Ολοκληρωθηκε με επιτυχία η ανθρωπιστική αποστολή των Γιατρών της Ειρήνης
στην περιοχή Peshawar-Merdan του Πακιστάν, στους καταυλισμούς των προσφύγων από το Wadi Swat
( 13/07/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Οι πρόσφυγες από τις εχθροπραξίες στην περιοχή Wadi Swat του βορειοδυτικού Πακιστάν έχουν ξεπεράσει το 1.500.000. Οι Γιατροί της Ειρήνης δεν μπόρεσαν να μείνουν απαθείς θεατές μπροστά σε αυτήν την τραγωδία, ειδικά μάλιστα και μετά την έκκληση του Προέδρου του Πακιστάν προς όλη τη διεθνή κοινότητα για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Συνδράμαμε με κάθε τρόπο το λαό του Πακιστάν, όπως είχαμε κάνει και στους τρομακτικούς σεισμούς της 8ης Οκτωβρίου 2005. Έτσι μια ομάδα των Γιατρών της Ειρήνης - η μοναδική Ελληνική ανθρωπιστική παρουσία- μετέβη στην περιοχή της Peshawar, όπου βρίσκονται οι προσφυγικοί καταυλισμοί, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια αποτελούμενη από φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Oι Γιατροί της Ειρήνης παρέδωσαν, όπως πάντα άλλωστε, χέρι-χέρι την ανθρωπιστική βοήθεια στους προσφυγικούς καταυλισμούς κι έστησαν ιατρείο στον προσφυγικό καταυλισμό του Sheikh Yassin στην περιοχή του Merdan, 40 χλμ από την περιοχή των ενόπλων συγκρούσεων. Σε όλη την περιοχή δεν συναντήσαμε άλλους δυτικούς, και δικαιολογημένα άλλωστε, μιας και η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται η πλέον επικίνδυνη σε όλο το Πακιστάν λόγω των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, των δολοφονιών και των απαγωγών, κυρίως δυτικών, γεγονότα που την κατατάσσουν στις πέντε πλέον επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Για την ασφάλεια της ομάδας κοιμόμασταν κάθε βράδυ και σε άλλον προσφυγικό καταυλισμό, μετακινούμενοι συνέχεια και κυριολεκτικά μη γνωρίζοντας κι ίδιοι που τελικά θα κοιμηθούμε. Εκτός από το φόβο των Ταλιμπάν είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την ανυπόφορη ζέστη και υγρασία. Τελικά όμως, πρώτα ο Θεός, όλα πήγαν καλά και την Τετάρτη 24 Ιουνίου αναχωρήσαμε για την Ελλάδα.
Όπως κάθε φορά, οι Γιατροί της Ειρήνης έδρασαν σιωπηλά και αθόρυβα μη αποδεχόμενοι καμιά απολύτως κρατική ή κοινοτική βοήθεια, υπακούοντας μονό στην επιταγή της συνείδησής τους για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Για οποιον θελει να συνεισφερει στο εργο των Γιατρων της Ειρηνης, ο λογαριασμος μας στην Εθνικη Τραπεζα ειναι: 107/480170-91


Πηγή: Δελτίο Τύπου, 1 Ιουλίου 2009, Γιατροί της Ειρήνης