Κυριακή, 31 Μαΐου 2009,
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος
( 11/06/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Η «Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος» προσφέρει μία ευκαιρία να σκεφθούμε την πρόοδο που έχουμε επιτελέσει ως κοινωνία και ως άτομα στην προσπάθεια για την καταπολέμηση μιας από τις πιο βλαβερές για την υγεία συνήθειες που ανέπτυξε ποτέ ο άνθρωπος.
Οι καταστρεπτικές για την υγεία συνέπειες του καπνού είναι γνωστές και αναδεικνύονται συνεχώς μέσα από έγκυρες επιστημονικές έρευνες, οι οποίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που οδηγούν στη συρρίκνωση του μέσου όρου ζωής, στην αύξηση των πιθανοτήτων για την ανάπτυξη μιας σειράς ασθενειών και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους καπνιστές και τις οικογένειές τους.
Ο ΣΦΕΕ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία μεταδίδει σαφές μήνυμα κατά του καπνίσματος με σειρά πρωτοβουλιών του ίδιου του Συνδέσμου καθώς και των εταιρειών - μελών του. Μια ιδιαίτερα συμβολική, όσο και ουσιαστική πρωτοβουλία ήταν η ανακήρυξη των νέων γραφείων του ΣΦΕΕ όπως και της συντριπτικής πλειοψηφίας των γραφείων και λοιπών εγκαταστάσεων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ως χώρου μη καπνιζόντων. Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του στηρίζουν, χαιρετίζουν και επικροτούν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά του καπνίσματος, οι οποίες ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει έναν επίμονο κα συστηματικό χαρακτήρα και έχουν στόχο την κατάκτηση από τη χώρα και τους πολίτες ενός υψηλού επιπέδου πρακτικών και συμπεριφορών κατά του καπνίσματος, ανάλογο με εκείνο που διακρίνει τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Μετά τις ενέργειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση τους καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες η οποία ήλθε να προστεθεί στα θετικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από τη χώρα μας και αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιες υπηρεσίες, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το υπουργείο Υγείας ολοκληρώνει τη δέσμη αποφάσεων και παρεμβάσεων με την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από 1.7.2009.
Όπως έχει αποδειχθεί σε άλλες χώρες, η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους συμβάλλει αποφασιστικά στη λήψη της απόφασης από πολλούς καπνιστές για τη μείωση ή τη διακοπή του καπνίσματος ενώ ταυτόχρονα εκμηδενίζει το λεγόμενο «παθητικό κάπνισμα» στο οποίο εκτίθενται οι μη καπνιστές. Κατά συνέπεια η απαγόρευση του καπνίσματος είναι μία κορυφαία πρωτοβουλία πρόληψης των ασθενειών και συμβάλλει καθοριστικά στην προαγωγή της δημοσίας υγείας.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος δηλώνει την υποστήριξή του και υπογραμμίζει την ανάγκη να στηριχθεί ενεργά η εφαρμογή αυτής της νέας θεσμικής αλλαγής απ' όλους τους πολίτες, με τη στάση και τη συμπεριφορά μας. Πρόκειται για μια κορυφαία πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία, που είναι ταυτόχρονα σημαντική πράξη πολιτισμού.


Eικόνα 1. Γραφεία ΣΦΕΕ, χώρος μη καπνιζόντων.

 

Πηγή: Δελτίο τύπου, 29 Μαΐου 2009, ΣΦΕΕ