Ε.Σ.Υ. - Όλα κρέμονται από μια κλωστή ( 16/07/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 


Βέβαιη η οικονομική κατάρρευση του ΕΣΥ τους επόμενους μήνες κάτω από το βάρος των χρεών του.
Νέα συσσώρευση χρεών στο τέλος του 2009 της τάξεως των 2 δις ευρώ πλέον των 5,22 δις που εμφανίζεται στο τέλος του 2008.
Τέσσερις απλές κινήσεις προτείνουν οι Σύλλογοι για να διασωθεί η κατάσταση.

Σε Διασυλλογική Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009 ο ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας (ΣΕΠ), η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ), ανακοινώθηκαν οι πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις για το Σύστημα Δημόσιας Υγείας. Η λειτουργία των δημόσιων Νοσοκομείων κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή, που συνεχώς τεντώνει η Κυβέρνηση με το να μην λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της επερχόμενης χρεοκοπίας του ΕΣΥ, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία που επισυνάπτονται [1]. Ο ρυθμός συσσώρευσης χρεών συνεχώς αυξάνεται, καθώς από 2,7 δις ευρώ (1,2% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2004, το χρέος ανήλθε σε 5,226 δις ευρώ (2% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2008, ενώ νέα επιπλέον συσσώρευση χρεών αναμένεται στο τέλος του 2009 της τάξεως των 2 δις ευρώ. Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου οι τρεις ομιλητές και εκπρόσωποι των Συλλόγων, κ.κ. Παναγιώτης Στραβόλαιμος, Πρόεδρος ΣΕΠ, Διονύσης Σαργέντης, Πρόεδρος ΠΑΣΥΠΟΥ και Δημήτριος Δέμος, Μέλος του ΔΣ της ΠΕΦ, εστίασαν στις ευθύνες της Κυβέρνησης για αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει δημιουργηθεί. Πιο συγκεκριμένα τόνισαν ότι «η Κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο με το να πείσει την κοινή γνώμη ότι έχει λύσει το πρόβλημα των χρεών του ΕΣΥ με μια νέα «ρύθμιση» και παράλληλα να χρησιμοποιήσει το όχημα των πιστωτών του ΕΣΥ για να μεταφέρει την οποιαδήποτε πληρωμή του χρέους στα επόμενα χρόνια». Συγκεκριμένα, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει το σύνολο του συσσωρευμένου χρέους, για λόγους πιθανώς δημοσιονομικούς, αποφάσισε να «ανακουφίσει» άμεσα τους πιστωτές του ΕΣΥ, όπως ισχυρίστηκε, διαθέτοντας 1,8 δις ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου. Όμως ούτε αυτό το ποσό δεν μπόρεσε να το διαθέσει εντός του 2009 από τις τρέχουσες δαπάνες του Κράτους. «Με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζεται το απίστευτο εφεύρημα μιας πρωτότυπης δημοσιονομικής αλχημείας αναγκάζοντας τους προμηθευτές να συνάψουν δάνεια με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.), αν θέλουν να εισπράξουν το ποσό αυτό και έτσι να το εκταμιεύσει η Κυβέρνηση το 2010. Μάλιστα η Κυβέρνηση έχει επιλέξει τους απεχθέστερους όρους για τους προμηθευτές και τους ευνοϊκότερους για το Τ.Τ. (κόστος δανεισμού της τάξης του 6,5% όταν το Euribor είναι 1%). Το σχήμα αυτό, όμως, λόγω της πολυπλοκότητάς του, δημιουργεί σοβαρότατες καθυστερήσεις στην επίλυση του κατεπείγοντος αυτού προβλήματος, ενώ παρουσιάζει νομικές και άλλες ανυπέρβλητες δυσκολίες, με αμφίβολη την τελική εφαρμογή του». Οι εκπρόσωποι των τριών Συλλόγων ανέφεραν ότι έχουν εκθέσει αναλυτικά τον προβληματισμό τους στους αρμόδιους Κυβερνητικούς παράγοντες για το δρόμο που ακολουθείται και με κοινή Διασυλλογική Επιστολή, από τις 6/7/2009 (αντίγραφο επισυνάπτεται).
Επιπρόσθετα ανέφεραν ότι έχουν προσπαθήσει με Αναλυτικά Υπομνήματα να αναδείξουν τις τεχνικές δυσκολίες νομικού και άλλου χαρακτήρα που εμφανίζει το εγχείρημα αυτό με το Τ.Τ., για να έχει επίγνωση η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών αλλά και Υγείας, για την περιπέτεια στην οποία σύρεται ο κλάδος των προμηθευτών και μαζί του το ΕΣΥ (επισυνάπτεται σχετικό Υπόμνημα με τις αναλυτικές παρατηρήσεις μας στην σύμβαση με το ΤΤ)
Χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά ως εύκολη λύση συγχρηματοδότησης του ΕΣΥ η πίστωση που παρέχουν αναγκαστικά οι προμηθευτές του, λόγω της συστηματικής καθυστέρησης πληρωμών. Αυτό όμως διαρκούσε για μια περίοδο τριών έως τεσσάρων ετών στο τέλος της οποίας (1997,2001 και 2004) γινόταν ολική εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών, δηλαδή οι περίφημες «ρυθμίσεις». Σήμερα όμως δεν μιλάμε σε ολική εξόφληση και το κύριο κομμάτι της οφειλής παραμένει στον αέρα. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που δεν δανείζεται το Κράτος, ή τα Νοσοκομεία, που είναι οι οφειλέτες, αλλά οι ίδιοι οι πιστωτές και μάλιστα με απεχθείς όρους. Στην παρούσα φάση, είναι αδύνατον αυτή τη φορά οι προμηθευτές να παίξουν το ρόλο που τους αναθέτει η εκάστοτε Κυβέρνηση, δηλαδή να είναι οι συγχρηματοδότες του ΕΣΥ και μάλιστα για 6 τουλάχιστον χρόνια, σηκώνοντας ένα ανυπέρβλητο οικονομικό βάρος που ξεπερνά το 2-3% του ΑΕΠ. Και οι τρεις εκπρόσωποι του ΣΕΠ, ΠΕΦ και ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ. κατέληξαν συμπερασματικά ότι οι προμηθευτές του ΕΣΥ δεν μπορούν: να συνεχίσουν για πολύ τον ανεφοδιασμό των νοσοκομείων επί πιστώσει, να αναγκαστούν να συρρικνώσουν τις επιχειρήσεις τους και να απολύσουν προσωπικό, ενώ την ίδια ώρα κόβεται η κλωστή που συγκρατεί το ΕΣΥ εν λειτουργία με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήρες χάος από την κατάρρευσή του.
Ενώ εστίασαν και πρότειναν τέσσερις απλές και σχετικά ανώδυνες κινήσεις της Κυβέρνησης με τις οποίες η κατάσταση μπορεί να σωθεί έστω και την ύστατη στιγμή:
1. Να γίνει μια ολική συμφωνία διακανονισμού των συσσωρευμένων χρεών μέχρι το τέλος του 2008 με τους προμηθευτές. Η αποπληρωμή μπορεί να είναι σταδιακή, αλλά και η συμφωνία πρέπει να είναι ολική.
2. Αν θέλει η Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ας του δώσει κρατική εγγύηση για να εξαγοράσει, χωρίς αναγωγή οφειλές των Νοσοκομείων μέχρι ένα καθορισμένο ύψος π.χ 1,8 δις ευρώ. Με αυτό τον τρόπο κατ' αρχάς η διαδικασία θα απλουστευθεί πάρα πολύ και επιπλέον οι προμηθευτές θα πάψουν να έχουν οποιαδήποτε ευθύνη δανεισμού και θα μπορέσουν να αφαιρέσουν από τους ισολογισμούς τους τα σχετικά κονδύλια.
3. Το κόστος αυτής της εξαγοράς πρέπει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο πλέον λογικό spread.
4. Τέλος θα πρέπει είτε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι κεντρικές πληρωμές που προβλέπει ο πολυδιαφημισμένος νόμος προμηθειών 3580/07 για τα τιμολόγια του 2009 ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο να αρχίσει η εξόφληση τους, ώστε να αποφευχθεί η νέα συσσώρευση χρεών.
[1]Περισσότερα οικονομικά στοιχεία στο Παράρτημα που ακολουθεί

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ
- Στο τέλος του 2004, κατά την τριετία 2002, 2003 και 2004 υπήρξε μια μέση ετήσια συσσώρευση των χρεών των νοσοκομείων της τάξεως των 900 εκατομμυρίων ευρώ και ένα σύνολο χρεών στο τέλος του 2004 της τάξεως των 2,7 Δις ευρώ ή 1,2% του τότε ΑΕΠ.
- Την τετραετία 2005, 6, 7 και 8 παρατηρήθηκε μια ετήσια συσσώρευση 1306 εκατομμυρίων ευρώ και το συνολικό χρέος στο τέλος του 2008 ανήλθε σε 5,226 Δις ευρώ ή 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή παρατηρήθηκε αύξηση του ετήσιου χρέους της τάξεως του 45%, ενώ το συνολικό συσσωρευμένο χρέος σχεδόν διπλασιάστηκε.
- Ο ρυθμός συσσώρευσης συνεχώς αυξάνεται .Το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ο ρυθμός συσσώρευσης παρουσίασε αύξηση 10% έναντι του προηγουμένου τριμήνου του ίδιου έτους.
- Ο αυξητικός ρυθμός δεν ανακόπηκε το 2009, διότι γίνονται ασήμαντες πληρωμές των τρεχουσών οφειλών. Έτσι προβλέπεται νέα συσσώρευση χρεών στο τέλος του 2009 της τάξεως των 2Δις ευρώ.
- Το έλλειμμα του ΕΣΥ (οφειλές μείον απαιτήσεις και διαθέσιμα) αυξήθηκε κατά 16% στα τέλη του 2008, άρα με τάση διπλασιασμού σε 18 μήνες.
- Το ίδιο το Κράτος οφείλει στο ΕΣΥ για τους ασφαλισμένους του 590 εκατομμύρια ευρώ.
- Αν η προβληματική Ολυμπιακή χρέωνε το κοινωνικό σύνολο 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, το ΕΣΥ το χρεώνει 5 εκατ. ευρώ την ημέρα!
- Κυβέρνηση, με το σχέδιο «διακανονισμού» των χρεών που θέλει να εφαρμόσει, προσπαθεί να μεταθέσει οποιαδήποτε κρατική δαπάνη για το θέμα αυτό στο τέλος του 2010 και για ένα ποσό 1,8Δις ευρώ, δηλαδή μόλις το 35% του συνολικού χρέους.
- Για τα υπόλοιπα 3,4 Δις ευρώ ή 65% του συνόλου δεν έχει αναλάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση και είναι προφανές ότι θα προσπαθήσει να μεταθέσει την σχετική δαπάνη πέραν του 2011.
- Στο ίδιο πνεύμα η Κυβέρνηση έχει δηλώσει την Eurostat μόλις το μισό του πραγματικού χρέους, δηλαδή 2,5 Δις ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.

Σύντομη παρουσίαση Συλλόγων
- Ο ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών, που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 178, τα οποία απασχολούν περισσότερο από 4.500 εργαζομένους. Το συνολικό χρέος προς τα μέλη μας έως 31/12/2008 ανέρχεται σε 1,65 Δις ευρώ. Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να αναζητήσετε στο δικτυακό τόπο του Συνδέσμου: www.hellasmes.gr
- Στον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού, που ιδρύθηκε το 1994, εκπροσωπούνται 92 εταιρίες, το σύνολο σχεδόν όσων διακινούν εμφυτεύσιμα ορθοπεδικά υλικά στον ελληνικό χώρο. Απασχολεί άνω των 1.000 εργαζομένους, εκ των οποίων η πλειονότητα είναι επιστήμονες ή έχουν εξειδικευμένες γνώσεις. Τα ανεξόφλητα υπόλοιπα προς τα μέλη μας έως 31/12/2008 είναι 805.000.000 ευρώ.
- Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία όπως εκφράζεται συλλογικά και θεσμικά μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), αριθμεί 47 φαρμακοβιομηχανίες - μέλη, απασχολεί 5.500 εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης και στον κύκλο των εργασιών της εμπλέκει περί τους 9.500 εργαζομένους σε περιφερειακές εργασίες. Ο δε κύριος όγκος της παραγωγής αφορά σε ουσιωδώς όμοια φάρμακα με εμπορική ονομασία γνωστά ως branded generics.


Εικόνα 1. Από αριστερά προς τα δεξιά: Δημήτριος Δέμος, Μέλος του ΔΣ της ΠΕΦ, Παναγιώτης Στραβόλαιμος, Πρόεδρος ΣΕΠ, Διονύσης Σαργέντης, Πρόεδρος ΠΑΣΥΠΟΥ

 

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 15 Ιουλίου 2009, Run Communications