Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ζωτικής σημασίας η πρώιμη ιατρική παρέμβαση
στην εξέλιξη της υγείας των ασθενών
( 17/07/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα



Εκδήλωση για τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα στο Ρέθυμνο, Κρήτη

Σωτήρια, για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, αποτελεί η πρώιμη ιατρική παρακολούθηση και παρέμβαση. Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν στις ομιλίες των ειδικών επιστημόνων που συμμετείχαν στην ανοιχτή εκδήλωση προς το κοινό του Ρεθύμνου, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης, το Σάββατο 4 Ιουλίου, στο «Σπίτι του Πολιτισμού».
Ομιλητές στην εκδήλωση «Νέες Θεραπείες. Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας», ήταν η κα Κυριακή Μποκή, Ρευματολόγος, Δ/ντρια Ρευματολογικού Τμήματος Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, ο κ. Ηρακλής Κρητικός, Αν. Δ/ντης Ρευματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών, κα Κατερίνα Κουτσογιάννη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ομιλητές εστίασαν στο πόσο κρίσιμο είναι οι ασθενείς, να δίνουν, έγκαιρα, τη δέουσα προσοχή στα συμπτώματα που εμφανίζει η νόσος, όπως η πρωινή δυσκαμψία και ο πόνος στις αρθρώσεις.
«Περίπου 80.000 - 100.000 άτομα πάσχουν από ρευματικά νοσήματα στην Ελλάδα, ενώ σχεδόν 1 στους 2 αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του κατά την πρώτη δεκαετία της νόσου στις ηλικίες μεταξύ 19 - 65 ετών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, με την εμφάνιση νέων βιολογικών φαρμάκων, έχει βελτιωθεί πολύ η ποιότητα ζωής των ασθενών», τόνισε η κα Μποκή Δ/ντρια Ρευματολογικού Τμήματος, Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
Ο κος Κρητικός, Αν. Δ/ντης Ρευματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ εστίασε στη σημαντικότητα της πρώιμης παρέμβασης: «Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την πορεία της νόσου. Κλινικές μελέτες στην πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα, καταδεικνύουν ότι η άμεση θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της αρθρικής καταστροφής σε υψηλό ποσοστό. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί ιατρείο πρώιμης αρθρίτιδας στο Παν. Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης».
Σχολιάζοντας την εργασιακή ζωή των ασθενών με ρευματικά νοσήματα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, κα Κουτσογιάννη, δήλωσε: «Η θερμή ανταπόκριση της κοινωνίας του Ρεθύμνου, στο κάλεσμα του Συλλόγου μας, καταδεικνύει την ανάγκη για υπεύθυνη ενημέρωση γύρω από τις σύγχρονες ελπιδοφόρες θεραπείες καθώς εκτός της σωματικής και ψυχικής υγείας και η επαγγελματική δραστηριότητα των ρευματοπαθών επηρεάζεται σημαντικότατα. Η πανευρωπαϊκή καμπάνια "Let's Work Together" - «Ας συν-Εργαστούμε» θα παίξει σπουδαίο ρόλο στη συζήτηση και θετική έκβαση των εργασιακών προβλημάτων των ασθενών με ρευματικά νοσήματα.»
Η εκδήλωση αποτελεί μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού από το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης και διοργανώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Abbott, της παγκόσμιας εταιρείας στο χώρο της Υγείας.

Σχετικά με το ιατρείο πρώιμης αρθρίτιδας στο Παν. Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης
Πρώιμη ονομάζεται η αρθρίτιδα τα συμπτώματα της οποίας έχουν εμφανισθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Τηλ. επικοινωνίας για το ιατρείο πρώιμης αρθρίτιδας: 2810 392036

Λίγα λόγια για τα Ρευματικά Νοσήματα
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Ψωριασική Αρθρίτιδα, η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και η Νεανική Αρθρίτιδα αποτελούν μορφές αρθρίτιδας που προσβάλλουν τις αρθρώσεις. Κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω νοσημάτων είναι η δημιουργία φλεγμονών στις αρθρώσεις, οι οποίες δημιουργούνται επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται «κατά λάθος» στα κύτταρα εκείνα που τις προστατεύουν και τις υποστηρίζουν.
Τελικά η φλεγμονή αυτή οδηγεί σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να πραγματοποιήσει καθημερινές κινήσεις και να αυτοεξυπηρετηθεί. Έτσι, αν κάποιος παρατηρήσει διόγκωση ή και πόνο στις αρθρώσεις π.χ στα δύο γόνατα, ερυθρότητα και παρατεταμένη δυσκαμψία κυρίως το πρωί, αλλά και εξανθήματα στο δέρμα, θα πρέπει να φτάσει στον ρευματολόγο, γιατί πιθανόν να έχει ήδη αρκετές από τις αρθρώσεις του προσβεβλημένες και ίσως οι βλάβες αυτές να είναι μόνιμες.
Υπάρχουν όμως πολύ καλά νέα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, με την εμφάνιση νέων βιολογικών φαρμάκων, έχει βελτιωθεί πολύ η ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ τα νοσήματα μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ανασταλούν οι καταστροφικές σωματικές συνέπειες και κακώσεις. Κατάκτηση που κάνει το πρόσφατο παρελθόν να ανήκει πραγματικά στον προηγούμενο αιώνα. Διότι στο παρελθόν η διάγνωση των νοσημάτων ήταν ταυτόσημη όχι μόνο με δυσκολία στην κίνηση αλλά και με αναπηρία.
Χρειάζεται όμως προσοχή και σοβαρός έλεγχος γιατί δεν ταιριάζουν όλες οι θεραπείες σε όλους τους ασθενείς. Επιβάλλεται λοιπόν έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και μια σωστή και συστηματική αγωγή από τον ειδικό γιατρό, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ζήσουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.
Το να ζεις με μια χρόνια και απρόβλεπτη ασθένεια είναι σίγουρα δύσκολο. Ο ρόλος της οικογένειας -ευτυχώς στην Ελλάδα είναι ενεργός- είναι πολύ σημαντικός για την καλή ψυχική υγεία του ασθενή ιδιαίτερα στις περιόδους όπου υπάρχει έξαρση της ασθένειας. Η κατανόηση της ασθένειας, η σωστή πληροφόρηση και γιατί όχι η καλή αίσθηση του χιούμορ, μπορούν να είναι οι καλύτεροι συνοδοιπόροι σε αυτή τη μακροχρόνια νόσο.

Σχετικά με το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης (πηγή www.srcrete.gr)
Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης - Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα - ιδρύθηκε το 2003 και καλύπτει όλους τους Νομούς της Κρήτης. Μέλη είναι οι ασθενείς, το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον ασθενών και εθελοντές που επιθυμούν να συνδράμουν στο έργο μας.
Στόχοι του Συλλόγου:
1. Ενημέρωση των μελών και του κοινωνικού συνόλου σε θέματα πρόληψης, νέων μεθόδων θεραπείας και αποκατάστασης για τους ρευματοπαθείς.
2. Διεκδίκηση καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών υγείας, οργάνωση απαραίτητων υποδομών και επάνδρωση τους με κατάλληλα εκπαιδευμένους παρόχους εξειδικευμένων υπηρεσιών.
3. Στήριξη και αλληλοβοήθεια των μελών και του οικογενειακού περιβάλλοντος.
4. Προαγωγή έρευνας για την αιτιοπαθογένεια και θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων.
Οι δραστηριότητες του συλλόγου περιλαμβάνουν οργάνωση διαλέξεων ενημερωτικού χαρακτήρα, ενημέρωση του κοινού και ευαισθητοποίηση της πολιτείας γύρω από τα ρευματικά νοσήματα. Έκδοση και διάθεση δωρεάν ενημερωτικών εντύπων σε συνεργασία με Έλληνες επιστήμονες για ρευματικά νοσήματα και γενικότερα ζητήματα υγείας. Διοργάνωση συνεστιάσεων,  εκδρομών  και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων για την ψυχαγωγία των μελών και φίλων του Συλλόγου. Παροχή δωρεάν ψυχολογικής στήριξης στα μέλη μας. Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2810 392024 και 2810 375031

 

Πηγή: Δελτίο Τύπου, Αθήνα 7 Ιουλίου 2009, Run Communication