναδική ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στους πρόσφυγες από τις ένοπλες συγκρούσεις στην κοιλάδα Wadi Swat.
Ήταν μια από τις πλέον επικίνδυνες αποστολές τους μιας και ήσαν συνέχεια υποκείμενοι στoν κίνδυνο απαγωγής η δολοφονίας. Κοιμόντουσαν κάθε βράδυ σε διαφορετικό μέρος για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο. Δεν θα ξεχάσουν το συγκινητικό καθημερινό ενδιαφέρον του Πρέσβη μας στο Ισλαμαμπάντ κ. Μαυροειδή, ο οποίος φρόντισε να τους επισημάνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επικινδυνότητα του εγχειρήματος τους και να τους εκφράσει την αγωνία του. Τα ξενοδοχεία που βρίσκονταν 60 χλμ. μακριά ήσαν επισφαλή λόγω των βομβιστικών επιθέσεων. Οι δυο Γιατροί της Ειρήνης θα μπορούσαν βέβαια να προσφύγουν στο στρατό η την αστυνομία μιας και η παρουσία τους εκεί συνοδευόταν από μια καταπληκτική επιστολή του πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα προς όλες τις αρχές της χώρας του όπου εξηγούσε ότι ήσαν μεταξύ των ελαχίστων Ελλήνων που είχαν προσφέρει τη βοήθεια τους στους τρομακτικούς σεισμούς του 2005 και τώρα ήσαν οι μοναδικοί που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Όμως ούτε αυτό ήταν ασφαλές γιατί και ο στρατός, και η αστυνομία ήσαν κατ' εξοχήν στόχοι.
Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους δεν συνάντησαν κανένα Δυτικό, γεγονός που επιβεβαιώνεται κι από το σημερινό άρθρο της Καθημερινής. Αυτοί όμως έκαναν το καθήκον τους, όπως το κάνουν εδώ καi 19 χρόνια. Υπάκουσαν στην επιταγή της συνείδησης τους και δεν έμειναν απαθείς μπροστά στην τραγωδία, ιδιαίτερα μάλιστα και μετά τη δραματική έκκληση του Προέδρου του Πακιστάν προς όλη την διεθνή κοινότητα για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Έτσι μετέφεραν φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία, όπως πάντα άλλωστε, παρέδωσαν χέρι-χέρι στους προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ έστησαν και ιατρείο στο προσφυγικό καταυλισμό Sheikh Yassin στην περιοχή Merdan 60 km από την πόλη Peshawar και 40 km από το θέατρο των επιχειρήσεων.
Για όποιον θέλει να συνεισφέρει στο έργο των Γιατρών της Ειρήνης, ο λογαριασμός μας στην Εθνική Τράπεζα είναι: 107/480170-91