«Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» στη Χαλκίδα & στην Αίγινα από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» ( 17/07/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Μετά από πρόσκληση της Τροχαίας Χαλκίδας και του Αντινομάρχη Ευβοίας προς το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ. - www.ioas.gr), καθώς και του Τοπικού Συμβουλίου Νέων της Αίγινας διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία για 2η χρονιά στη Χαλκίδα και 1η φορά στην Αίγινα η εκδήλωση «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», το βράδυ του Σαββάτου, 4 Ιουλίου 2009, ενημερώνοντας τους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί, έχοντας μεγάλη ανταπόκριση από τους θαμώνες των κέντρων που ήταν κυρίως νέα άτομα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε 3 μεγάλα νυχτερινά κέντρα της Χαλκίδας (GAZ, MIST και LOCA), σε συνεργασία του Ινστιτούτου με το Τμήμα Τροχαίας Χαλκίδας και την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας και της αντιπροσωπείας Mazda - Βάθης ΕΠΕ και σε 2 μεγάλα νυχτερινά κέντρα της Αίγινας (Ellinikon Seaside, Ρέμβη) με τη συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων και του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας .
Η κύρια αιτία για την ενέργεια αυτή είναι το ότι η χρήση του αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης του Σαββάτου παρατηρείται τριπλασιασμός του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων συμβάντων.
35 εθελοντές και στα 5 νυχτερινά κέντρα ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της βραδιάς για να παροτρύνουν τους νέους να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που αποτελούσαν τον «οδηγό της παρέας τους».
Στα κέντρα της Χαλκίδας παρευρέθησαν επίσης εθελοντές του Σώματος Σαμαρειτών και Διασωστών Χαλκίδας που επίσης υποστήριξαν την εκδήλωση. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια του Τμ. Τροχαίας Χαλκίδας και του Αστυνομικού Τμ. Αίγινας που εκπαίδευσαν τους επικεφαλής των ομάδων εθελοντών στη χρήση των αλκοολομέτρων τα οποία διέθεσαν στο Ινστιτούτο, μετά από αίτημά του, για τις ανάγκες της διοργάνωσης.
Περισσότεροι από 600 νέοι (536 στη Χαλκίδα και 75 στην Αίγινα) που είχαν έρθει με το δικό τους μεταφορικό μέσο υποσχέθηκαν να μην καταναλώσουν αλκοόλ και φόρεσαν αναγνωριστικό βραχιολάκι στο χέρι τους κατά την είσοδό τους στο κέντρο, έτσι ώστε να μπορέσουν να «δεσμευτούν» και να κάνουν ένα φιλικό αλκοτέστ κατά την έξοδό τους.
Οι νέοι που δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους δεν κατάφεραν να πάρουν το αναμνηστικό δώρο που πρόσφερε το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε όσους «περνούσαν» με επιτυχία το αλκοτέστ αλλά μια κάρτα του ράδιο taxi Χαλκίδας EΥΡΙΠΟΣ, το τηλέφωνο του ράδιο taxi Αίγινας και ενημερωτικό έντυπο του Ινστιτούτου.
Από τα αποτελέσματα των εκδηλώσεων αυτών διαπιστώθηκε ότι παρά τη σύσταση των εθελοντών του Ινστιτούτου προς τους οδηγούς να μην πιούν καθόλου όσοι πρόκειται να οδηγήσουν, ο ένας στους 5 νέους, για τη Χαλκίδα, και 1 στους 3 νέους, για την Αίγινα, αντίστοιχα δεν κράτησε την υπόσχεσή του και ήπιε περισσότερο από τα επιτρεπόμενα όρια. Με την προτροπή όμως των εθελοντών του Ινστιτούτου οι περισσότεροι μετακινήθηκαν με ταξί.
Το γεγονός όμως ότι οι προσερχόμενοι για διασκέδαση με ενδιαφέρον και πνεύμα συμεργασίας ζητούσαν να ενημερωθούν από τους νεαρούς εθελοντές, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς πράγμα για το οποίο δεσμεύτηκε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) Πάνος Μυλωνάς σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Χαλκίδας και την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι νεαροί οδηγοί κυρίως δικύκλων, για την περιοχή της Αίγινας, εμφάνιζαν συχνότερα αυξημένη ποσότητα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της μέτρησης τους (αλκοτέστ) σε όρια πολλές φορές ανώτερα από τα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιτρεπόμενα, παρά την προτροπή προς τους οδηγούς, από τους εθελοντές του Ινστιτούτου, για να μην πιουν.
Την εκδήλωση στη Χαλκίδα συντόνισαν η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας κα Βάσω Δανέλλη-Μυλωνά, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Χαλκίδος κος Μπάμπης Σφέτσας και υποστηρίχτηκε επίσης με την παρουσία του εκπροσώπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας Αντινομάρχη κου Γιώργου Αλεξίου, ενώ ο εκπρόσωπος του Ράδιο TAXI Χαλκίδας ΕΥΡΙΠΟΣ βρισκόταν σε ετοιμότητα για να υποστηρίξει την ασφαλή μεταφορά των οδηγών που ήπιαν πάνω από το επτρεπόμενο όριο. Ταυτόχρονα την εκδήλωση στην Αίγινα συντόνισαν ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου κύριος Νίκος Χαραλαμπόπουλος σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Νέων κύριο Κωνσταντίνο Βογιατζή. Δηλώσεις για την ενέργεια, πέραν της Προέδρου του Ι.Ο.ΑΣ. και του Διοικητή της Τροχαίας, έκανε και ο Αντινομάρχης Ευβοίας, ιατρός κύριος Αλεξίου επισημαίνοντας την αξία της ενημέρωσης των νέων ανακοινώνοντας παράλληλα και τη συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου και των τοπικών φορέων για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής. Αντίστοιχα για την Αίγινα, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων ζήτησε την περαιτέρω συνεργασία με το Ινστιτούτο για ενημέρωση των νέων σχετικά με θέματα σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και κυρίως της χρήσης κράνους.
Η ενημερωτική καμπάνια της ενέργειας προβλήθηκε από το χορηγό επικοινωνίας στη Χαλκίδα, Space TV και τις τοπικές εφημερίδες της Αίγινας, ενώ αφίσες αναρτήθηκαν σε κεντρικά σημεία και των 2 περιοχών.


Εικόνα 1.
Συνάντηση στο ξενοδοχείο Παλίρροια - προετοιμασία & ενημέρωση των εθελοντών πριν την εξόρμηση στα clubs. Φωτογραφία: Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Διοικητής της Τροχάιας Χαλκίδας κύριος Χαράλαμπος Σφέτσας, ο Αντινομάρχης Εύβοιας κος Γεώργιος Αλεξίου και οι εθελόντριες του Ινστιτούτου κυρίες Βερονίκη Κοτανίδου, Φανή Κωνσταντάρα, Ματίνα Τελιούση και Ελένη Φραντζή.

 


Εικόνα 2.
Προσέλευση στο κέντρο, επιλογή του «οδηγού της παρέας» και το αναγνωριστικό βραχιολάκι: Μέλος του Σώματος Σαμαρειτών φοράει στο συμμετέχοντα οδηγό το ειδικό βραχιολάκι με το οποίο δηλώνει τη δέσμευση του να μην πιει.


Εικόνα 3. Αλκοτέστ κατά την έξοδο - αποτελέσματα

 

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 6 Ιουλίου 2009, Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς