11o Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας
H προοπτική φύλαξης αίματος ομφαλίου λώρου για τον εθνικό πληθυσμό οποιασδήποτε χώρας γίνεται όχι μόνο πραγματικότητα, αλλά και μια αναγκαιότητα για την οικονομία της υγείας
( 11/06/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Η προοπτική φύλαξης αίματος ομφαλίου λώρου για τον εθνικό πληθυσμό οποιασδήποτε χώρας γίνεται όχι μόνο πραγματικότητα, αλλά και μια αναγκαιότητα για την οικονομία της υγείας, ήταν το βασικό συμπέρασμα της διάλεξης του Καθηγητή Αναγεννητικής Ιατρικής, Colin McGuckin, Προέδρου του Οργανισμού Novus Sanguis.
«Η απουσία αίματος ομφαλίου λώρου στις τράπεζες αίματος συνεπάγεται απουσία θεραπειών, πιο μακρόχρονες και ακριβές συμβατικές θεραπείες υποστήριξης και τελικά αυξημένη θνησιμότητα. Επιπλέον, το δυναμικό των ιστών πλακούντα και ομφαλίου λώρου σημαίνει ότι πρέπει πλέον να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη φύλαξη άλλων προϊόντων της σύλληψης».
«Η ομάδα μας, συνέχισε ο Καθηγητής, στο Κέντρο Έρευνας Κυτταρικών Θεραπειών (Cell Therapy Research Institute), στη Λυών ήταν η πρώτη στον κόσμο που ανακάλυψε τα "εμβρυοειδή" βλαστοκύτταρα στο ανθρώπινο αίμα ομφαλίου λώρου και η πρώτη που δημιούργησε μια σειρά από ανθρώπινους ιστούς, όπως ήπαρ, παγκρεατικά βήτα κύτταρα και νευρικούς ιστούς. Συνεχίσαμε αναπτύσσοντας ακόμη μία σειρά ιστών από κύτταρα λιπώδους ιστού, πλακούντα και αμνιακού σάκου». Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι ασθένειες που μπορούν να θεραπευτούν με χρήση των βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου έχουν φτάσει τις 80, χωρίς να παραβλέπεται και η καταπληκτική δοκιμή για το Διαβήτη Τύπου Ι.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 15ης Απριλίου του JAMA που ήταν αφιερωμένο στο διαβήτη, η πλειοψηφία των ασθενών με Διαβήτη Τύπου Ι που έχουν υποβληθεί σε κάποιον τύπο μεταμόσχευσης αρχέγονων βλαστικών κυττάρων σταδιακά έπαψαν να είναι εξαρτώμενοι από την ινσουλίνη, πολλοί εκ των οποίων για περισσότερα από τρία χρόνια, με καλό γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ επίσης αυξήθηκαν τα επίπεδα των πεπτιδίων C, ενός έμμεσου δείκτη της λειτουργίας των βήτα κυττάρων.
«Πολλοί άνθρωποι, τόνισε ο Καθηγητής McGuckin, αποκαλούν τα κύτταρα αυτά "μεσεγχυματικά", παρόλο που πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για το συγκεκριμένο τομέα να προσδιοριστούν σωστά οι διαφορές μεταξύ των μεσεγχυματικών κυττάρων διαφορετικής προέλευσης. Αναπτύσσουμε τα κύτταρα αυτά όχι μόνο για μεταμόσχευση σε ανθρώπους, αλλά και για δοκιμή και ανάπτυξη νέων, πιο «εξανθρωπισμένων» φαρμάκων. Στόχος είναι να παρέχουμε θεραπείες βλαστικών κυττάρων σε όλα τα μέρη της παγκόσμιας κοινότητας χωρίς γεωοικονομικά σύνορα».

 

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 29 Μαΐου 2009,Cryo Save