Γονιδιακή θεραπεία: το νέο στοίχημα για τη θεραπεία της ψωρίασης
Περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν στην Ελλάδα, οι βιολογικοί παράγοντες
παρέχουν πλήρη έλεγχο της νόσου
( 26/06/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Στις 12 και 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Χάλκη, η Δερματολογική Διημερίδα: «Ψωρίαση-Anigma Est»*, υπό την επιστημονική αιγίδα της Γ' Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός. Κορυφαίοι Έλληνες γιατροί παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τις επιλογές αντιμετώπισης της ψωρίασης και τους νέους θεραπευτικούς στόχους. Παράλληλα, ιατρικά φροντιστήρια και στρογγυλά τραπέζια πλαισίωσαν τις εργασίες της διημερίδας.
Η ψωρίαση είναι ένα από τα πλέον συνηθέστερα δερματικά νοσήματα. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση. Η νόσος δεν είναι μεταδοτική, ούτε προκαλεί το θάνατο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν ωστόσο λάθος να αντιμετωπιστεί απλώς ως μια δερματική προσβολή και ένα πρόβλημα αισθητικής. Πρόκειται για μια συστηματική νόσο, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει με άλλα νοσήματα όπως είναι η ψωριασική αρθρίτιδα, το μεταβολικό σύνδρομο κ.α. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κος Α. Πετρίδης Διευθυντής Γ' Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός: «Ζούμε αναμφισβήτητα σε ενδιαφέροντες καιρούς. Τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί σημαντικά το γνωστικό μας πεδίο και η έρευνα πυροδότησε την ανάπτυξη νέων επαναστατικών θεραπειών (βιολογικοί παράγοντες), οι οποίες έρχονται να καλύψουν θεραπευτικά κενά που υπήρχαν μέχρι σήμερα από τις κλασσικές θεραπείες». Ενώ συμπλήρωσε ότι: «Η προσοχή των ερευνητών σήμερα εστιάζεται στην εδραίωση της γονιδιακής θεραπείας. Η χαρτογράφηση των γονιδίων της ψωρίασης δημιουργεί νέους θεραπευτικούς στόχους και παρέχει μία μέθοδο εξατομίκευσης της θεραπείας. Ίσως η γονιδιακή θεραπεία να είναι το νέο στοίχημα για τη θεραπεία της ψωρίασης, ένας προάγγελος συναρπαστικών εξελίξεων».
Σήμερα, οι βιολογικοί παράγοντες παρέχουν στην πλειοψηφία των ασθενών με ψωρίαση τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο της νόσου. Οι νέες θεραπείες δίνουν τη δυνατότητα στον κλινικό ιατρό, να θέσει υψηλότερους θεραπευτικούς στόχους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.

Το ψυχο-κοινωνικό προφίλ του ασθενή
Η ψωρίαση είναι κάτι περισσότερο από αυτό που συνήθως βλέπουμε, δηλαδή τα δερματικά συμπτώματα. Η επίδραση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής του ασθενούς είναι ιδιαίτερα σημαντική και παρόμοια με την επίδραση που έχουν άλλες - φαινομενικά πολύ σοβαρότερες - χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, η υπέρταση, η αρθρίτιδα, η χρόνια πνευμονοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση είναι κοινωνικής και ψυχολογικής φύσης. Συχνά οι ασθενείς με ψωρίαση αντιμετωπίζουν προβλήματα σε κάθε μορφή κοινωνικής σχέσης και συναναστροφής, όπως στις εργασιακές σχέσεις, στην επαφή με τον κοινωνικό περίγυρο, στη δημιουργία και τη διατήρηση φίλων, στις σεξουαλικές σχέσεις, στη συμμετοχή τους σε ομαδικές δραστηριότητες. Οι ασθενείς αυτοί βιώνουν έντονα την κοινωνική απομόνωση, ο τρόπος που βλέπουν τον εαυτό τους αλλοιώνεται και συχνά δημιουργείται έλλειψη αυτοπεποίθησης καθώς και αισθήματα κατωτερότητας, στιγματισμού, προκατάληψης, θυμού και απελπισίας.

*Πρόκειται για ένα «πράσινο συνέδριο» ενταγμένο απόλυτα στον τοπικό κοινωνικό ιστό του νησιού, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Πηγή: Δελτίο Τύπου, Αθήνα 18 Ιουνίου 2009, Run Communication