Πρωτοβουλία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και προστασία της δημόσιας υγείας
Σύμβουλος ζωής το βιβλίο «Πρώτες Βοήθειες για Όλους» του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Πατούλη
9.071 αντίτυπα μοιράστηκαν ήδη σε όλες τις σχολικές μονάδες του Αμαρουσίου
( 1/07/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών ανέλαβε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργος Πατούλης, με τη συγγραφή, έκδοση και δωρεάν διανομή ενός πολύτιμου οδηγού Πρώτων Βοηθειών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας και πρόληψης της υγείας.
Στόχος του κ. Πατούλη είναι το εγχειρίδιο «Πρώτες Βοήθειες για Όλους» να αποτελέσει σύμβουλο ζωής για τον καθένα μας, καθώς οι βασικές γνώσεις πρώτων Βοηθειών μπορούν να σώσουν μια ζωή που βρίσκεται σε κίνδυνο.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης σημειώνει: « Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους γρήγορους ρυθμούς που επιβάλλει, έχει αποξενώσει τον άνθρωπο από τους γύρω του. Εξακολουθεί εντούτοις να υπάρχει σε όλους μας το ένστικτο του ανθρωπισμού και η επιθυμία μας να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας όταν αυτοί το έχουν ανάγκη. Όταν επικρατεί η άγνοια η παρέμβαση μας σε περιπτώσεις κρίσης είναι ενστικτώδης και ενδεχομένως λανθασμένη ή μη αποδοτική. Το να έχει κάποιος βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών, τον βοηθά να αντιδράσει έγκαιρα και αυτοματοποιημένα σε κάθε περίπτωση που θα γίνει μάρτυρας ατυχήματος ή απρόσμενης ασθένειας του συνανθρώπου του.
Καταλήγοντας, η παροχή πρώτων βοηθειών είναι υποχρέωση όχι μόνο του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, αλλά όλων μας και η γνώση απλών παρεμβάσεων μπορούν τελικά να σώσουν μια ζωή.»
Χορηγός της προσπάθειας αυτής είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο Πρόεδρος κ. Άγγελος Φιλιππίδης στο μήνυμα του μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «... Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια του Διαδημοτικού Δικτύου, καθώς και κάθε προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει στόχο να προάγει την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας, έχοντας το κοινό όραμα μιας κοινωνίας, που αναπτύσσεται μέσα από τη συλλογική δράση, την ανάληψη των ευθυνών, την αλληλεγγύη και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των μελών της».
Ήδη ολοκληρώθηκε η διανομή του βιβλίου σε όλες τις σχολικές μονάδες του Αμαρουσίου συμπεριλαμβανομένων των Νηπιαγωγείων - Δημοτικών Γυμνασίων - Λυκείων - ΙΕΚ - ΕΠΑΛ - Πειραματικά - ΤΕΕ Αναβρύτων και Ειδικών Σχολείων.
Συνολικά, σε διάστημα δύο εβδομάδων μοιράστηκαν ιδιοχείρως 9.071 αντίτυπα τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς με τη βοήθεια του Γραφείου Παιδείας του Δήμου Αμαρουσίου και τη συμμετοχή της Αναπτυξιακής και του Ειδικού Σώματος. Η απόκτηση του βοηθήματος έτυχε άριστης αποδοχής από τη μαθητική κοινότητα παράλληλα με την έκφραση συγχαρητηρίων για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία εκ μέρους του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη.

Το βιβλίο σε απλή κατανοητή γλώσσα, και με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού, μας καθοδηγεί βήμα προς βήμα πως θα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα, τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση ενός αιφνίδιου γεγονότος.
Μεταξύ των θεμάτων που αναλύονται είναι:
-Τεχνητή αναπνοή και καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση
-Τραύματα και αιμορραγία
-Κατάγματα
-Κυκλοφορικό σύστημα (σοκ, λιποθυμία, αλλεργικό σοκ, έμφραγμα)
-Αναπνευστικό σύστημα (πνιγμονή σε ενήλικους σε παιδιά σε βρέφη, πνιγμός, κρίση άσθματος)
-Συχνές καθημερινές καταστάσεις (πυρετός, πονοκέφαλος, ημικρανία, έμετος και διάρροια, υστερική κρίση, λόξυγκας, ξένα σώματα, στο δέρμα, ξένα σώματα στο μάτι, ξένα σώματα στη μύτη - στο αυτί τσιμπήματα από έντομα, δαγκώματα, δάγκωμα φιδιού
-Αιφνίδιος τοκετός - αποβολή
-Νευρικό σύστημα ( σπασμοί - κρίση επιληψίες σε ενήλικους , παιδιά, εγκεφαλικό επεισόδιο, μέθη, κατάχρηση ουσιών)
-Εγκαύματα
-Δηλητηριάσεις
-Πρόληψη ατυχημάτων σε παιδιά και ηλικιωμένους.


Διανομή εντύπων «Πρώτων Βοηθειών» στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Αμαρουσίου.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 17 Ιουνίου 2009, Γραφείο Τύπου Δήμου Αμαρουσίου