Βράβευση Έλληνα ερευνητή, για πρώτη φορά,
από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμώξεων
O καθ. κ. Γιαμαρέλλος και η ομάδα του τιμήθηκαν για την ευεργετική δράση
της κλαριθρομυκίνης σε σηπτικούς ασθενείς
( 11/06/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Σημαντική διάκριση για τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας κ. Ευάγγελο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη και την ελληνική ιατρική κοινότητα αποτελεί το βραβείο «ESCMID Young Investigator Award for Research in Clinical Microbiology and Infectious Diseases 2009» με το οποίο τιμήθηκε στo πλαίσιο του 19ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων (19th European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases) που έγινε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας από 16-19 Μαΐου 2009. Η βράβευση αφορά την ερευνητική δουλειά του κ. Γιαμαρέλλου και της ομάδας του σχετικά με την ανοσοπαρεμβατική δράση του αντιβιοτικού κλαριθρομυκίνη σε σηπτικούς ασθενείς.
«Η κλαριθρομυκίνη είναι ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται με επιτυχία στις λοιμώξεις του αναπνευστικού της ιατρικής κοινότητας εδώ και πολλά χρόνια. Η πρόσθετη ανοσοπαρεμβατική δράση της κλαριθρομυκίνης έχει αποδειχθεί σε διάφορα φλεγμονώδη νοσήματα και τώρα η αποτελεσματικότητά της αποδεικνύεται και στη σήψη», δήλωσε σχετικά ο κ. Γιαμαρέλλος ενώ συμπλήρωσε, «Είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα περιστατικά σηπτικού συνδρόμου εκτιμάται ότι φτάνουν τις 100.000 κάθε χρόνο στα ελληνικά νοσοκομεία, εντός και εκτός ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και η θνητότητα της σοβαρής σήψης και της σηπτικής καταπληξίας είναι 35% και 50% αντίστοιχα. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε, στο πλαίσιο και της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, την καταγραφή των σηπτικών ασθενών για να μπορέσουμε να προσφέρουμε τη βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση στους ασθενείς μας».
Συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο διεθνές περιοδικό Clinical Infectious Diseases τον Απρίλιο του 2008 (CID 2008:46, 1157-1164) καταγράφεται η ευεργετική δράση της ενδοφλέβιας χορήγησης κλαριθρομυκίνης σε δόση ίση με 1g ημερησίως για 3 συνεχόμενες ημέρες σε ασθενείς με Σήψη σε έδαφος πνευμονίας από τον αναπνευστήρα.

Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και Σηπτικό Σύνδρομο
Το σηπτικό σύνδρομο έχει διεθνώς αναγνωρισθεί ως ένα από τα σημαντικότερα αίτια γενικής θνησιμότητας. Η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας αναγνωρίζοντας τη σημασία γνώσης της επίπτωσης και των χαρακτηριστικών του σηπτικού συνδρόμου στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει από το Μάιο του 2006 την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης, η οποία καταγράφει τα δεδομένα των σηπτικών ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές ή στις ΜΕΘ που συμμετέχουν στην ομάδα. Το 2008 μάλιστα εκδόθηκε και ειδικό «Ενημερωτικό Δελτίο για τη Σήψη» που είχε ως σκοπό την ενημέρωση του Έλληνα ιατρού, ανεξαρτήτως ειδικότητας, για το σηπτικό σύνδρομο και τις βασικές αρχές θεραπείας του.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, Αθήνα 2 Ιουνίου 2009, Run Communications